Πυρά Άγκυρας κατά Μακρόν για γενοκτονία Αρμενίων

Με κάθε έντονο τρόπο αντιδρά η Άγκυρα κατά της απόφασης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να ανακηρύξει την 24η Απριλίου ως ημέρα εθνικής μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ανέφερε ότι για την Τουρκία δεν έχει καμιά ισχύ.

«Η λεγόμενη ‘γενοκτονία των Αρμενίων’ δεν έχει καμιά νομική βάση, είναι αντίθετη με τις ιστορικές πραγματικότητες, είναι ένα πολιτικό ψέμα», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα δώσουν

ποτέ την ευκαιρία σε κάποιους να σπείρουν μίσος και έχθρα διαστρεβλώνοντας την ιστορία. «Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έκανε, ούτε να αμαυρώσει την ιστορία μας. Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις προσπάθειες του κ. Μακρόν, που αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στη χώρα του και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επώδυνα γεγονότα για πολιτικά κέρδη».

Αλλά και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην απόφαση Μακρόν και με γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Μακρόν χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις του Γαλλικού Δικαστηρίου και του ΕΔΑΔ, ούτε και τα ιστορικά ευρήματα, προσπαθεί να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει για να κερδίσει τις ψήφους των Αρμενίων».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει την πρόταση της Τουρκίας για ίδρυση Κοινής Ιστορικής Επιτροπής, καθώς δίνει μεγάλη σημασία στο να δοθεί φως στα γεγονότα εκείνης της εποχής.

«Εμείς δεν έχουμε να λάβουμε κανένα μάθημα από τους αλαζόνες και χωρίς ιστορική γνώση πολιτικούς της Γαλλίας, στους οποίους καταλογίζουμε ευθύνες στην Ανατολία όταν εκμεταλλεύονταν τους Αρμένιους κατά τον απελευθερωτικό πόλεμο, στις δολοφονίες της Αλγερίας και στη γενοκτονία της Ρουάντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα