Πτηνολογικός: Καταδικάζει τη θανάτωση της τρουλλουρίας

Σε καταδίκη προέβη ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, των ενεργειών του παράνομου πυροβολισμού ή της παράνομης θανάτωσης όλων των προστατευόμενων ειδών, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε, με αφορμή τον εντοπισμό τρουλλουρίας, πυροβολημένης στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι "δυστυχώς το ένα πόδι του προστατευόμενου και μη θηρεύσιμου αυτού πουλιού είχε αποκοπεί εντελώς και η επιβίωση του στην άγρια φύση ήταν πλέον αδύνατη".

"Δυστυχώς το συγκεκριμένο

περιστατικό δεν αποτελεί εξαίρεση και υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά ότι η λαθροθηρία στην Κύπρο είναι ‘εκτός ελέγχου’, κάτι που και οι ίδιοι οι κυνηγοί καταγγέλλουν σε πρόσφατα δημοσιεύματα στις εφημερίδες. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου κάνει έκκληση στις αρμόδιες αρχές όπως αναλάβουν ουσιαστική δράση για την πάταξη της παράνομης παγίδευσης και λαθροθηρίας, που έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το συγκεκριμένο είδος πουλιού είναι σχετικά μεγάλο (38-45 εκ), νυκτόβιο και εδαφόβιο, δηλαδή ζει, τρέφεται, αναπαράγεται και κρύβεται στο έδαφος και συνεπώς τα πόδια του είναι εξίσου σημαντικά όσο τα φτερά του για την επιβίωση του. Δυστυχώς το άγριο πτηνό έχει πάει για ευθανασία σε εγκεκριμένο κτηνίατρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι έχουν καθοριστεί πέντε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για το είδος αυτό στην Κύπρο, με στόχο την προστασία του.

Η Τρουλλουρία είναι νυκτόβιο, παρυδάτιο είδος το οποίο όμως, σε αντίθεση με τα πιο πολλά παρυδάτια (Charadriiformes), απαντάται μακριά από υδροβιότοπους σε ανοικτές εκτάσεις, φυσικές και καλλιεργημένες (σιτηρά). Η Τρουλλουρία είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου και τρέφεται κυρίως με έντομα και άλλα ασπόνδυλα.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα