Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία για την Κίνα

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν σήμερα καθώς μία σειρά αδύναμων εταιρικών αποτελεσμάτων το δεύτερο τρίμηνο και τα ανάμεικτα στοιχεία για την κινεζική οικονομία επηρέασαν αρνητικά το κλίμα, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 1% μετά το χθεσινό κλείσιμό του στο υψηλότερο επίπεδο πέντε εβδομάδων.

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία επανήλθε στην ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο,

αλλά η απρόσμενη εξασθένηση της εγχώριας κατανάλωσης τόνισε τη μακράς διάρκειας οικονομική ζημιά από την πανδημία του κορονοϊού. Τα στοιχεία αυτά είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις ασιατικές μετοχές, με τους επενδυτές να ανησυχούν επίσης για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον όσον αφορά το εμπόριο, την τεχνολογία και τη γεωπολιτική.

Η μετοχή της εταιρείας πολυτελών αγαθών Richemont υποχωρούσε 5,3% καθώς οι τριμηνιαίες πωλήσεις της μειώθηκαν σχεδόν στο μισό και η εταιρεία δεν έδωσε στοιχεία για τα τρέχοντα έσοδά της ή τις προοπτικές τους. Οι μετοχών των αντίστοιχων εταιρειών LVMH και Kering, οι οποίες στηρίζουν επίσης στην Κίνα ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους, σημείωναν απώλειες 1,4% και 2,2%, αντίστοιχα. Η μετοχή της ολλανδικής ζυθοποιίας Heineken υποχωρούσε 2,6% μετά τη μείωση των καθαρών εσόδων της στο πρώτο εξάμηνο κατά 16,4% λόγω της σχετικής με τον κορονοϊό καραντίνας.

Η προσοχή στρέφεται στην ΕΚΤ, η οποία θα ανακοινώσει στις 14.45 (ώρα Ελλάδας) την απόφαση για τη νομισματική πολιτική της, η οποία πάντως αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 13.30 (ώρα Ελλάδας). «Αν υπάρχει κάτι, αυτό θα προκύψει από τη συνέντευξη Τύπου και θεωρώ ότι η Λαγκάρντ θα είναι πολύ προσεκτική σε ό,τι πει για να μην αναστατώσει τις αγορές», δήλωσε αναλυτής.

Διαβάστε ακόμη: 

Ρυθμό ανάπτυξης 3,2% κατέγραψε η Κίνα το β' τρίμηνο του 2020

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα