Πυρ ομαδόν κατά αρμοδίων για τις βροχές στη Λάρνακα

"Παρά τρίχα" γλυτώσαμε τα χειρότερα αναφέρουν ακόμα και Βουλευτές της Επαρχίας Λάρνακας, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχές.

Πανικό προκάλεσαν οι ψεσινές βροχές στη Λάρνακα και συγκεκριμένα σε μια από τις περιοχές που σχεδόν πάντα αντιμετωπίζει προβλήματα όσο έντονη κι αν είναι η βροχόπτωση, τις Καμάρες.

Καταπέλτης κατά των αρμοδίων, τα λόγια των Βουλευτών Λάρνακας, μετά από επίσκεψη τους στην περιοχή. Καλούν τους αρμόδιους φορείς να σταματήσουν τις συσκέψεις και να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα, καθώς αν συνεχιστούν οι βροχές σήμερα και τις επόμενες ημέρες,
τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η περιοχή θα είναι χειρότερα από ποτέ, υποστηρίζουν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, περιγράφοντας την κατάσταση όπως ο ίδιος την αντιμετώπισε, σημείωσε ότι παρά τρίχα γλύτωσαν τα χειρότερα οι κάτοικοι της περιοχής. Για πέντε μόλις εκατοστά δεν γέμισε ο ποταμός με νερό, όπως είπε, ενώ οι γύρω οχετοί γέμισαν από μπάζα που μεταφέρθηκαν από τις γύρω περιοχές. Σημείωσε ωστόσο ότι οι ζημιές είναι πιο μικρές από αυτές που είχαμε πριν δυο χρόνια, χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό, καθώς αν συνεχίσουν οι βροχές χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα, τότε οι ζημιές θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Επεσήμανε ότι κάποια έργα έχουν ξεκινήσει και έχουν γίνει μικροεργασίες, αλλά τα έργα αυτά κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν 30 χρόνια, τόνισε, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενιαίο πλάνο για το πώς θα αντιμετωπισθεί στη ρίζα του το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ακόμη.

Ο κ. Ζαχαρίου υποστηρίζει ότι μόνο με επέκταση του αποχετευτικού σε όλη την περιοχή για τα όμβρια ύδατα, θα επιλυθεί το ζήτημα και σημείωσε εμφαντικά την αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να είναι και η διαπλάτυνση των υφιστάμενων οχετών, έτσι ώστε να μη γεμίζουν με την πρώτη ευκαιρία. Θα πρέπει να γίνει γενικότερο πλάνο στην περιοχή σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, σε έντονο ύφος τόνισε ότι "Η ανικανότητα κάποιων, στοιχίζει στον κόσμο της περιοχής". Παρά τις προειδοποιήσεις ακόμα και μέσω γραπτών επιστολών, σημειώνει, οι αρμόδιοι δεν έχουν κάνει τα δέοντα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην Επαρχιακή Διοίκηση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όσα συμβαίνουν σήμερα.

"Θα έπρεπε να μαζευτούν τα μπάζα και τα λοιπά υλικά τα οποία έχουν γεμίσει τους παράπλευρους οχετούς στην περιοχή. Είναι απαράδεκτο το ότι δεν έχει γίνει τίποτα αποτελεσματικό στον τομέα αυτό, αν και οι αρχές υποστηρίζουν ότι τα έχουν καθαρίσει, σημείωσε ο κ. Ορφανίδης".

Το ΥΠΕΣ είχε εξαγγείλει πριν δυο χρόνια κάποια μέτρα και το μόνο που έγινε είναι μικροεργασίες, αναφέρει. Η περιοχή και ο κόσμος έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού, σημείωσε. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν γελοίες, πριν δυο χρόνια, τονίζει, ενώ ο Έπαρχος Λάρνακας μιλά για υπερβολές και για πρωτοβρόχια. Ας πάει ο ίδιος να επιθεωρήσει την κατάσταση, ανέφερε κλείνοντας.

Ο Βουλευτής Νίκος Κέττηρος, παρακάλεσε όπως "οι αρμόδιοι φορείς σταματήσουν τις συσκέψεις και αρχίσουν να παίρνουν μέτρα" για να σωθούν οι περιουσίες του κόσμου. Δεν γίνεται δυο χρόνια μετά και αφού έχουν γίνει οι προειδοποιήσεις, να συνεχίζουμε με τα ίδια προβλήματα. Η Επαρχιακή Διοίκηση και ο Δήμος Λάρνακας συνεχίζουν να ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο, σημειώνει, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι δεν δούλεψαν οι αντλίες του αποχετευτικού, ποιος έπρεπε να ελέγξει τις αντλίες, εμείς, οι κάτοικοι, ποιος; διερωτήθηκε.

Θα πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα, πριν να είναι αργά, κατέληξε.

Περισσότερες κλήσεις από τη Λάρνακα, δέχθηκε η Πυροσβεστική.

Στις 70 έφτασε ο αριθμός των κλήσεων που δέχθηκε η Πυροσβεστική στη Λάρνακα εξαιτίας της χθεσινοβραδινής κακοκαιρίας με βροχές και δυνατούς ανέμους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από τη Λεμεσό ανταποκρίθηκε σε οκτώ επεισόδια που αφορούσαν πτώσεις δέντρων και μετακίνηση τους, στην Πάφο σε τέσσερα επεισόδια που αφορούσαν πτώσεις δέντρων και μετακίνηση τους, στην Αμμόχωστο τρία επεισόδια πλημμυρών και άντληση νερού από υπόγεια.

Στη Λάρνακα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 70 περίπου επεισόδια που αφορούσαν πλημμύρες και αντλήσεις νερού από υπόγεια, βοήθεια σε οδηγούς και μετακίνηση οχημάτων από πλημμυρισμένους δρόμους.

Επίσης, η ώρα 12.01 χθες λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε καλαμιώνα στον ποταμό της Πόλεως Χρυσοχούς. Ανταποκρίθηκε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Πόλης Χρυσοχούς με πέντε οχήματα, καθώς επίσης και το Τμήμα Δασών με ένα όχημα και η επαρχιακή Διοίκηση με ένα ερπυστριοφόρο.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 13.35. Στην πυρκαγιά εργάστηκαν και τα δύο εκμισθωμένα ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πυρκαγιά κατέκαυσε συνολικά ένα εκτάριο καλαμιώνα.

Τέλος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, από τις 06.00 της 31ης Οκτωβρίου 2016 μέχρι και τις 06.00 της 1ης Νοεμβρίου 2016 ανταποκρίθηκε σε 115 κλήσεις για βοήθεια, 21 πυρκαγιές, 94 ειδικές εξυπηρετήσεις με τις 83 να αφορούν κλήσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων.

Περιοδεία στη Λάρνακα από δημοτικές αρχές

Περιοδεία στους πλημμυρισμένους δρόμους της Λάρνακας κάνει από τα ξημερώματα σήμερα ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου, ενώ την περιοχή Καμάρων επισκέφθηκαν και οι βουλευτές Νίκος Κέττηρος, Ζαχαρίας Ζαχαρίου και Γιώργος Κάρουλλας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι από τις 3:30 τα ξημερώματα βρίσκεται μαζί με τον αναπληρωτή Δημοτικό Γραμματέα στους δρόμους και επισκέπτονται πλημμυρισμένους δρόμους και σπίτια.

Πρόσθεσε ότι «μέχρι πριν μία περίπου εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λάρνακας σύσκεψη όλων των αρμοδίων τμημάτων για να μελετηθεί κατά πόσον όλα είναι εντάξει σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. Επίσης καθαρίστηκαν όλες οι σχάρες και οι οχετοί στον Δήμο, ειδικά μάλιστα στις περιοχές όπου κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν τα ίδια πρόβλημα με τις βροχές με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα σπίτια και να καταστρέφονται περιουσίες».

Ωστόσο, συνέχισε «πάντα με τις πρώτες βροχές μεταφέρονται διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται στους δρόμους, με αποτέλεσμα οι σχάρες να κλείνουν. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις χθεσινοβραδινές βροχές είναι στην περιοχή Καμάρων και συγκεκριμένα στην Οδό Φιλονόης και στην περιοχή της Στρατηγού Τιμάγια στην Οδό Τερψιχόρης, που ουσιαστικά είναι πρόβλημα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε «οι Δήμοι Λάρνακας και Αραδίππου καθώς και η Επαρχιακή Διοίκηση θα πρέπει να επικεντρωθούμε προκειμένου να επιλυθεί το θέμα που δημιουργείται στη περιοχή Καμάρων».

Ανέφερε ακόμα ότι «στην Οδό Τερψιχόρης δεν λειτούργησαν ορισμένες αντλίες που υπήρχαν για άντληση των νερών πιθανότατα λόγω της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα