Πυρ ομαδόν κομμάτων κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το έντονο κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τις αναφορές στην ύπαρξη εγγράφου Γκουτέρες αλλά και τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το περιεχόμενό του από το Σίγμα οι οποίες δεν έχουν διαψευστεί, διατηρήθηκε και κατά τη σημερινή ημέρα στο εσωτερικό μέτωπο.

Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, αντιμετωπίζουν ως ενιαίο σύνολο το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο του Γ.Γ. ΟΗΕ που αφορά στο μηχανισμό επίβλεψης, παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του από τη Νέα

Υόρκη αναφέρει ότι αξιολογεί ως σημαντικό το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες "επειδή για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού αγγίζουμε το θέμα του Μηχανισμού Παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, που έρχεται να αντιμετωπίσει μια εύλογη ανησυχία των Ε/κ, σε σχέση με το αν η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν μέσα από μία ενδεχόμενη λύση". Τόνισε μάλιστα ότι το Εθνικό Συμβούλιο είχε ενημερωθεί για το συγκεκριμένο έγγραφο ωστόσο δεν έγινε εκτενής συζήτηση, επειδή εκείνο το βράδυ στο δείπνο του Crans-Montana δεν συζητήθηκε, πέρα από τις απόψεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Είναι ένα σημαντικό έγγραφο και θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο ενδεχόμενο επανέναρξης ή συνέχισης των συνομιλιών», κατέληξε.

O Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου σε ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι υπεύθυνη δουλειά και όχι πολιτικούς θορύβους.

Κατηγορεί προεδρικούς υποψηφίους και κόμματα που τους υποστηρίζουν, ότι υποσκάπτουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκμεταλλευτούν το Κυπριακό ενόψει Προεδρικών Εκλογών, την ίδια στιγμή που ο Νίκος Αναστασιάδης προσπαθεί να αξιοποιήσει το διεθνή παράγοντα. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή του και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

ΑΚΕΛ: Η ευθύνη για ό,τι προκύψει θα είναι αποκλειστικά του κ. Αναστασιάδη.

Το ΑΚΕΛ δίνει περισσότερο έμφαση στην ευκαιρία η οποία όπως υποστηρίζουν χάθηκε στο Crans-Montana, και κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ότι δεν επέμεινε στο να συζητηθεί το συγκεκριμένο έγγραφο στο δείπνο "αφού το έγγραφο αφορούσε την εφαρμογή της λύσης και την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων".

Κατηγορούν το Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν εξάντλησε τα περιθώρια έτσι ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να συζητήσει το θέμα ή να εκτεθεί για την αδιαλλαξία της.

Κατηγορούν επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προσπάθησε να αποκρύψει το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού από τους πολιτικούς αρχηγούς στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο ΟΗΕ έκαμε ξεκάθαρο πώς ο ίδιος προσεγγίζει την επόμενη μέρα του Κρανς Μοντανά. Επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν αξιοποιώντας το κεκτημένο που διαμορφώθηκε. Αυτή είναι και η θέση του ΑΚΕΛ.

Μαλάς: Ο ΠτΔ να μάθει να διαπραγματεύεται με ηρεμία

"Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να μάθει να διαπραγματεύεται με ηρεμία σε κρίσιμες διασκέψεις για το μέλλον του Κυπριακού λαού", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρου Μαλά.

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτυχε να αξιοποιήσει το έγγραφο του Γ.Γ. του ΟΗΕ και χάθηκε στην υποτιθέμενη «ένταση» της στιγμής", αναφέρει στην ανακοίνωση.

"Όποτε ο Πρόεδρος μένει εκτεθειμένος από δικές του πράξεις, παραλείψεις και κακούς χειρισμούς, όποτε ξεμένει από επιχειρήματα, καταγγέλλει υπόσκαψη των προσπαθειών του", επισημαίνει.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Γιατί έκαναν παντιέρα το πλαίσιο Γκουτέρες και όχι το έγγραφο Γκουτέρες;

«Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και πολιτικοί αρχηγοί έκαναν παντιέρα του αγώνα τους, το ‘‘Πλαίσιο Γκουτιέρες’’, και όχι το έγγραφο της τελευταίας νύχτας στο Κραν Μοντανά», διερωτήθηκε σήμερα το πρωί σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ.Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «στο συγκεκριμένο έγγραφο δεν περιλαμβάνονται πολλά από τα επικίνδυνα σημεία που υπήρχαν αναφορές στο ‘‘Πλαίσιο Γκουτιέρες’’. Δεν υπάρχουν αναφορές για τις υποχωρήσεις Αναστασιάδη, παραμονή εποίκων, εκ περιτροπής προεδρία, βέτο και θετική ψήφος στους Τουρκοκύπριους, πρώτος λόγος στους παράνομους χρήστες επί των περιουσιών των προσφύγων, ελεύθερη έλευση στην Κύπρο για τους Τούρκους πολίτες κ.α. Στην ουσία εκείνο το έγγραφο που δόθηκε στο δείπνο είναι δομημένο, έτσι ώστε να μην συζητείται το ζήτημα των εγγυήσεων και της εποπτείας της λύσης, με τις εγγυήτριες δυνάμεις, κάτι που συμπεριλαμβάνεται στο ‘‘Πλαίσιο Γκουτιέρες».

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να τους δοθεί το συγκεκριμένο έγγραφο στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κάτι που δεν έγινε από πλευράς του Προέδρου. Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ακούει κανέναν, ούτε εισακούει τις εκκλήσεις μας. Αυτό το έγγραφο της ‘‘τελευταίας βραδιάς’’ το έχω ζητήσει από τον κ. Αναστασιάδη, στις 4 περασμένου Αυγούστου, αλλά δυστυχώς δεν το έχει δώσει ούτε σε μένα, ούτε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, που διαφωνούμε με την αποτυχημένη στρατηγική του".

ΕΔΕΚ: Ο ΠτΔ υπονομεύει το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου

"Ο ΠτΔ με τη στάση και τη συμπεριφορά του υπονομεύει τόσο τον θεσμό όσο και τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει το ΕΣ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

"Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε για να καθορίσουμε την αξία του άτυπου εγγράφου Γκουτέρες που κατατέθηκε κατά το τελευταίο δείπνο της 6ης προς 7ης Ιουλίου, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό του. Οι όποιες πληροφορίες έχουμε για αυτό προέρχονται από δημοσιογραφικές πηγές", τονίζει.

"Η όλη όμως εξέλιξη επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι η ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου είναι επιλεκτική και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη στάση και τη συμπεριφορά του υπονομεύει τόσο τον θεσμό όσο και τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει το Εθνικό Συμβούλιο"επισημαίνει η ΕΔΕΚ.

Γ.Λιλλήκας: Ο ΠτΔ οδηγεί στην άγνοια το Εθνικό Συμβούλιο και το λαό

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τρόπο που επέλεξε να χειριστεί το ζήτημα με το συγκεκριμένο έγγραφο τα βάζει και ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας. Με δηλώσεις του αναφέρει ότι "Η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει όλα τα έγγραφα των συνομιλιών στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι άνευ ουσίας, οδηγεί σε μια χαώδη κατάσταση και σε άγνοια του Εθνικού Συμβουλίου και του κυπριακού λαού για το τι συμβαίνει στο Κυπριακό".

Κάνει λόγο για ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων οι οποίοι έχουν πρόσβαση στα έγγραφα ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να γνωρίζουν καν το περιεχόμενο.

"Δεν σας κρύβω ότι από τη δική μας ενημέρωση, εγώ είχα αντιληφθεί τότε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι αυτή δεν ήταν πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά πρόταση άλλων χωρών, η οποία σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούσε την απαίτηση της Τουρκίας για συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων σε έναν μηχανισμό που δεν θα είχε καμία εκτελεστική εξουσία", τόνισε με νόημα. Διαφώνησε μάλιστα με το περιεχόμενο του εγγράφου ως έχει, αν όντως έτσι είναι το περιεχόμενο όπως το περιγράφουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο κ.Λιλλήκας εξέφρασε τη θέση πως αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο εάν "με νομοθεσία δημιουργήσουμε κι εμείς επιτέλους ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπως έχουν όλα τα σύγχρονα και σοβαρά κράτη.

Αλληλεγγύη- Ο ΠτΔ τα έχει συμφωνήσει όλα εκτός από Ασφάλεια και Εγγυήσεις

Η Αλληλεγγύη σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα επιλέγει συνειδητά να μην εμπλακεί στη διαδικασία των ανακοινώσεων και της δημόσιας αντιπαράθεσης τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς ο Πρόεδρος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών και προσφωνεί τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το δεδομένο αυτό, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι δεν έχει όμως έντονη άποψη για όλα όσα διαδραματίζονται ή για τις κινήσεις Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Σελινόπουλος, αναφέρει ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης είναι δευτερευούσης σημασίας καθώς αν δεν βρεις τη σωστή βάση για τη λύση τι να τον κάνεις τον μηχανισμό εφαρμογής, διερωτήθηκε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να κρατά στο σκοτάδι τους πολιτικούς αρχηγούς και το λαό για όσα κατατίθενται στις συνομιλίες ή για όσα διαπραγματεύεται επεσήμανε.

Πλέον ο Πρόεδρος προχωρεί μόνος του, έχει συμφωνήσει σε όλα και τα έχει βρει όλα εκτός από τα ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, τονίζει ο Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης.

Οικολόγοι: Ο ΠτΔ επέλεξε να αγνοήσει το Εθνικό Συμβούλιο

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, επέλεξε να απαντήσει στα πυρά Προδρόμου, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα που καταλαβαίνει η πλειοψηφία του Κυπριακού λαού.

"Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν εκείνος που επέλεξε να αγνοήσει το Εθνικό Συμβούλιο, πριν τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη και ο ίδιος ήταν εκείνος που αντί να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία και τον λαό, φαίνεται να αποφεύγει κάθε επίσημη ενημέρωση για το έγγραφο Γκουτέρες", αναφέρουν στο Κίνημα Οικολόγων.

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι εκμεταλλεύεται το Κυπριακό για σκοπούς εκλογών καθώς η πρόσβαση στη γνώση που του δίνει ο ρόλος του δεν είναι κομματικό όπλο. Καλούν μάλιστα σε εθνική συνεννόηση.

ΕΛΑΜ: Είναι υπεύθυνη δουλειά η αποδοχή των τουρκικών επιδιώξεων;

Το ΕΛΑΜ απαντά με το δικό του τρόπο στον Πρόδρομο Προδρόμου, δια στόματος Γεάδη Γεάδη, ο οποίος διερωτήθηκε αν η υπεύθυνη δουλειά στην οποία αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ είναι η αποδοχή των τουρκικών στόχων και επιδιώξεων και η προώθηση μιας "λύσης" έκτρωμα, όπως τη χαρακτήρισε, η οποία θα είναι αμφιβόλου βιωσιμότητας και που όμοιά της δεν υπήρξε πουθενά.

Keywords
Τυχαία Θέματα