Πύλα: Ύψωσε τοίχο αδιαλλαξίας το ψευδοκράτος – Οι θέσεις Ε/κ και Τ/κ πλευράς

Στην τουρκική αδιαλλαξία και στον βασικό στόχο της Άγκυρας που είναι να προσαρτήσει την περιοχή της νεκρής ζώνης στην Πύλα στα κατεχόμενα εδάφη, προσκρούουν όλες οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στο θέμα.

Ο ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, πραγματοποιεί απανωτές επαφές με τις δύο πλευρές για να εκτονωθεί η κρίση, ωστόσο το χάσμα των θέσεων φαίνεται να είναι τόσο μεγάλο που η γεφύρωση του φαντάζει αδύνατη.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, οι θέσεις που προέβαλαν μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές στις μυστικές

διαπραγματεύσεις, είναι οι εξής:  

Διαβάστε ακόμη: Κριτική για τους χειρισμούς στην Πύλα δέχεται η «κυβέρνηση»

Οι θέσεις των δυο πλευρών για την Πύλα

Ε/κ πλευρά

1. Η περιοχή της Πύλας να εξακολουθήσει να αναγνωρίζεται ως νεκρή ζώνη.

2. Αν ο δρόμος Άρσους – Πύλας κατασκευάζεται για ανθρωπιστικούς λόγους, να υπάρξει ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

Με συμφωνημένο πρόγραμμα και παραχώρηση κινήτρων για δημιουργία οικιστικής ζώνης και διαχωρισμό σε κτηνοτροφική και γεωργική περιοχή. Επιπρόσθετα θα πρέπει να ανοίξει είτε το οδόφραγμα Πυροϊου ή ο δρόμος των Κοκκίνων.

Τ/κ πλευρά

1. Η συντριπτική πλειοψηφία της περιοχής στην Πύλα είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ»

2. Οι προτάσεις απορρίπτονται διότι αφορούν δικό μας έδαφος.

Αν αυτή η αρχή δεν γίνει αποδεκτή, εντός των επόμενων ημερών θα συνεχίσουμε τις εργασίες και θα ολοκληρώσουμε το δρόμο Άρσους – Πύλας. Δεν συζητούμε καν ούτε για διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροϊου ούτε για τη διάνοιξη δρόμου Κοκκίνων.

Το ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε τόσο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, όσο και με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ουνφικύπ, Αλίμ Σιντίκ, οι οποίοι δεν θέλησαν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για ένα ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οτιδήποτε το οποίο θα αλλάζει στο ελάχιστο το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης στην Πύλα. Είμαστε προσηλωμένοι στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού, ενόψει της αυριανής καθόδου του κυρίου Γέντζια στην Κύπρο και της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέφερε ότι «ο κύριος Κόλιν Στιούαρτ εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο και είναι σε συνεχή επαφή με τις δύο πλευρές για την εξεύρεση λύσης. Ο κύριος Γιέντζια (Βοηθός Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ) φθάνει αύριο στην Κύπρο και θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα το πρωί με τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και την ίδια μέρα το απόγευμα με τον κ. Ερσίν Τατάρ».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Πύλα είναι ήρεμη, ότι οι ειρηνευτές παρακολουθούν στενά την περιοχή, αλλά και ότι δεν διεξάγεται καμία εργασία εντός της νεκρής ζώνης. Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Πύλας, Σίμος Μυτίδης.

«Τα μηχανήματα των Τούρκων είναι σταθμευμένα κοντά στο δάσος Περγάμους, εκτός Νεκρής Ζώνης. Τα πράγματα είναι ήρεμα. Αναμένουμε κι εμείς να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και το τελικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Μυτίδης.

Στην αυριανή κάθοδο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, αναφέρθηκε από τη Νέα Υόρκη και η βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η βοηθός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φλορέντσια Σότο Νίνο σε δήλωση της ανέφερε ότι οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην πορεία προς τα εμπρός για το Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις επί του εδάφους.  

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως αναμφίβολα θα υπάρξει συζήτηση και για τα τελευταία περιστατικά στην Πύλα, όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξει αποπροσανατολισμός από τον στόχο, που είναι η δημιουργία προοπτικής για επανεκκίνηση του διαλόγου. 

Διαβάστε επίσης: ΗΕ για Πύλα: Όλα είναι ήρεμα – Δεν υπάρχει ούτε εξοπλισμός ούτε προσωπικό

Keywords
Τυχαία Θέματα