Πύλες της κολάσεως τα στενά Ορμούζ - Νάρκες, drones και πετρέλαιο

Κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές προκαλούν οι επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν που απειλούν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια. Από το Στενό του Ορμούζ διέρχεται το 30% του παγκόσμιου πετρελαίου και οι χθεσινές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν μέχρι και 4,5%. Η Lloyd's του Λονδίνου χαρακτήρισε τον Περσικό Κόλπο και τμήματα του Κόλπου του Ομάν περιοχές υψηλού κινδύνου

μετά τις επιθέσεις στα μέσα Μαΐου.

Μυστήριο εξακολουθούν να παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση. Τα τελευταία χρόνια, εκπρόσωποι του Ιράν έχουν απειλήσει επανειλημμένα να σφραγίσουν τη θαλάσσια διαδρομή.

Οι αναφορές πολλαπλών μέσων ενημέρωσης έδειξαν ότι τα σκάφη εκτέθηκαν σε νάρκες, οι οποίες προκάλεσαν εκρήξεις και πυρκαγιά σε τουλάχιστον ένα από αυτά. Σύμφωνα με το IRNA, ιρανικές ομάδες διάσωσης εκκένωσαν 44 ναύτες από τα δύο πλοία και τις έφεραν στο ιρανικό λιμάνι του Jask, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ που μίλησαν στο CBS, απέρριψαν αυτούς τους ισχυρισμούς ως "προφανώς ψευδείς".

Το περιστατικό έρχεται ένα μήνα μετά το περιστατικό όπου τέσσερα πετρελαιοφόρα - δύο της Σαουδικής Αραβίας, ένα από Νορβηγία και ένα από Εμιράτα - οι οποίες περιγράφηκαν ως "σαμποτάζ" κοντά στο Fujairah σε αυτό που περιγράφει το Αμπού Ντάμπι. Σε μια επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο John R. Bolton, σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του Προέδρου Trump, δήλωσε ότι το Ιράν ήταν "σχεδόν σίγουρα" υπεύθυνο. Λίγες μέρες αργότερα, ο κ. Pompeo χαρακτήρισε τις επιθέσεις "ως προσπάθειες των Ιρανών να αυξήσουν την τιμή του αργού πετρελαίου".

Το περιστατικό δεν προκάλεσε απώλειες ή πετρελαιοκηλίδα. Λίγο αργότερα, αρκετοί ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο AP, λέγοντας ότι οι "πληρεξούσιοι που υποστηρίζονται από το Ιράν ή το Ιράν" πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι για το περιστατικό.

Πάντως οι τιμές του αργού πετρελαίου άρχισαν να ανεβαίνουν εξαιτίας των επιθέσεων, γεγονός που εντείνει τους φόβους για ασφαλή εφοδιασμό με πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική κι όχι μόνο.

Το πλήρωμα των πλοίων δεν εξέφρασε καμία άμεση εξήγηση σχετικά με το ποιος ή τι προκάλεσε τη ζημιά εναντίον του νορβηγικού MT Front Altair και του ιαπωνικής ιδιοκτησίας Kokuka Courageous. Αλλά ο χειριστής του Kokuka Courageous είπε ότι το πλήρωμα είδε "αντικείμενα που πετούν από πάνω" (πιθανό drones) πριν από μια έκρηξη, υποδηλώνοντας ότι το πλοίο δεν υπέστη ζημιά από νάρκη.  Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, το οποίο υποστηρίζουν ότι δείχνει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια, που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη, που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

Επιθέσεις από Χούθι

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επίθεση με πέντε drones εξαπέλυσαν οι Σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον αεροδρομίου του Άμπχα, στη νοτιοανατολική Σαουδική Αραβία. Αυτό ανακοίνωσε η στρατιωτική συμμαχία που έχει εμπλακεί από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών και τελεί υπό τη διοίκηση του Ριάντ. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση σε αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας σε διάστημα τριών ημερών. «Η σαουδαραβική, βασιλική, αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε επιτυχώς και κατέστρεψε πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ανταρτών Χούθι εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Άμπχα και της Χαλμίς Μουσάιτ», αναφέρει ανακοίνωση της συμμαχίας που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, το SPA. Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξαν θύματα από την τελευταία επίθεση και το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα