ΠτΒ: Η Βουλή είναι πάντα στο πλευρό των φορέων που εργάζονται για την ισότητα

H Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι το νομοθετικό σώμα και η ίδια προσωπικά είναι πάντα στο πλευρό των φορέων που εργάζονται για την ισότητα των φύλων και επικροτεί κάθε ενέργεια που προσθέτει σημαντικό λιθαράκι στον διαχρονικό και θεμελιώδη αγώνα για κάθε κοινωνία και την ανθρωπότητα εν γένει.


Σε χαιρετισμό κατά την απονομή του βραβείου FIFPRO Merit Award 2020, καθώς και στην παρουσίαση της καμπάνιας του ΠΑΣΠ

για την ισότητα των φύλων, η κ. Δημητρίου είπε ότι ο μακρύς δρόμος της αθλητικής έμφυλης ισότητας δεν είναι υποχρέωση μόνο των γυναικών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Ανέφερε επίσης ότι γνωρίζει προσωπικά πολλές προκλήσεις και προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιρίστριες στην Κύπρο, διατυπώνοντας τη θέση ότι κάποια εκ των οποίων είναι παντελώς απαράδεκτα, άνισα και εντελώς ασύμβατα με την ισότητα, ίσες ευκαιρίες και πλήρη σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ακολούθως ανέφερε ότι αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως παρόμοιο με το ποδόσφαιρο παιγνίδι έπαιζαν οι γυναίκες στην Αρχαία Κίνα κάποιες εκατοντάδες χρόνια π.Χ, ωστόσο στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Βρετανία, οι πρώτες μαρτυρίες ανάγουν το γυναικείο ποδόσφαιρο στο τέλος του 18ου αιώνα.

Ανέφερε ότι ο πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος αγώνας ανάμεσα σε γυναικείες ομάδες έλαβε χώρα το 1892, αλλά το 1921 η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, μετά τη ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας του γυναικείου ποδοσφαίρου, σταμάτησε να το υποστηρίζει, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι το άθλημα «είναι ακατάλληλο για τις γυναίκες και επομένως δεν πρέπει να ενθαρρύνεται»!

Παρατήρησε ακολούθως ότι η περιθωριοποίηση, η οποία δεν επέτρεπε στις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της ομοσπονδίας και των ομάδων μελών της, κράτησε πενήντα ολόκληρα χρόνια και σημείωσε ως σταθμό το πρώτο FIFA Women`s World Cup που έλαβε χώρα στην Κίνα το 1991, λέγοντας ότι από τότε το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν σταματά να κερδίζει φιλάθλους και παίκτριες.

Πάρα πολλά γυναικεία πρωταθλήματα ανά τον κόσμο είναι πλέον επαγγελματικά, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον παγκόσμιο τελικό του 2019 παρακολούθησαν ένα και πλέον δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε χαρά και ικανοποίηση για την απονομή του πολύ σημαντικού βραβείου FIFPRO Merit Award στην Εθνική Ομάδα Γυναικών Κύπρου, που απονέμεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών σε ομάδες και σύνολα για την ανιδιοτελή προσφορά τους προς την κοινωνία.

Συμπλήρωσε ότι η βράβευση των Κυπρίων ποδοσφαιριστριών στην κατηγορία «Player Voice» για τη διεκδίκηση του δικαιώματος, από το 2019, να έχουν ίδιες συνθήκες προπόνησης, επιδόματα και εξοπλισμό με την εθνική ομάδα ανδρών γεμίζει συγκίνηση και περηφάνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα