ΠτΔ: Στηρίζουμε το όραμα του ΤΕΠΑΚ

Η Κυβέρνηση υιοθετεί τους στόχους και συμμερίζεται το όραμα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου, ανακοινώνοντας πως στο πλαίσιο αυτής της στήριξης, αναμένεται να αποπαγοποιηθούν 36 θέσεις ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού.

Στο χαιρετισμό του στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε

στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Πολιτεία είναι περήφανη γιατί βλέπει στο πρόσωπο των αποφοίτων μια νέα γενιά επιστημόνων," ικανών και εξοπλισμένων με τα καλύτερα εφόδια για να διεκδικήσουν το βέλτιστο για τον εαυτό τους και για τον τόπο μας".

Διαμήνυσε παράλληλα ότι "για να μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια τη νέα γενιά, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δημιουργούμε καθημερινά τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για αυτούς, να δημιουργούμε ένα περιβάλλον ασφαλές και δημιουργικό".

Το γεγονός ότι βρισκόμασταν εν μέσω μίας βαθιάς οικονομικής κρίσης, συνέχισε, "δεν μας απέτρεψε από το να θέσουμε σε εφαρμογή σχεδιασμούς, οι οποίοι δημιουργούν ένα νέο πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας, τα οποία με χαρά βλέπουμε να αναπτύσσονται".

Απαντώντας δε σε σχόλιο του Προέδρου της Φοιτητικής Ένωσης για αποκοπές στις φοιτητικές χορηγίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως "η Πολιτεία και η παρούσα Κυβέρνηση τουλάχιστον, δεν έχει προχωρήσει στην οποιαδήποτε αποκοπή της φοιτητικής χορηγίας, αλλά έχει θεσπίσει κανονισμούς για να είναι στοχευμένη η παροχή".

Στο χαιρετισμό του, ο ΠτΔ ανέφερε επίσης ότι, παρά το γεγονός πως έργα που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί καθυστέρησαν, "σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω πως οι διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες συνεργάζονται, προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τα έργα" και σημείωσε ότι έχουν ήδη εκδοθεί οι σχετικές άδειες για έναρξη κατασκευαστικών εργασιών στο χώρο πίσω από το παλιό Νοσοκομείο (Β` πόλος) και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για απελευθέρωση και άλλων χώρων ανάπτυξης τους οποίους έχει ανάγκη το ΤΕΠΑΚ.

Στο πλαίσιο στήριξης του ΤΕΠΑΚ, συνέχισε, και με δεδομένη τη σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών μας δεδομένων, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται ότι στην επόμενη του συνεδρίαση – στις 22 Ιουνίου - θα προχωρήσει στην αποπαγοποίηση 36 συνολικά θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, σημείωσε ο ΠτΔ, με στόχο την ενίσχυση και κατοχύρωση του αξιόλογου ερευνητικού έργου που επιτελείται στο ΤΕΠΑΚ, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε τους κανονισμούς για την ίδρυση και λειτουργία τριών ερευνητικών μονάδων, του Ερατοσθένη, του Ηράκλειτου και της Κοινωνικής Πληροφορικής και ήδη οι κανονισμοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον της Βουλής και με την έγκριση τους τίθενται αμέσως σε εφαρμογή.

Υποδεικνύοντας πως η οικοδόμηση δυναμικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, είναι μία μόνο από τις παραμέτρους που οφείλουμε να αναδείξουμε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι το μείζον είναι να πετύχουμε συνθήκες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στον τόπο μας, "γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και μόνο έτσι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στην ίδια τους την πατρίδα, οι σημερινοί μας απόφοιτοι όσα αποκόμισαν από τις σπουδές τους".

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, είναι ευχάριστο το γεγονός πως η χώρα μας, μετά από μακρά περίοδο ύφεσης βρίσκεται πια σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, ακολουθώντας ρυθμούς που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπενθύμισε ότι τη χρονιά που μας πέρασε πετύχαμε ρυθμό ανάπτυξης 1,6 %, τον ψηλότερο που είχαμε τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ ως αποτέλεσμα η ανεργία μειώθηκε μέσα σε 12 μήνες στο 11,5% από 16,2%.

Είπε επίσης ότι "νιώθουμε περήφανοι διότι το ΤΕΠΑΚ, πραγματικά εγκαταλείποντας μια εσωστρέφεια που είναι πάντα φυσικό να παρουσιάζεται στη νηπιακή ηλικία, προχωρά τυγχάνοντας τη μια μετά την άλλη αναγνώρισης, δικαιώνοντας έτσι όσους είχαν την έμπνευση αλλά και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν στη δημιουργία του".

Κάλεσε τέλος τους απόφοιτους να κοιτάζουν πάντα ψηλά, να στοχεύουν εκεί που είναι τα όνειρα τους και να πιστεύουν στις δυνατότητες τους, τονίζοντας ότι, είναι από αυτούς που περιμένουμε να πάρουν τον τόπο στους ώμους τους και με τον νεανικό τους ενθουσιασμό να συμβάλουν ώστε να πάει η χώρα μας μπροστά.

Σε χαιρετισμό του εξάλλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Ανδρέας Αναγιωτός, είπε πως σήμερα αποφοιτούν 334 φοιτητές, 232 προπτυχιακοί και 94 μεταπτυχιακοί φοιτητές από 7 Τμήματα, ενώ σήμερα απονέμεται ο τίτλος του Διδάκτορα σε 8 διδακτορικούς φοιτητές.

Ανέφερε ακόμη πως, πέρα από την παροχή παιδείας υψηλού επιπέδου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναπτύσσεται με συγκεκριμένο σχεδιασμό και όραμα, με σκοπό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος και ότι, παρά τη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού περίπου 13 εκατομμύρια μέσα στα τελευταία 6 χρόνια, εντούτοις το ΤΕΠΑΚ, ως νεαρό Πανεπιστήμιο, δεν σταματά να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται.

"Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου βλέπει μπροστά και εργάζεται σκληρά για να υλοποιήσει τα οράματα του μέλλοντος", είπε ανάμεσα σε άλλα ο Πρύτανης, ενώ απευθυνόμενος στους απόφοιτους, τους ενθάρρυνε να προχωρήσουν με ανοικτό μυαλό, δίψα για μάθηση, αλλά και υπομονή μέχρι να φτάσουν στους στόχους και τα οράματά τους.

" Τολμήστε, πάρτε πρωτοβουλίες, ανοίξτε δρόμους, παντρέψτε τις γνώσεις σας με διάθεση για δημιουργία. Στηριχτείτε άφοβα και με σιγουριά στις γνώσεις σας γνωρίζοντας όμως ότι το ταξίδι της μάθησης δεν τελειώνει ποτέ", κατέληξε στο χαιρετισμό του ο κ.Αναγιωτός.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Στάθης Παπαδάκης, ανακοίνωσε εξάλλου στο χαιρετισμό του ότι το Πανεπιστήμιο, "έπειτα από σκληρή δουλειά τα τελευταία ένα-δύο χρόνια", προχωρά άμεσα με τους αναπτυξιακούς του σχεδιασμούς και πως εντός των επόμενων μηνών ξεκινά η ανέγερση τριών ιδιόκτητων κτηρίων σε χώρους που έχουν απαλλοτριωθεί από το κράτος.

Πρόκειται, εξήγησε, για το κτίριο Τσεριώτη το οποίο θα στεγάσει το Τμήμα Καλών Τεχνών,

την Κλινική Αποκατάστασης, το πρώτο κτίριο στον Β’ Πόλο Ανάπτυξης στην περιοχή του Παλαιού Νοσοκομείου, για το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης και το κτίριο Δράκος για τις ανάγκες της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του Συμβουλίου, γιατί "ύστερα από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας" και αφού υπήρξε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού, το ΤΕΠΑΚ προχώρησε στην κατακύρωση της προσφοράς για την συμπλήρωση και ανακαίνιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, πρώην Μέγαρο Πηλαβάκη, η οποία στο μέλλον θα ονομάζεται Πανεπιστημιακή Δημοτική Βιβλιοθήκη. Υπενθύμισε δε ότι οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και πως το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Στο πλαίσιο της τελετής αποφοίτησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Α` και Β` Βραβείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, που περιλάμβανε χρηματικό ποσό 10 χιλιάδων ευρώ και 5 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα. Το Α` βραβείο έλαβε ο Παναγιώτης Χατζηκωστής και το Β` Βραβείο η Ειρήνη Αθανασίου και οι δυο απόφοιτοι του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου

Ακολούθησαν τα βραβεία Πρωτευσάντων Φοιτητών κατά τμήμα/πτυχίο, τα οποία απένειμε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Η τελετή αποφοίτησης συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πηγη: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα