ΠτΒ: Το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να διαφυλάττει παγκ.ειρήνη

Το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να διαφυλάττει την παγκόσμια ειρήνη, θέτοντας παράλληλα ισορροπίες και φραγμούς, ούτως ώστε κάθε κράτος να μην δρα κατά το δοκούν, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο με θέμα «Διεθνές Δίκαιο» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν θα πρέπει να τυγχάνει διαφορετικών ερμηνειών

από το εκάστοτε κράτος, καθότι είναι καθορισμένο από τις διεθνείς συνθήκες, κανονισμούς και συμβάσεις. Μπορεί, ωστόσο, σημείωσε, να αναβαθμίζεται και να επικαιροποιείται, βάσει των δεδομένων του σύγχρονου κόσμου. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατά το δοκούν ερμηνεία του, οδηγεί σε αναρχία και στην επικράτηση του ισχυρού.

Αναφερόμενος στο σύγγραμμα του δρος Ιωάννη Καρεκλά, με τίτλο "Θεωρία του Δικαίου Πολέμου", είπε ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο και εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο για τη μελέτη των θεμάτων του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, σε μια περίοδο γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων.

Το σύγγραμμα του Δόκτορος Ιωάννη Καρεκλά, είπε, ενέχει μία θεματική ιδιαιτερότητα, δεδομένου του γεγονότος ότι καλύπτει όχι μόνο το Δίκαιο σε καταστάσεις πολεμικών συρράξεων, αλλά και το Δίκαιο που πρέπει να επικρατεί, σχετικά με τη διαφύλαξη των ανθρωπιστικών αξιών και δικαιωμάτων, εν καιρώ πολέμου.

"Έρχεται δηλαδή να καλύψει χρονικά, αλλά και σε επίπεδο αιτίας και αποτελέσματος, τη διεξαγωγή μιας πολεμικής επιχείρησης. Ιδιαίτερα, καταγράφονται και αναλύονται νομικώς, θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό, σε σχέση προς τον δίκαιο πόλεμο, με ιστορικές αναφορές από τον Θουκυδίδη, αλλά και την καθοριστική ναυμαχία του Ναβαρίνου, επί της οποίας επιχειρηματολογεί ο συγγραφέας περί του δίκαιου πολέμου για αυτοδιάθεση", πρόσθεσε.

Σημαντική πτυχή της μονογραφίας, συνέχισε, αποτελεί το σχετικό κεφάλαιο που αφορά στην Κύπρο, τα κυριαρχικά και εδαφικά δικαιώματα της Δημοκρατίας μετά την τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και το κατά πόσον η επέμβαση της Τουρκίας ήταν τελικά έννομη ή έκνομη, βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεως του Συντάγματος του 1960. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται στο εν λόγω κεφάλαιο, είπε, ότι βάσει αδιάσειστων νομικών επιχειρημάτων, η Τουρκία δεν είχε δικαίωμα επέμβασης, αλλά απώτερος σκοπός της ήταν η εξυπηρέτηση των πολιτικών και γεωστρατηγικών της συμφερόντων.

Βασικό μήνυμα του βιβλίου, σημείωσε, είναι αυτό που σημειώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο της μονογραφίας του, ότι «η πολιτική ελευθερία, η κρατική κυριαρχία και η εθνική αξιοπρέπεια είναι αξίες πολύ πιο σημαντικές ακόμη και από την ίδια τη ζωή».

"Αυτή την ελευθερία και κυριαρχία παλεύει να επανακτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και 44 χρόνια, διαπραγματευόμενη με την αδιάλλακτη Τουρκία, η οποία παραμένει άτεγκτη στις απόψεις της, επιχειρώντας με κάθε μέσο να υλοποιήσει τις επεκτατικές και ιμπεριαλιστικές της βλέψεις. Η προσπάθειά μας, όμως, συνεχίζεται αδιάκοπα, με μόνο στόχο την επαναφορά και αποκατάσταση της τάξης και της δικαιοσύνης στον τόπο μας", συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα