Πυρ ομαδόν αντιπολίτευσης κατά κυβέρνησης για τον Τζο Λόου

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, με φόντο τις πολιτογραφήσεις και πιο συγκεκριμένα το Κυριακάτικο (3/11) δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», για τον καταζητούμενο επιχειρηματία, Τζο Λόου, κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου.

ΑΚΕΛ: Τούτη τη φορά η κυβέρνηση θα απαντήσει;

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του αναφέρει: «Ακόμα μια επιτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού στην… προβολή της Κύπρου διεθνώς. Παραχώρησαν υπηκοότητα

ίσως στον πιο καταζητούμενο επιχειρηματία παγκοσμίως, ονόματι Τζο Λόου, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης». Διερωτόμαστε τι θα κάνει σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση: Θα τα βάλει με την εφημερίδα που έχει την είδηση, όπως έκαμε με όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που προβάλλουν σκάνδαλα της κυβέρνησης; Θα σιωπήσει και πάλι ελπίζοντας ότι το «κρύψε να περάσουμε» θα τη βολέψει και τώρα; Θα ρίξει τις ευθύνες σε άλλους όπως συνηθίζει να κάνει; Θα ανασύρει το γνωστό ισχυρισμό ότι στοχοποιείται η Κύπρος; Ό,τι και να κάνει η συγκεκριμένη είδηση επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με τη βιομηχανία παραχώρησης υπηκοοτήτων που έστησε, έχει εκθέσει την Κύπρο διεθνώς. Πάντως είναι άξιο απορίας πώς γίνεται η χώρα του εν λόγω επιχειρηματία να έχει ανακαλέσει το διαβατήριό του, η Ιντερπόλ να τον αναζητεί και η δική μας η κυβέρνηση να μην έχει πάρει είδηση ότι καταζητείται. Είναι δυνατό κανένας να μην έχει επικοινωνήσει με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή προσπάθεια για εντοπισμό του επιχειρηματία; Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις. Θα τις δώσει τούτη τη φορά;»

ΔΗΚΟ: Ρεζιλίκι…

To ΔΗΚΟ από την πλευρά του σημειώνει: «Η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ μετέτρεψε ένα πυλώνα ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας, σε διεθνές ρεζιλίκι για την Κύπρο. Σε όνειδος και παγκόσμιο εξευτελισμό για την κυπριακή πολιτεία, οδήγησαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, δηλαδή την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε επενδυτές από τρίτες χώρες. Με κακούς χειρισμούς και αδιαφανείς διαδικασίες η κυβέρνηση ΔΗΣΥ, μετέτρεψε ένα πυλώνα ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας σε διεθνές ρεζιλίκι για την Κύπρο. Η εικόνα πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής και διαφθοράς που εκπέμπει το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων εξοργίζει τους Κύπριους πολίτες και αμαυρώνει το όνομα της χώρας μας στο εξωτερικό. Οι ατασθαλίες στη διαδικασία έγκρισης αιτήσεων για παραχώρηση του διαβατηρίου της χώρας μας, δίνουν την ευκαιρία σε κακόβουλους, που καραδοκούν για να πλήξουν την Κύπρο, να χαρακτηρίσουν τις διαδικασίες του κράτους, το τραπεζικό σύστημα και τις παρεμφερείς υπηρεσίες, ως πλυντήριο μαύρου χρήματος και ως καταφύγιο μεγιστάνων αμφιβόλου ηθικής υπόστασης και νομιμότητας. Το Δημοκρατικό Κόμμα, πρώτο, εδώ και καιρό και προτού ακόμα δουν το φως της δημοσιότητας διάφορες τρανταχτές περιπτώσεις, κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, η οποία απαιτεί τη θέσπιση αυστηρότερων ποιοτικών κριτηρίων για την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου. Βασική προϋπόθεση της πρότασης μας είναι οι σχετικοί κανονισμοί να ψηφιστούν και να εγκριθούν από τη Βουλή. Ακόμα αναμένουμε την κυβέρνηση να καταθέσει τους σχετικούς κανονισμούς.  Υπενθυμίζεται πως η σχετική προθεσμία λήγει στις 31.1.20. Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη άμεσης αλλαγής της αρνητικής εικόνας της Κύπρου, ως αυτή έχει διαμορφωθεί».

ΕΔΕΚ: Να διερευνηθεί

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει με διαφάνεια το θέμα των «διαβατηρίων» και προσθέτει ότι πρέπει να ανακληθούν και διαβατήρια της Κ.Δ. σε εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος.

Συγκεκριμένα σημειώνει: «Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας  για την διαδικασία παραχώρησης διαβατηρίων της Κ.Δ. η ΕΔΕΚ τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει μέσα από δομημένες και διαφανείς διαδικασίες στην διερεύνηση του θέματος για εντοπισμό όλων εκείνων των περιπτώσεων που δεν δικαιολογείτο η παραχώρηση  αυτών των προνομίων και να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση τους  με βασικό στόχο την διασφάλιση της αξιοπιστίας του κράτους και την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή ταυτόχρονα και παράλληλα η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί για ανάκληση διαβατήριών και Ευρωπαϊκών ταυτοτήτων της Κ.Δ και σε εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος και σε άλλους φερόμενους «αξιωματούχους» του ,οι οποίοι για χάριν της Κ.Δ απολαμβάνουν ευρωπαϊκών δικαιωμάτων και προνομίων αλλά την ίδια στιγμή συστηματικά εργάζονται εναντίον της Κ.Δ. και εναντίον των συμφερόντων του Κυπριακού λαού. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται σε μία σειρά προτάσεων τις οποίες προ πολλού η ΕΔΕΚ κατέθεσε στην κυβέρνηση».

Αλληλεγγύη: Κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Την ίδια ώρα σε σχέση με το ζήτημα των πολιτογραφήσεων και την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων σε αμφιβόλου ποιότητας «επενδυτές», η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Δρ Ελένη Θεοχάρους, σημειώνει τα εξής: «Πρόκειται για μια κατάσταση που μας γεμίζει αποτροπιασμό και απέχθεια προς το Κράτος μας. Φαίνεται ότι μάλλον υπήρξαν παράνομες και ύποπτες πολιτογραφήσεις και κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη.

Έχω συγκρουστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Εσωτερικών για περιπτώσεις παιδιών τα οποία γνωρίζω από τη δεκαετία του 1990 που ήμουν γιατρός στο Μακάρειο. Είχαν έρθει φυγάδες στον τόπο μας ή γεννήθηκαν εδώ από φυγάδες γονείς. Σήμερα θεωρούνται παράνομοι ή δεν έχουν άδεια να εργαστούν, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν άλλη πατρίδα, δεν μιλούν άλλη γλώσσα και έχουν πάει σε δικά μας σχολεία. Για αυτούς βλέπουμε τις υπηρεσίες να κωφεύουν, ενώ απεναντίας μέσα σε λίγες μέρες εκατομμυριούχος με «ποινικό μητρώο» φέρεται να βρέθηκε με κυπριακό διαβατήριο. Αυτά δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν και κάποιοι επιτέλους πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Να απομακρυνθούν οι υπαίτιοι και να διερευνηθεί το σκάνδαλο. Ο ΠτΔ έχει δηλώσει ότι έχει πληροφορίες και ότι θα διερευνηθούν σε βάθος. Είναι μια κατάσταση που πρέπει αμέσως να σταματήσει».

Για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία εκχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας έναντι αμφιβόλου ποιότητας επενδύσεων, οι οποίες σε τελική ανάλυση μπορεί να αποβαίνουν προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας, των ολίγων πλουσίων που διοικούν ουσιαστικά αυτό το κράτος, αλλά όχι προς όφελος του λαού».

Οικολόγοι: Ακόμη μια «επιτυχία»

Κύπριος πολίτης, ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας ανά το παγκόσμιο, ακόμη μια «επιτυχία» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, αναφέρουν οι Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών. Και προσθέτει: «Τη στιγμή που τα δυο μεγάλα κόμματα τσακώνονται σαν μικρά παιδιά και προβαίνουν σε αλληλοκατηγορίες για εσωτερική κατανάλωση, τα δημοσιεύματα μας βομβαρδίζουν αλύπητα με τη σκληρή αλήθεια για τις διαδικασίες και την έλλειψη διαφάνειας στο θέμα των πολιτογραφήσεων.

Σήμερα (σ.σ την Κυριακή 4/11) διαβάζουμε στον κυπριακό Τύπο (εφημερίδα "Πολίτης") για τον Μαλαισιανό καταζητούμενο επιχειρηματία Τζο Λόου, ο οποίος θεωρείται ως ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον κόσμο. Σημειώνεται ότι η χώρα από την οποία κατάγεται ο κ. Τζο Λόου ανακάλεσε το διαβατήριό του και εμείς του το προσφέραμε απλόχερα!

Με ένα ταξίδι "αστραπή" κατάφερε σε δυο μέρες παραμονής του στην Κύπρο να λάβει κυπριακό διαβατήριο, παρά το γεγονός πως σε έρευνα γι’ αυτόν προέκυψε ότι σε 4 από τα 14 κεφάλαια που ερευνήθηκαν ήταν προβληματικά αφού εντοπίστηκαν τα εξής: πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, κατηγορίες εναντίον του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορίες για απάτη και παραβίαση χρηματοπιστωτικών κανόνων, και άλλοι λόγοι που εμπεριέχουν ρίσκο.

Εναντίον του Τζο Λόου - που φέρεται, μεταξύ άλλων, να έκανε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πέραν των 400 εκατομμυρίων δολαρίων - εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης, καταζητείται από την Interpol και έχει ζητηθεί η συνδρομή για τον εντοπισμό του από τις αρχές επτά χωρών.

Αν και το διάστημα που έγινε η αίτησή του (άνοιξη 2015) δεν ήταν καταζητούμενος το σκάνδαλο που ξέσπασε τότε αφήνει πολλά ερωτηματικά για την έρευνα που έγινε για εκείνον και κατά πόσο οι αρμόδιες Υπηρεσίες λαμβάνουν αντίστοιχες έρευνες υπόψιν τους.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζει γι’ ακόμη μια φορά πως κρίνεται επιτακτική ανάγκη η ψήφιση της πρότασης Νόμου που έχει κατατεθεί ενώπιον της η Βουλή από τους Οικολόγους, για τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ό,τι αφορά τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά αλλά και τις επενδύσεις.

Τα πλείστα αντιπολιτευόμενα κόμματα «ταλανίζονται» από μια "ηχηρή" ομερτά για τις πολιτογραφήσεις. Σε τι είδους συμφέροντα είναι άραγε διαπλεκόμενα τα κόμματα;

Όλα αυτά τα δυστυχή γεγονότα δεν μπορεί κανένας να τα σβήσει με όσα προστατευτικά μέτρα αν λάβει από τούδε και στο εξής. Σε μεγάλο βαθμό η ζημιά έχει γίνει και περιπτώσεις όπως του Τζο Λόου και των Καμποτιανών, βρίσκονται εκεί για να μας το υπενθυμίζουν. Γι’ αυτό και πρέπει να ανακληθούν άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση».

«Ανεξάρτητοι»: Ηθική κατάπτωση  

Η ηθική κατάπτωση που οι κυβερνώντες θέλουν να φέρουν την χώρα δεν έχει όρια, ο τρόπος  που αντιμετωπίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και κάλυψη καταζητούμενων είναι εθνικός ξεπεσμός, σημειώνει η επικεφαλής του κινήματος «Ανεξάρτητοι», Άννα Θεολόγου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Για να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες παραχωρήσαμε την υπηκοότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αντί να παραμένει κρατική υπόθεση όπως θα έπρεπε να θεωρείται και να ελέγχεται εξονυχιστικά ο κάθε ένας αιτητής.

Τα χρήματα που προέκυψαν από τις πολυγραφήσεις θα έπρεπε, μετά από έλεγχο νομιμότητας, να καταλήξουν στα ταμεία του κράτους αλλά δεν κατέληξαν. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, για αναγκαιότητες που υπάρχουν προκειμένου να αποφορτιστεί ο φορολογούμενος πολίτης για να μην πληρώνει λάθη και παραλείψεις που έγιναν διαχρονικά, επίσης θα μπορούσαν να δοθούν σε βελτιωτικά έργα και υποδομές. Εν τούτοις συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό να θεωρούμε ότι οι υπηκοότητες είναι ιδιωτική υπόθεση.

Αυτοί οι οποίοι αιτούνται τις υπηκοότητες στις πλείστες των περιπτώσεων είναι για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και η στέγαση θα μπορούσε να περικλείεται σε αυτό το ποσό, όχι να είναι η αποκλειστικότητα. Αυτό είναι και το μεγάλο θέμα της αύξησης των τιμών στα ακίνητα. Οι τιμές των ακινήτων θα διατηρούνταν χαμηλές εάν το κράτος π.χ. λάμβανε τα €2 εκατ. από τα €2.5 εκατ. όχι να απολαμβάνει μόνο το ΦΠΑ στην πώληση του ακινήτου ή τις €150.000 όσον αφορά την κοινωνική πολιτική στα ταμεία του ΚΟΑΓ.

Υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές που θα μπορούσαν να προσεγγιστούν με διαφορετική τρόπο ώστε να εξυπηρετεί το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ένας άλλος τρόπος θα ήταν αυτές οι υπηκοότητες να δίνονταν δωρεάν με κριτήριο αυτοί οι επιχειρηματίες που αιτούνται, να εργοδoτούν  10 Κύπριους πολίτες. Με 5000 υπηκοότητες θα είχαμε 50.000 Κύπριους εργαζόμενους με ανταγωνιστικά πακέτα εργασίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν τεχνογνωσία και θα αναβάθμιζαν το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Ανησυχητικό είναι επίσης εάν αυτές οι υπηκοότητες που δόθηκαν χωρίς έλεγχο αναιρεθούν, ποιος θα πληρώσει αποζημιώσεις για πιθανές ζημιές στις επενδύσεις που έγιναν από αυτά τα άτομα. Θα ζητήσουμε να γίνει εκ νέου συζήτηση στην Βουλή και θα απαιτήσουμε να κατατεθούν τα ονόματα όλων αυτών που πήραν υπηκοότητα για έλεγχο».

Οι απαντήσεις

Απαντήσεις στη κριτική δόθηκαν από κυβερνητικής πλευράς. Συγκεκριμένα, ο Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι υπάρχουν μερικές περιπτώσεις - ίσως 5 ή 10 τον αριθμό - ανάμεσα στις 4 με 5 χιλιάδες πολιτογραφήσεις, για τις οποίες η Κυβέρνηση είχε πληροφορίες, πέραν των δημοσιευμάτων. «Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που από το 2018 η κυβέρνηση περιόρισε το πρόγραμμα, αποφάσισε αυστηρότερο έλεγχο (απαιτείται η βίζα Σένγκεν). Αποφάσισε, επίσης, ότι θα αναθέσει τις έρευνες για τους αιτητές σε διεθνείς οίκους». Τοποθέτηση για το ζήτημα έκανε με ανάρτησή του στο Facebook, o τέως Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά για το θέμα με το κυπριακό διαβατήριο που έλαβε ο Μαλαισιανός Jow Taek Jho το 2015. Ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα επί του θέματος έκανε κι ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης λέγοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί στην επόμενη συνεδρία, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις μέσω του ΚΕΠ.

Keywords
εν λόγω, νίκος αναστασιάδης, το φως, ακελ, κυπρος, δηκο, φως, βουλη, εδεκ, σχολεια, interpol, ΦΠΑ, facebook, κεπ, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, αυξηση φπα, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, ελενη, διαβατηριο, χωρες, το θεμα, αδεια, αιτηση, ακινητα, δημοκρατια, δουλεια, δωρεαν, ηθικη, θεμα, κεπ, κυπρου, ονοματα, προγραμμα, σωκρατης, φως, ωρα, ακελ, αλληλεγγυη, αννα, αφορμη, βιζα, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γλωσσα, γονεις, γραφεια, διαστημα, δηκο, δικη, δωσει, δικτυα, δυναμικο, εγινε, εδεκ, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκατομμυριουχος, ελλειψη, εν λόγω, εργα, εξυπηρετηση, επενδυσεις, επρεπε, επτα, επιτυχια, ερευνα, ερευνες, εσωτερικων, ευθυνη, εφημεριδα, ζημια, ιδια, ιδιο, η δικη, υπηρεσιες, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λαθη, ξεπεσμος, ομερτα, ονειδος, ονομα, ορια, ουσιαστικα, οφελος, παιδια, πετριδης, πλυντηριο, πολιτεια, ρισκο, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, τεως, τιμη, το φως, υπηκοοτητα, φοντο, φορα, κωνσταντινος, χωρα, η εφημεριδα, interpol, υπουργειο, κυριακη, μια φορα, πληροφοριες, πωληση, ταξιδι, θεματα, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα