ΠτΒ: Απαιτείται ενότητα δυνάμεων, συλλογικότητα και ομοθυμία

Απαιτείται ενότητα δυνάμεων, συλλογικότητα και ομοθυμία, ώστε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την ανεξαρτησία μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαλλαγμένο από την ανομία, την αδικία και την ατιμωρησία, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης προσθέτοντας ότι αυτό απαιτεί η ιστορία μας, αλλά και οι προσδοκίες του λαού μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες και παράκληση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων ανδρών

του Μηχανικού που χάθηκαν στις μάχες Καραβά - Λαπήθου το 1974 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Πέρα Χωριό Νήσου, ο κ. Συλλούρης απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες και οι έρευνες για εντοπισμό και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών τάσσεται επιτακτική ανάγκη, ενώ η επίλυση του ζητήματος, σημείωσε, θα αποτελέσει βάλσαμο για όλους μας και κυρίως για τα οικεία πρόσωπα των αγνοουμένων - πρόκειται για ένα θέμα άμεσα συνδεδεμένο με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές δικαίου, για αυτό καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να συνεργαστεί στις προσπάθειες έρευνας και ταυτοποίησης.

"Και δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί και να επιδείξει στάση καλής θελήσεως. Διανύουμε αυτή τη χρονική στιγμή μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού έχουν οδηγηθεί για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο, χωρίς να έχει επιτευχθεί καμιά συμφωνία, καμιά κατάληξη", πρόσθεσε.

Και είναι έκδηλο, συνέχισε, ότι η κύρια αιτία για τις συνεχείς ανατροπές και αποτυχίες κάθε προσπάθειας προσέγγισης και σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι οι απώτερες βλέψεις της Τουρκίας επί της Κύπρου για πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρου του νησιού, οι επεκτατικές διαθέσεις της, καθώς και οι υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις της.

Επιμένει η Τουρκία

Όσο και αν η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προσέρχεται στις συνομιλίες με καλές προθέσεις, είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, είναι πραγματικά προκλητικό που η Τουρκία, η οποία για 43 και πλέον χρόνια κατέχει και καταχράται παράνομα τα κυπριακά εδάφη, καταπατώντας ταυτόχρονα τις ανθρώπινες ελευθερίες και τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών, κινεί τα νήματα και καθορίζει τις καταστάσεις.

"Η αδιάλλακτη Τουρκία επιμένει σε θέσεις που αφορούν διατήρηση εγγυήσεων, διατήρηση επεμβατικού δικαιώματος και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, ενώ πέρα από αυτά επεμβαίνει και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας δικαιώματα επί των ωφελημάτων από την εκμετάλλευση των ενεργειακών και θαλάσσιων πόρων", συμπλήρωσε.

Το μόνο βέβαιο, σημείωσε, είναι ότι εμείς από την πλευρά μας δεν πρέπει να ανεχτούμε οποιαδήποτε άλλη παράνομη ενέργεια από μέρους της Τουρκίας, ή να συμβιβαστούμε με μια άδικη και αναξιοπρεπή συνθηκολόγηση, η οποία θα πληροί τις τουρκικές προδιαγραφές.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

Ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σταθερά βήματα βάσει στρατηγικής και ενός ορθά σχεδιασμένου πλάνου, μένοντας σταθεροί σε αρχές. Ζητούμενο για εμάς είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα εδράζεται στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα σέβεται τα ιδανικά της Δημοκρατίας και θα δομεί μια ευημερούσα και ασφαλή Κύπρο.

Ανέφερε ότι το Τάγμα Μηχανικού προσέφερε τα μέγιστα στο πεδίο της μάχης κατά των Τούρκων εισβολέων και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στις επιχειρήσεις. Οι άνδρες του Μηχανικού ήταν άρτια εκπαιδευμένοι στο ναρκοπόλεμο, την παρασκευή εκρηκτικών και την οργάνωση εδάφους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο διήμερο 5 με 6 Αυγούστου 1974, όπου κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας μεταξύ των επιχειρήσεων, έπεσαν στις μάχες Καραβά-Λαπήθου αρκετοί εκλεκτοί άνδρες του Τάγματος, ενώ άλλοι τόσοι παραμένουν ακόμα αγνοούμενοι.

Στις 5 Αυγούστου, σημείωσε, ενώ λόχος του Μηχανικού μετέβη στην περιοχή Καραβά-Λαπήθου για να στρώσει ναρκοπέδιο, η παρατεταμένη παραμονή των ανδρών στην περιοχή λειτούργησε υπέρ των Τούρκων, οι οποίοι το πρωί της 6ης Αυγούστου επιτέθηκαν σε μια Μεραρχία κατά της Λαπήθου-Καραβά, την οποία υπεράσπιζαν ελάχιστοι στρατιώτες του Πεζικού. Ο λόχος υπέστη σημαντικές απώλειες, με πολλούς νεκρούς αλλά και αγνοούμενους, των οποίων μέχρι και σήμερα αγνοείται η τύχη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα