ΠτΔ στην ΕΡΤ: Απάντηση στις Τουρκικές προκλήσεις ο ΕastΜed

Ο ΕastΜed αποτελεί απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας. 

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι εξαιτίας των συμπεριφορών του Ερντογάν παρουσιάζεται μια διαφοροποιημένη στάση των ΗΠΑ

«Είναι

απρόβλεπτος ηγέτης με ατζέντα που υπερβαίνει τις φιλοδοξίες ηγετών που θα ήθελαν καλές σχέσεις με τους γείτονες. Είναι η επέμβαση στη Συρία, στο Ιράκ. Είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας», πρόσθεσε. 

Στο ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο Πρόεδρος τόνισε ότι «είναι ένας τρόπος ή ένα μήνυμα προς την Τουρκία που είχε επαναληφθεί και τον Ιούλιο. Έχουμε προσκαλέσει την Τουρκία κι ετοιμάζεται η προσφυγή. Υπάρχουν προκλητικές συμπεριφορές. Με έναν απρόβλεπτο ηγέτη θα πρέπει να παίρνεις μέτρα. Ο διάλογος για λύση του Κυπριακού είναι το σημαντικότερο που ενδεχόμενα να δώσει μια διέξοδο».

Στα του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε τόσο για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά όσο και για το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. 

«Δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίσει ότι ένα 76% είχε απορρίψει εκείνο το σχέδιο. Θα μπορούσε να μεταβληθεί η άποψη του λαού, εάν και εφόσον κάποια αρνητικά στοιχεία που εγείρονται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων αποφεύγοντο ή δεν είχαν τις εμμονές ή δεν είχαν τις στοχεύσεις. Διότι τι συμβαίνει πέραν από την στρατιωτική παρουσία που ενασκεί και μία επιρροή στους Τουρκοκύπριους. Πέραν από την παρουσία των Τούρκων εποίκων, οι αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς καθ' υπόδειξη της Άγκυρας, είναι το δικαίωμα της θετικής ψήφου για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή όποιου άλλου θεσμικού οργάνου. Αυτό σημαίνει ότι θα καθορίζεται η τύχη της χώρας σε περίπτωση που επιτύχουμε μια ομοσπονδιακή λύση διζωνική στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής. Εκείνοι που θα αποφασίζουν και δεν είναι θέμα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας, αλλά θέμα το ποιος αποφασίζει –ποια από τις δύο κοινότητες– θα ήταν η τουρκοκυπριακή. Με την επιρροή που ασκεί η Άγκυρα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα λόγω της οικονομικής εξάρτησης, της στρατιωτικής παρουσίας, της δημογραφικής αλλοίωσης που παρουσιάζεται ο τουρκικός πληθυσμός πλέον να υπερβαίνει τους Τουρκοκύπριους. Εκείνοι που εν τη ουσία θα αποφάσιζαν θα ήταν η Τουρκία. Δηλαδή αυτό που προσπαθούμε είναι να υπάρξει πραγματικά ένας αλληλοσεβασμός. Αν μας άφηναν ποτέ μόνους δηλαδή χωρίς την επιρροή που ασκούν πάνω στους... ή την επιβολή που ασκούν πάνω στους Τουρκοκύπριους, είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί μία λύση που να μας επέτρεπε την ειρηνική συμβίωση».

Μιλώντας για τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τόνισε ότι «αν αφήνετο μόνος, το κύριο μέλημά του θα ήταν η Κύπρος».

«Η μεγαλύτερη πρόοδος, και το λέω ίσως για πρώτη φορά, που επετεύχθη μετά την εκλογή του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον Μάη του 2015, ήταν οι πρώτοι μήνες. Οι πρώτοι μήνες που νόμιζε ότι θα έχει την ευχέρεια να πολιτευτεί κατά τον τρόπο που εξυπηρετούσε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Αργότερα, δυστυχώς, η επιρροή και η επιβολή της Άγκυρας τον είχε υποχρεώσει να προσέχει ή ακόμα και να υπαναχωρήσει από θέσεις που είχαμε συμφωνήσει», τόνισε. 

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση ολόκληρης της συνέντευξης 

Τρέμη: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας και καλή σας χρονιά. Καλώς ήρθατε στο «10», που ειδικά για τη σημερινή ημέρα διαφοροποιεί ορισμένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά, γιατί έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε έναν σημαντικό καλεσμένο, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Νίκο Αναστασιάδη. Κύριε Πρόεδρε.

Αναστασιάδης: Καλησπέρα σας. Καλή χρονιά.

Τρέμη: Καλώς ήρθατε στην εκπομπή μας.

Αναστασιάδης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και για τη φιλοξενία και για την ευκαιρία που μου δίνετε να κάνω ενδεχόμενα κάποιες αναφορές που είναι απόλυτα τις μέρες μας χρήσιμες ή και ενδιαφέρουσες.

Τρέμη: Ναι και έχουμε μία διπλή συγκυρία Ηλία έτσι δεν είναι; 

Κανέλλης: Ναι και πάρα πολύς κόσμος για να είμαστε ειλικρινείς ανησυχεί για τα θέματα των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. Το αντίστοιχο γνωρίζω ότι γίνεται και στην Κύπρο και σήμερα είχαμε ένα σημαντικό γεγονός έτσι;

Τρέμη: Ναι είχαμε ένα σημαντικό γεγονός. Κύριε Πρόεδρε όντως έχουμε μία διπλή συγκυρία. Από τη μία μεριά φιλοξενούμε εσάς που είστε ένα σημαντικό πρόσωπο, από την άλλη πλευρά έχουμε... είμαστε σε μία καμπή, σε μία σημαντική εξέλιξη των -αυτό που θα ονομάζαμε- των εθνικών μας θεμάτων. Σήμερα αυτό το γεγονός σηματοδοτήθηκε με την υπογραφή του EastMed, με την τριμερή υπογραφή και θα έρθουμε στη συνέχεια να δούμε τι σημαίνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Αυτή η επίσπευση, γιατί πρόκειται σίγουρα για επίσπευση -τουλάχιστον έτσι εμείς το αντιλαμβανόμαστε- μιας συμφωνίας απόλυτα έγκυρης και απόλυτα νόμιμης, είναι με έναν τρόπο η θεσμική απάντηση της Ελλάδας και της Κύπρου σε μία παράνομη συμφωνία, όπως είναι η τουρκολιβυκή συμφωνία;

Αναστασιάδης: Ναι αν θέλετε η απάντηση που δίδεται από κράτη που θέλουν να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, φιλειρηνικά, κράτη σταθερότητας που επιδιώκουν η περιοχή μας να διακρίνεται από τη συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση και συνεπώς είναι μία σημαντικότατη εξέλιξη, μία απόφαση που είχε ληφθεί από το παρελθόν, που δεν αφορά μόνο τις τρεις χώρες αλλά και ιδιαίτερα την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Όπως καλά γνωρίζετε η μελέτη βιωσιμότητας και λοιπά του όλου έργου, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς είναι μία απάντηση αν θέλετε μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου που δίδεται στις προκλήσεις δυστυχώς, τις χωρίς προηγούμενο προκλήσεις της Τουρκίας.

Κανέλλης: Δίνετε αυτήν τη διάσταση αλλά από την άλλη μεριά διαβάζω και στον Κυπριακό Τύπο, έχουν σοβαρές ενστάσεις για το αν ο αγωγός θα είναι κερδοφόρος. Διαβάζω για κόστη 7 έως και 12 δισεκατομμυρίων, πολύ μεγάλο ποσό.

Αναστασιάδης: Δεν θα μπούμε στη λογική του πόσο βιώσιμο ή όχι επί του παρόντος, διότι θα εξαρτηθεί και από τη μελέτη. Αυτό που έχει σημασία και στέλνει μηνύματα είναι η αποφασιστικότητα των τριών κρατών. Πιστεύω σύντομα και της Ιταλίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όπως είπα προηγουμένως χρηματοδοτεί την όλη μελέτη. Το μήνυμα που στέλνεται...

Τρέμη: Στην παρούσα φάση.

Αναστασιάδης: Στην παρούσα φάση βεβαίως.

Τρέμη: Βεβαίως μας ενδιαφέρει και η εξέλιξη του θέματος. Εγώ κρατώ τη λέξη που είπατε δηλαδή Ιταλία. Και επιτρέψτε μου να πω ότι αντιλαμβάνομαι πως αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι λίγο αμφίθυμη. Δεν εννοώ έναντι υμών, της Ελλάδος και της Κύπρου και της Τουρκίας από την άλλη πλευρά. Αλλά εννοώ μεταξύ υμών, πάντα με υ και της Λιβύης. Λίγο σαν να μου φαίνεται ότι έχει στο μυαλό της και το ενδεχόμενο να τη διευκολύνει ένα παιχνίδι με τη Λιβύη που και γεωπολιτικά αν θέλετε έχει τη διάσταση του σε ό,τι αφορά την Ιταλία, αλλά ενδεχομένως και από πλευράς οικονομικού κόστους. Βέβαια η Λιβύη είναι μία επισφαλής επένδυση, όχι μόνο σήμερα αλλά ενδεχομένως και στο μέλλον.

Αναστασιάδης: Κοιτάξτε να δείτε, δυστυχώς το μεταναστευτικό είναι μία απειλή, σε εισαγωγικά να το βάλω απειλή, για τη συνοχή της Ευρώπης, αλλά ιδιαίτερα για τις χώρες της πρώτης γραμμής όσον αφορά. Είναι καλά γνωστό ότι η Ιταλία έχει συνάψει μία συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία έχει δημιουργήσει κέντρα για συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και συνεπώς αυτό που έχετε επισημάνει είναι όντως ένα γεγονός που ενδεχόμενα να συγκρατεί επί του παρόντος τη Λιβύη, αλλά υπάρχουν και άλλες ενστάσεις περιβαλλοντικές και λοιπά, οι οποίες λόγω της σύνθεσης της Κυβέρνησης...

Τρέμη: Να σας ρωτήσω όμως. Επειδή βεβαίως το παρόν είναι αυτό που βλέπουμε αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κυρίως το μέλλον. Από τι πιστεύετε ότι εξαρτάται το να έρθει η Ιταλία στον EastMed; Έχει να κάνει φερειπείν με την τιμή με την οποία θα μπορούσε να αγοράσει το αέριο; Με συγχωρείτε τώρα, γίνομαι και λίγο κάπως πολύ συγκεκριμένη ενδεχομένως, αλλά έτσι, αυτό έχω στο μυαλό μου.

Αναστασιάδης: Στο παρόν στάδιο όπως αντιλαμβάνεστε η συμφωνία που έχει υπογραφεί αναφέρεται στην πρόθεση των τριών χωρών και μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται βεβαίως και η Ιταλία, εφόσον ο τελικός προορισμός είναι η Ευρώπη. Δεν είναι θέμα το ότι σε ποια τιμή θα πωλείται προς την Ιταλία αλλά το πώς θα γίνει εφικτό. Να υπάρξει μία εναλλακτική πορεία ενέργειας.

Τρέμη: Κατάλαβα τι λέτε.

Αναστασιάδης: Και μη εξάρτησης από τις γνωστές μέχρι σήμερα πηγές. Συνεπώς θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι το κόστος...

Τρέμη: Ως προς την Ιταλία.

Αναστασιάδης: Ως προς την Ιταλία. Είναι κάποιες εσωτερικές ενδεχόμενα αλλά και όπως έχουμε πει προηγουμένως...

Τρέμη: Αυτό που μνημονεύσατε πριν, δηλαδή από τη μία μεριά το μεταναστευτικό που και για την Ιταλία είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα, αλλά και από την άλλη οι διάφορες ας το πούμε περιβαλλοντολογικές ανησυχίες που υπάρχουν στη γειτονική χώρα.

Αναστασιάδης: Πιστεύω ότι...

Τρέμη: Εκεί δηλαδή εσείς θέτετε το θέμα του προβλήματος.

Αναστασιάδης: Από τις συνομιλίες που είχαμε με τον Τζουζέπε Κόντε δεν είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί σύντομα.

Τρέμη: Α, τι σημαίνει αυτό; Για πέστε μας. Όχι μη γελάτε, πέστε μας.

Αναστασιάδης: Όχι έχω την εντύπωση ότι οι εξελίξεις όπως προδιαγράφονται, ενδεχόμενα και θα δώσουν μια συντομότερη από ό,τι αναμένεται απάντηση.

Τρέμη: Μακάρι.

Κανέλλης: Υπάρχουν και άλλες ενστάσεις. Υπάρχουν και άλλες ενστάσεις πλην της περιβαλλοντικής κύριε πρόεδρε. Διαβάζω στις κυπριακές εφημερίδες ας πούμε ότι ο αγωγός πρέπει να περάσει από διάφορα μέρη που δεν είναι οριοθετημένα. Επίσης υπάρχει πάντα η παράμετρος Νετανιάχου. Λένε ότι ο Νετανιάχου επείγεται τώρα διότι έχει εκλογές, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι ένθερμος υποστηρικτής του [00:08:10] 

Αναστασιάδης: [00:08:09] Να αποκαλύψω ότι αν δεν υπήρχαν τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα στην Ιταλία θα υπεγράφετο κατά τη Σύνοδο της Λευκωσίας τον ΜΕD 7. Είχαμε φτάσει σε εκείνο το σημείο. Συνεπώς το γεγονός ότι στις 2 Μαρτίου θα γίνουν εκλογές στο Ισραήλ δεν είναι το καθοριστικό. Αυτό που έχει επισπεύσει είναι ακριβώς η πρόκληση από πλευράς Τουρκίας και συνεπώς έπρεπε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν να αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών με μονομερείς ενέργειες ή και με την εφαρμογή όχι του διεθνούς- αλλά του οθωμανικού δικαίου. 

Τρέμη: Κύριε πρόεδρε επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο στο ερώτημα που έθεσε ο Ηλίας. Καταρχάς το κόστος πράγματι είναι μεγάλο, δηλαδή είναι 7 με 12 δις. Κατά δεύτερον αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται ακόμα στις μελέτες. Δηλαδή είμαστε περίπου δύο χρόνια, από ό,τι διαβάζω τουλάχιστον γιατί δεν είμαι ειδική, μακριά από τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης. Και επίσης υπάρχουν δυσκολίες -το μνημόνευσε ήδη ο συνάδελφός μου, ότι δηλαδή ο αγωγός ο υποθαλάσσιος πρέπει να περάσει από ζώνες, θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο που αυτή τη στιγμή δεν έχουν οριοθετηθεί. Θα ήθελα λοιπόν χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες να μου πείτε τι είναι αυτό που σας κάνει αισιόδοξο σε ό,τι αφορά στην τελική έκβαση. 

Αναστασιάδης: Το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται πέραν από την Ευρώπη και από υπερατλαντικούς φίλους οι οποίοι θεωρούν ότι η απεξάρτηση της Ευρώπης και οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας της ενέργειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην όλη διεθνή πολιτική που ακολουθείται και στα γεωπολιτικά δρώμενα, τα οποία δυστυχώς μέρα με τη μέρα ή δυστυχώς ή ευτυχώς φαίνεται να διαφοροποιούνται. Και το καθετί να έχει τη σημασία του για το πώς ενεργούν οι σύμμαχοι, οι φίλοι, οι επιρροές που θα μπορούσε να... με τα σημερινά δεδομένα να χαρακτηριστούν. Αλλά φαίνεται ότι αναβιώνει ένα είδος «Ψυχρού πολέμου» υπό την έννοια τι είναι αυτό που ελέγχεται από τη Ρωσία, τι είναι αυτό που ελέγχεται από την Αμερική, ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και των δύο υπερδυνάμεων και ούτω καθεξής.

Τρέμη: Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε διότι όντως βλέπουμε ότι η Ρωσία παίζει ένα... προσπαθεί να παίξει ένα παιχνίδι επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή ήδη έχει μπει στη Συρία, έχει επαφές με άλλα κράτη της Μεσογείου εν πάση περιπτώσει. Με τον Ερντογάν η σχέση για μένα δεν είναι ξεκάθαρο ποιος χρησιμοποιεί ποιον να σας το πω και έτσι, αλλά μία και.... Μάλλον από το γενικό ας πάμε λίγο στο ειδικό. Δηλαδή στον Ερντογάν. Υπογράφει μία παράνομη -κατάφωρα παράνομη- συμφωνία με τη Λιβύη. Λέει ότι θα στείλει στρατεύματα και ειδικού τύπου στρατεύματα γιατί και αυτό παίζει το ρόλο του στη Λιβύη. Αναγγέλλει ότι θα κάνει -ο ίδιος αυτοπροσώπως έτσι- ότι θα κάνει έρευνες νότια της Κρήτης. Και με δυο κουβέντες μάς λέει ότι κοιτάξτε στην περιοχή αυτή Business χωρίς εμάς δεν γίνονται, ξεχάστε το. Θέλω να μου πείτε ειλικρινά πού το πάει ο Ερντογάν και μέχρι ποιου σημείου θεωρείτε ότι θα φτάσει και τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ανάσχεση σ’ αυτή τη στρατηγική.

Αναστασιάδης: Θα ξεκινήσω από την ανάσχεση. Η ανάσχεση έρχεται μέσα από τις συντονισμένες ενέργειες και των δύο χωρών αλλά και των άλλων χωρών που επηρεάζονται, των γειτόνων μας, είτε λέγεται Αίγυπτος, είτε λέγεται Ισραήλ, είτε η οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αλλά ταυτόχρονα και η προσπάθεια πια των Αμερικανών να μην εγκαταλείψουν αυτούς που θεωρούν πλέον ως σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους. Υπάρχει μία διαφοροποίηση. Παλιότερα ήταν η Τουρκία, σήμερα λόγω των συμπεριφορών Ερντογάν παρουσιάζεται μία διαφοροποιημένη αν θέλετε στάση της Αμερικής. Όπως καλά γνωρίζετε στις 7 του μηνός ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Trump, ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής θα βρίσκεται στη Λευκωσία. Και αυτά είναι κάποια σημαντικά προστατευτικά αν θέλετε βήματα ή σχέσεις που δημιουργούνται με την ανάλογη σημασία. Τώρα ερχόμενος στον Ερντογάν, είναι δυστυχώς ένας απρόβλεπτος ηγέτης με μία ατζέντα η οποία υπερβαίνει τις φιλοδοξίες ηγετών που θα ήθελαν καλές σχέσεις με τους γείτονες. Δεν είναι η απειλή μόνο κατά της Ελλάδος ή της Κύπρου σήμερα, είναι η επέμβαση στη Συρία. Στη Συρία. Είναι η επέμβαση στο Ιράκ, είναι η εμπλοκή και η χρηματοδότηση τρομοκρατικών μουσουλμανικών αδελφοτήτων, όπως αποκαλούντο, είτε στην Αίγυπτο, είτε... Δηλαδή ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας και αυτό είναι δυστυχώς που αποτελεί και το κύριο σημείο κινδύνου. Το μη προβλέψιμο των συμπεριφορών. [00:14:11] Μέχρι το 2023 να μιλά ότι υλοποίησε το όραμα για τη γαλάζια πατρίδα. Βλέπουμε να γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, θέλω να ελπίζω.

Τρέμη: [00:14:21] Επίσης.

Αναστασιάδης: Ακριβώς ναι.

Κανέλλης: Οι παράνομες γεωτρήσεις κύριε πρόεδρε στην Κυπριακή ΑΟΖ σας ανάγκασαν να ζητήσετε από την Ευρώπη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Είστε ευχαριστημένος από τον τρόπο με τον οποίον επιβλήθηκαν αυτές οι κυρώσεις; Έχω την αίσθηση ότι ελάχιστα πράγματα έγιναν.

Αναστασιάδης: Κοιτάτε, στα πρώτα στάδια είναι φυσικό να γίνονται κάποιες κινήσεις, οι οποίες δεν θα προκαλέσουν περισσότερο την οργή του προκαλούντος. Πέραν όμως αυτού να μην ξεχνούμε και τις απειλές όσον αφορά Στις προσφυγικές ροές, στη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Ευρώπης.

Τρέμη: Όλα τα χρησιμοποιεί κύριε Πρόεδρε.

Αναστασιάδης: Ακριβώς. Και επομένως θα έλεγα ότι η μέχρι στιγμής στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάς ικανοποιεί. Μην ξεχνάτε ότι και για την Κριμαία πέρασαν έξι μήνες μέχρι να επιβληθούν τα στοχευμένα μέτρα, οι κυρώσεις και λοιπά. Συνεπώς...

Τρέμη: Πέρασαν, αλλά τώρα η Ρωσία καίγεται όμως. Πέρασαν και τώρα η Ρωσία καίγεται διότι στο γεωπολιτικό παιχνίδι μπορεί να είναι μπροστά, αλλά στα οικονομικά ζορίζεται πάρα πολύ. Και εγώ θέλω να σας ρωτήσω... Ηλία αν μου επιτρέπεις.

Κανέλλης: Παρακαλώ, παρακαλώ. 

Τρέμη: Στην ερώτησή σου θα μείνω. 

Κανέλλης: Θα το ξαναπιάσουμε μετά.

Τρέμη: Στην ερώτησή σου θα μείνω. Εσείς πετύχατε ένα πλαίσιο κυρώσεων. Αυτό σημαίνει ένα καλάθι στην πραγματικότητα με βάση τα ευρωπαϊκά τέλος πάντων δεδομένα. Αυτό το καλάθι ακόμα δεν έχει γεμίσει, διότι εσείς έχετε στείλει μία λίστα για κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών και αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Κυρίως δεν φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει η Γερμανία για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους. Όχι γιατί μας αγαπάει ή δεν μας αγαπάει ή γιατί αγαπάει περισσότερο την Τουρκία. Πώς μπορείτε αυτό το πράγμα να το επιβάλλετε ή να το πιέσετε αν θέλετε, με την έννοια την εξής: ότι όταν εσείς πήρατε τις κυρώσεις, βάλατε πάνω στο τραπέζι εξ όσων γνωρίζουμε το βέτο για τη διεύρυνση. Τώρα δεν υπάρχει τέτοιο όπλο. Άρα πώς θα το διεκδικήσετε;

Αναστασιάδης: Κοιτάτε έχω την εντύπωση ότι και όταν ακόμα αποτεινόμαστε για τα μέτρα κάποιοι έλεγαν ότι ξέρετε ζείτε με ψευδαισθήσεις ή είναι κάτι το οποίο δεν θα το επιτύχετε. 

Τρέμη: Ήταν μεγάλη έκπληξη. Μεγάλη έκπληξη, το λέω.

Αναστασιάδης: Παρ’ όλα αυτά ακριβώς λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε αναπτύξει, των εξόφθαλμων πια παραβιάσεων, αλλά και του τρόπου που είχαν χειριστεί το όλο θέμα, έχουμε επιτύχει τα πρώτα στοχευμένα μέτρα.

Τρέμη: Για τα δεύτερα τι λέτε; Κατά προσώπων και εταιρειών.

Αναστασιάδης: Κατά προσώπων και εταιρειών ήδη προχωρούν, είναι υπό εξέταση. Έχουμε δώσει κατάλογο πρόσφατα, εξετάζεται και δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί... είμαστε σε ένα στάδιο....

Τρέμη: Δηλαδή είστε αισιόδοξος ότι θα έχουμε εξελίξεις μέσα στην επόμενη χρονιά; 

Αναστασιάδης: Για τουλάχιστον τα πρόσωπα και τις εταιρείες ναι. Όσον αφορά άλλες κυρώσεις αυτό θα είναι και ανάλογα με τη στάση, τη συμπεριφορά της Τουρκίας,

Κανέλλης: Κύριε πρόεδρε μόλις ανακοινώθηκε το μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη αντέδρασε η Ελλάδα, αντιδράσατε και εσείς και μεταξύ άλλων επιδώσατε εδώ... ανακοινώσατε εδώ, το επιδώσατε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ότι θα προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης. Μπορείτε μονομερώς να προσφύγετε; 

Αναστασιάδης: Όχι. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που...

Κανέλλης: Μήπως είναι λοιπόν ένα επικοινωνιακό...;

Αναστασιάδης: Όχι επικοινωνιακό. Αντίθετα είναι ένας τρόπος ή ένα μήνυμα αν θέλετε που είχε επαναληφθεί και στις 15 Ιουλίου προς την Τουρκία, πρόσκληση δηλαδή για να καθορίσουμε την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδος. Βεβαίως η Τουρκία δεν μας αναγνωρίζει. 

Τρέμη: Και δεν αναγνωρίζει και τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Αναστασιάδης: Και τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου αλλά δεν είναι πρώτο παράδειγμα όπου καταρχήν ενώ αντιδρούσαν κάποια κράτη, εν συνεχεία μέσα από τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αν θες να αποφύγεις μία ένοπλη σύρραξη ή συγκρούσεις ή απομόνωση, να επιλέξεις ως τρόπο διευθέτησης της διαφοράς την αποδοχή του Δικαστηρίου της Χάγης. Έχει τη σημασία η προσφυγή στη Χάγη, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι απαιτείται συμφωνία μεταξύ των κρατών, αναγνώριση πρώτα-πρώτα του Δικαστηρίου, αποδοχή της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Επομένως, είναι μέτρα τα οποία παίρναμε μέσα στα πλαίσια...

Τρέμη: Για να θωρακιστείτε για το μέλλον. Για να θωρακιστείτε για το μέλλον σε περίπτωση που υπάρξει κάποια χρονική στιγμή που θα προσφύγετε στο Διεθνές Δικαστήριο. Καταρχάς έχετε προσφύγει; Όχι. Έχετε προσφύγει στη Χάγη;

Αναστασιάδης: Έχουμε προσκαλέσει, έχουμε δώσει την ειδοποίηση και εν συνεχεία ετοιμάζεται η προσφυγή. Θα προσφύγουμε πάντως.

Κανέλλης: Η οποία θα είναι μονομερής εάν η Τουρκία...

Αναστασιάδης: Θα είναι μονομερής.

Τρέμη: Αλλά θα έχει θωρακιστεί η κυπριακή πλευρά με την έννοια ότι έκανε τις απαραίτητες κινήσεις γιατί έχουμε... Ξέρετε, αυτό το λέει ο Ηλίας φαντάζομαι διότι όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε και το προηγούμενο της Ελλάδας, ότι όταν προσέφυγε το '75 -'76 με ασφαλιστικά μέτρα και μονομερή προσφυγή στη Χάγη, στην πραγματικότητα ήταν μία μεγάλη ήττα διότι στα αλήθεια αυτό που μας είπε το Δικαστήριο είναι βρείτε τα μεταξύ σας. Δηλαδή εμείς με την Τουρκία γιατί θεωρούσε ότι δεν είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Άρα εσείς αν καταλαβαίνω καλά νομικά θωρακίζεστε. Σωστά το σκέφτομαι;

Αναστασιάδης: Βεβαιότατα ναι. 

Τρέμη: Θωρακίζεστε για να αποφύγετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον. Όμως Ηλία θα μου επιτρέψεις, επειδή εδώ σημείωσα κάτι το οποίο μου «άναψε λαμπάκια». Είπατε για να αποφύγουμε την ένοπλη σύρραξη και την απομόνωση. Φοβόσαστε τέτοιο πράγμα; Γιατί πριν είπατε ότι ο Ερντογάν είναι εντελώς απρόβλεπτος. Με συγχωρείτε, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σας. 

Κανέλλης: Εσείς κύριε Πρόεδρε να προσθέσω σε αυτά που λέει η Όλγα, υπήρξατε ανέκαθεν αντιμιλιταριστής. Ήσασταν υπέρ μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού και επιδιώκατε την ειρήνη. Τώρα φοβάστε το ενδεχόμενο...;

Αναστασιάδης: Όχι. Απλώς εκφράζω τους κινδύνους από συμπεριφορές ανάλογες με αυτές που καταγράφονται, προκλητικές συμπεριφορές, περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και λοιπά. Δεν λέω ότι είναι ένα ενδεχόμενο ή μάλλον ένα υπαρκτό άμεσο ενδεχόμενο. Όμως με έναν απρόβλεπτο ηγέτη καμιά φορά θα πρέπει να συνυπολογίζεις, θα πρέπει να παίρνεις μέτρα. Είναι γι’ αυτό που εμμένουμε ότι -αν μου επιτρέπετε- ο διάλογος για λύση του Κυπριακού είναι ίσως το σημαντικότερο που ενδεχόμενα...

Τρέμη: Θα έρθουμε αμέσως σ’ αυτό. 

Αναστασιάδης: ...να δώσει μία διέξοδο ή λύση.

Τρέμη: Θα έρθουμε αμέσως μετά σ’ αυτό. Αλλά κύριε Πρόεδρε επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο σ’ αυτό το θέμα. Ο απρόβλεπτος ηγέτης και κατατάσσεται δυστυχώς για μας και για την Κύπρο στην κατηγορία αυτή ο Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να είχε και στον σχεδιασμό του το ενδεχόμενο να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο. Κατά συνέπεια εσείς τι φοβόσαστε; Φοβόσαστε τον σχεδιασμό, τον στρατηγικό σχεδιασμό ή το τυχαίο γεγονός που μπορεί να προκύψει από τη στρατιωτικοποίηση της έντασης;

Αναστασιάδης: Καμιά φορά καλό είναι να έχεις τέτοια αμυντική θωράκιση ή και τέτοιες αμυντικές δυνατότητες. Καμιά φορά ίσως και το αδύναμο ή το μικρό μέγεθος του κράτους και η αδυναμία να θωρακιστεί αμυντικά είναι και αποτρεπτική. Υπό την έννοια ότι δεν έχουμε με τι να συγκρουστούμε. Δεν έχουμε πολεμικά πλοία ή πολεμικά αεροσκάφη για να υπάρχει ένας ενδεχόμενος κίνδυνος, έστω και τυχαίου γεγονότος. Θα πρέπει να είναι τέτοια προκλητική η συμπεριφορά έναντι του Διεθνούς Δικαίου και έναντι ενός κυρίαρχου κράτους, που έχω την εντύπωση ότι υπερβαίνει τουλάχιστον αυτή την ώρα την όποια...

Τρέμη: Καταλαβαίνω τι λέτε, αλλά εγώ ανοίγω λίγο τη βεντάλια. Βάζω δηλαδή και την Ελλάδα στο παιχνίδι, γιατί στην πραγματικότητα μαζί είμαστε σωστά; 

Αναστασιάδης: Βεβαιότατα.

Τρέμη: Λοιπόν βάζω και την Ελλάδα στο παιχνίδι. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα από πλευράς πολεμικής ετοιμότητας να αντιδράσει. Ο κύριος Ερντογάν μας έχει απειλήσει με σκάφη ερευνητικά, που ενδεχομένως θα συνοδεύονται και από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στη Νότια Κύπρο. Και επειδή το να συμβεί κάτι σε σχέση με την Ελλάδα αφορά και την Κύπρο, εγώ θέλω να μου πείτε σε ποιο βαθμό αυτό το πράγμα σας προβληματίζει, σας ανησυχεί. Και ενδεχομένως αν μπορώ να την κάνω αυτή την ερώτηση, αν το έχετε συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, γιατί ξέρω ότι έχετε πολύ στενή σχέση και πολύ καλό κλίμα σ’ αυτή τη σχέση. 

Κανέλλης: Και συμπληρωματικά σ’ αυτό κύριε Πρόεδρε, επιτρέπεται. Υπάρχει κοινό αμυντικό δόγμα; 

Τρέμη: Όχι αυτό είναι άλλη ερώτηση Ηλία. Μην τα βάλουμε όλα γιατί εγώ...

Κανέλλης: Εντάξει, αλλά...

Τρέμη: Αυτό είναι Αρσένης, είναι παρελθόν.

Αναστασιάδης: Να ξεκινήσω από το άριστο των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, τον συντονισμό, τους κοινούς προβληματισμούς, τους κοινούς σχεδιασμούς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός θα το επαναλάβω-- των επαφών, των άριστων σχέσεων που έχουμε αναπτύξει με τα γειτονικά κράτη, με την Αμερική και όχι μόνο. Συνεπώς, πάντοτε έχοντας κατά νου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλη κράτη της οποίας είμαστε και συνεπώς προσπαθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο να αποτρέψουμε αυτούς τους ενδεχόμενους κινδύνους. Έχετε απόλυτο δίκιο. Όταν ο άλλος προκαλεί, κατά τον τρόπο που προκαλεί με την αυθαιρεσία που αναδύει γενικότερα η πολιτική όπως την υλοποιεί, είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι. Αλλά με σωφροσύνη...

Τρέμη: Έστω και λόγω τυχαίου γεγονότος υποθέτω.

Αναστασιάδης: Θέλω να πιστεύω ότι θα αποφευχθούν οι όποιοι κίνδυνοι, έστω και από τυχαίο γεγονός, παρά το γεγονός ότι είναι...

Τρέμη: Λέτε δηλαδή ότι μάλλον δεν είναι...

Αναστασιάδης: Υπάρχει το ενδεχόμενο, αλλά ξέρετε....

Τρέμη: Δεν είναι στη στρατηγική του Ερντογάν λέτε.

Αναστασιάδης: ... δεν θέλω να κινδυνολογούμε απλώς για τα ενδεχόμενα.

Τρέμη: Όχι δεν θέλουμε να κινδυνολογήσουμε. Θέλουμε απλώς να ξέρουμε τι μας συμβαίνει. 

Αναστασιάδης: Είναι κάτι που δεν παραγνωρίζουμε. Είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψιν. Είναι γι’ αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο μέσα από τις διεθνείς επαφές, μέσα από τις σχέσεις, μέσα από έναν συντονισμό ενεργειών προς κάθε κατεύθυνση να στείλουμε τα μηνύματα όχι μόνο προς τον Ερντογάν, αλλά και άλλοι να στείλουν τα αναγκαία μηνύματα για να αποφευχθούν τα όποια τυχαία ή ατυχή γεγονότα.

Τρέμη: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς γνωριστήκατε;

Αναστασιάδης: Γνωριζόμαστε από δεκαετίες με την οικογένεια Μητσοτάκη. Από τα φοιτητικά χρόνια είχα γνώση του Κωνσταντίνου. Δηλαδή γνώση εξ αποστάσεως βεβαίως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αργότερα δημιουργήσαμε μία άριστη σχέση λόγω και της στενής φιλίας που τον συνέδεε με τον Γλαύκο Κληρίδη. Και με την οικογένεια γενικότερα είμαστε συνδεδεμένοι. Με την Ντόρα με την οποία για πρώτη φορά βρεθήκαμε το 1985 στην Ουάσιγκτον, όταν υπήρχε ένα πρόγραμμα για νέους ηγέτες. Ήμασταν στη νεολαία.

Τρέμη: Πολλά χρόνια πριν.

Κανέλλης: Η Ευρώπη κύριε Πρόεδρε σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας πού βρίσκεται; Πώς την υπολογίζετε την Ευρώπη ως...;

Αναστασιάδης: Μέχρι στιγμής οφείλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις όλες δράσεις, τις προσπάθειες που καταβάλλονται μέσω διπλωματικής οδού και λοιπά, αλλά δεν θέλω να καλλιεργώ ψευδαισθήσεις. Ας μη αναμένουμε ότι κάποιοι τρίτοι θα... για χάρη μας θα ήτο δυνατόν να εμπλέκοντο σε μία σύρραξη και λοιπά. Εκείνο που προβληματίζει όμως σήμερα τους Ευρωπαίους είναι ότι οι συμπεριφορές Ερντογάν, οι παρεμβάσεις ή έστω και η επέμβαση στη Λιβύη θα έχει ενδεχόμενα ανάλογες με τη Συρία συνέπειες, όσον αφορά στην αύξηση των προσφυγικών ροών.

Τρέμη: Τι προβλέπετε για το Λιβυκό; Γιατί πραγματικά εκεί είναι Terra incognita. Θέλω να πω αυτό στο οποίο αναφερθήκατε είναι το σχέδιο της Τουρκίας, δηλαδή να μεταβάλει τη Λιβύη σε μία νέα Συρία. Μας απειλεί ότι θα στείλει στρατό και θα το κάνει, δηλαδή ούτως ή άλλως έχει ήδη στείλει στρατιωτική βοήθεια. Τι προβλέπετε για το μέλλον;

Αναστασιάδης: Κοιτάτε είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση διότι επηρεάζεται άμεσα η Αίγυπτος. Δηλαδή μία ανατροπή ή μία ενίσχυση του ισλαμικού κράτους της Λιβύης αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την Αίγυπτο, η οποία ήδη υποφέρει από τρομοκρατικές παρεμβάσεις και αποβάσεις που βρίσκονται στη Λιβύη τρομοκρατών. Οι συνέπειες γενικότερα θα επηρεάσουν και τα γειτονικά κράτη, αλλά ταυτόχρονα και την Ευρώπη. Φανταστείτε εάν αυξηθούν οι ροές ή αν αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση σε μία χώρα όπως είναι η Αίγυπτος με 94 τόσα εκατομμύρια πληθυσμό.

Τρέμη: Αυτό είναι το απευκταίο αλλά με τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων, εσείς τι προβλέπετε ότι πρόκειται να συμβεί στη Λιβύη; Μπορεί να λυθεί το θέμα σ’ αυτή τη διάσκεψη που είναι στα σκαριά και που πρόκειται να υλοποιηθεί εντός ολίγου ή θα πάμε σε στρατιωτικού τύπου καταστάσεις;

Αναστασιάδης: Κοιτάτε εμπλέκονται χώρες όπως είναι η...

Τρέμη: Γιατί ξέρετε από τη μία μεριά είναι η Τουρκία, από την άλλη πλευρά είναι η Ρωσία. Γενικά το πράγμα είναι... 

Αναστασιάδης: Αυτό θα έλεγα τώρα.

Τρέμη: Είναι λίγο πυριτιδαποθήκη εκεί πέρα.

Αναστασιάδης: Έτσι ακριβώς, δηλαδή υπάρχουν αντιθέσεις. Αλλού συνεργάζονται οι Ρώσοι με τους Τούρκους, αλλού έχουν διαφορές. Ταυτόχρονα είναι η Αμερική η οποία θέλει να προστατεύσει διότι αν να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο, αυτό θα έχει συνέπειες και για την ασφάλεια του Ισραήλ. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία αλυσίδα γεγονότων η οποία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες... ανεπηρέαστα τα συμφέροντα κάποιων χωρών που θέλουν να έχουν επιρροή στην περιοχή ή να ελέγχουν την περιοχή ή να μην την παραδώσουν υπό τον έλεγχο κάποιων άλλων. Συνεπώς είναι μία αρκετά δύσκολη και κατάσταση και περίοδος. Πιστεύω ότι η κινητοποίηση θα αποτρέψει ένα ενδεχόμενο γενίκευσης της σύρραξης στη Λιβύη. Θα εξαρτηθεί βεβαίως και από τον στρατηγό Χαφτάρ και πόσο έτοιμος ή ανέτοιμος είναι και τι βοήθεια θα έχει.

Τρέμη: Έτοιμος και αποφασισμένος δηλώνει αλλά θα δούμε.

Τρέμη:  Ηλία νομίζω ότι πρέπει να περάσουμε στο κεφάλαιο των συμμαχιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός παράγοντας αμφίθυμος. 

Κανέλλης: Αποβιβάζεται ο κύριος Mike Pompeo στη Λευκωσία. Τι προσδοκάτε απ’ αυτή την επίσκεψη κύριε Πρόεδρε με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ, άλλο είναι ο Πρόεδρος και άλλο το State Department, τουλάχιστον όσον αφορά στην εκτίμησή τους για την Τουρκία στην περιοχή. 

Αναστασιάδης: Από το γεγονός ότι βεβαίως ο Πρόεδρος Trump τηρεί μία στάση, θέλοντας να μην αποξενωθεί εντελώς από έναν παραδοσιακό σύμμαχο. Από την άλλη όμως, πιστεύω ότι και η νομοθεσία πρόσφατα που έχει υιοθετηθεί του [00:32:23], αλλά η παρουσία του κυρίου Pompeo σε συσχετισμό και με την παρουσία του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο σηματοδοτεί ή στέλνει ένα ισχυρότατο μήνυμα ότι οι πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών αναπροσαρμόζονται όσον αφορά στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή.

Τρέμη: Να ρωτήσω αν υπάρχει συντονισμός, γιατί τώρα με τον Πρωθυπουργό είχατε την ευκαιρία να τα πείτε και αναλυτικά. Έτσι δεν είναι;

Κανέλλης: Τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Τρέμη: Τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αν υπάρχει συντονισμός σε ό,τι αφορά στους εθνικούς στόχους. Σε αυτό το διπλό γεγονός από τη μία πλευρά δηλαδή Trump στην Ουάσιγκτον και από την άλλη Pompeo στη Λευκωσία;

Αναστασιάδης: Χωρίς αμφιβολία έχουν συζητηθεί, έχουμε συντονιστεί, έχουμε... Αυτό που επαναλαμβάνω έχει σημασία είναι η επανεξέταση στρατηγικών συμμαχιών στην περιοχή. Η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος που αποτελεί όμως παράγοντα σταθερότητας, όπως και η Ελλάδα. Έχουμε άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με τους Παλαιστίνιους, την Ιορδανία, τον Λίβανο και με τη Συρία παλιότερα και θα συνεχίσουμε βεβαίως να έχουμε. Έχουμε άριστες σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου του Αραβικού, ακόμα και με το Κατάρ το οποίο θεωρείται μία συμμαχική δύναμη της Τουρκίας. Αυτό που πιστεύω επιτυγχάνουμε είναι με την αναβάθμιση των σχέσεων, αλλά και της σημασίας που έχουν. Οι σχέσεις που έχουμε αναπτύξει κεντρίζει ή αν θέλετε επανατοποθετεί τους Αμερικανούς όσον αφορά τη σημασία που πρέπει να δώσουν στην περιοχή, αλλά και ιδιαίτερα στις χώρες που αποτελούν αξιόπιστους εταίρους.

Τρέμη: Κύριε πρόεδρε να σας πω όμως κάτι. Το ερώτημα εδώ είναι πώς εσείς μέσα από αυτό το πλέγμα των συμμαχιών που βλέπουμε να ξεδιπλώνονται, δηλαδή Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ, θα ανασχέσετε αυτό που θα ονόμαζαν φυσική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή. Διότι ήδη έχει βάση στο Κατάρ, έχει στο Σουδάν, ενοικίασε το λιμάνι για 99 χρόνια, στη Σομαλία στο Μογκαντίσου τυπικά για την εκπαίδευση του Σομαλικού Στρατού. Και πρόσφατα μας είπε ότι θα δημιουργήσει βάσεις στην Αμμόχωστο και στην Τυνησία. Αυτό είναι ένα στρατηγικό σχέδιο στρατιωτικής παρουσίας που μας λέει μεταξύ άλλων ότι εγώ και μέσω στρατιωτικών μέσων θα επιβάλω αυτό το οποίο επιθυμώ. Πώς λοιπόν εσείς αυτή τη φυσική παρουσία θα την ανασχέσετε;

Κανέλλης: Και επίσης να μου επιτρέψετε, στο οικόπεδο 7 νομίζω...

Τρέμη: Όχι μην το βάλεις τώρα εδώ το οικόπεδο 7.

Κανέλλης: Παραμένει όμως και εκεί ένα καράβι.

Αναστασιάδης: Να πούμε ότι αυτές οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη είναι στρατιωτικές συμμαχίες, θα ήτο κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Τρέμη: Όχι δεν σας είπα εγώ αυτό.

Αναστασιάδης: Είναι άριστες σχέσεις γειτονίας, προκειμένου να υπάρξει μία συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς. Ουδέποτε στις τριμερείς συνεργασίες είπαμε ότι αποκλείεται η Τουρκία. Είπαμε ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό που προσπαθούμε όμως είναι πώς αποτρέπεις μία στρατιωτική; Ή με στρατιωτικά μέσα ή με διπλωματικά μέσα. Εμείς επιλέγουμε τη διπλωματία, επιλέγουμε τη σύνεση, τη σωφροσύνη που θα αποτρέψει οπωσδήποτε μία καταστροφική κατά τα άλλα ενδεχόμενη σύρραξη, η οποία θα είναι όχι μονομερώς αλλά πολλαπλώς επιζήμια και για την Τουρκία την ίδια. 

Τρέμη: Συμφωνούμε απόλυτα σ’ αυτό που λέτε. Αλλά το δικό μου το ερώτημα και η απορία είναι πως μέσα από τη διπλωματία στην οποία εμείς ομνύουμε, θα αποτρέψουμε τη φυσική παρουσία της Άγκυρας, της Τουρκίας, η οποία ξεδιπλώνει και μία στρατηγική στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και μας το λέει κιόλας, μας το ανακοινώνει. Δεν είναι κάτι που σας ανησυχεί, που σας προβληματίζει;

Κανέλλης: Και δεν είναι καινούργιο τετελεσμένο αυτό που θα είναι εάν συμβεί αυτό με την Αμμόχωστο;

Αναστασιάδης: ΔεΝ μιλούμε για την Αμμόχωστο, μιλούμε για το Μπογάζι αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία είναι ότι στην Κύπρο είναι. 

Κανέλλης: Ναι ναι βέβαια.

Αναστασιάδης: Δηλαδή δεν απέχει πολύ το... Είναι όντως και ανησυχητικό και είναι κάτι το οποίο μας οδήγησε και στο ναυάγιο των συνομιλιών στο Crans Montana. Η εμμονή δηλαδή της Τουρκίας δεν ήταν από τότε. Ήταν στρατηγικός στόχος ο οποίος ετέθη, μονίμου στρατιωτικής βάσεως στην Κύπρο και παραμονής ενός αριθμού στρατευμάτων χωρίς να εγκαταλείπονται μάλιστα τα εγγυητικά δικαιώματα. Αυτό το οποίο [00:37:15] 10 ή 15, ή 20 χρόνια αν ήμασταν καλά παιδιά, όπως μας είπε ο Τσαβούσογλου.

Τρέμη: Ναι ναι άρα θα εξαρτάτο από εκείνους να κρίνουν... Θα εξαρτάτο από εκείνους να κρίνουν αν και πότε και εφόσον και... 

Κανέλλης: Άρα το immediately ήταν το θέμα όπως...

Αναστασιάδης: Με συγχωρείτε; 

Τρέμη: Το Immediately, το αμέσως, να φύγουν αμέσως.

Αναστασιάδης: Ναι. Όχι.

Κανέλλης: Όχι;

Αναστασιάδης: Όχι. Τι έλεγαν; Εγγυήσεις με review closed [00:37:41], δηλαδή αναθεώρηση, ρήτρα αναθεώρησης. Αλλά στην αναθεώρηση θα πρέπει και τα δύο μέρη να συμφωνούν. Εάν επομένως εμείς λέμε ότι θα πρέπει να τερματιστούν τα 10 χρόνια αλλά εκείνοι λέγουν ότι δεν κρίνουμε ή δεν θεωρούμε ότι οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται ασφαλείς, σημαίνει ότι θα ανανεώνεται ή θα παραμένει εν ισχύ η εγγύηση. Αλλά δεν είναι τόσο μόνο η εγγύηση, είναι και η αξίωση της στρατιωτικής βάσεως.

Τρέμη: Σήμερα όμως αν γίνει αυτή η στρατιωτική βάση να σας πω το πιο απλό και να επαναφέρω στην συζήτηση την ερώτηση του Ηλία για το οικόπεδο 7. Το πιο απλό που θα μπορούσαν να κάνουν οι Τούρκοι, η τουρκική πλευρά είναι αντί να πηγαινοέρχονται τα γεωτρύπανα στη Μερσίνα να σταθμεύουν μόνιμα στην Κύπρο, στο Βόρειο στο κατεχόμενο τμήμα. Αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο θέμα. Δεν ξέρω πώς το αξιολογείτε εσείς και πώς...;

Αναστασιάδης: Βεβαιότατα είναι αλλά οφείλω να πω ότι δεν πρόκειται να ανασχέσουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε μία επί μονίμου βάσεως συνεννόηση με τον Πρόεδρο Μακρόν, όπως και με την ιταλική κυβέρνηση. Έχουμε ζητήσει και εκεί όπου ήταν αδειοδοτημένη μόνο η ΕΝΙ συμμετέχει και η TOTAL. Υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και κάποιες άλλες εξελίξεις συμμετοχής ενδεχόμενα και άλλων στα αδειοδοτημένα τεμάχια. Στο 7 που αναφέρατε...;

Τρέμη: Όπως; Παραλίγο να μας δώσετε είδηση. Όπως ποιων άλλων; Ποιων άλλων;

Αναστασιάδης: Υπάρχει μία αμφισβήτηση του βόρειου τμήματος του οικοπέδου 7 ή του θαλασσοτεμαχίου 7. Συνεπώς δεν επηρεάζονται οι γεωτρήσεις εκεί και όπου έχουν αδειοδοτηθεί η TOTAL και η ENI.

Τρέμη: Δηλαδή η παρουσία της Τουρκίας η οποία δεν ήταν μόνο... δεν έκανε μόνο δήλωση προθέσεων και απόψεων σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ήταν και μία προσπάθεια παρεμπόδισης αν το καταλαβαίνω καλά. Κατά πόσο επηρέασε τις έρευνες τις Κυπριακές;

Αναστασιάδης: Μέχρι στιγμής όχι.

Τρέμη: Και κατά πόσο πιστεύετε εσείς ότι αυτές θα έχουν ένα αποτέλεσμα. Δηλαδή αν έχετε ένα χρονοδιάγραμμα να μας δώσετε να μας πείτε ας πούμε ότι σε τόσο χρονικό διάστημα....

Αναστασιάδης: Για το 2020 προγραμματίζονται 9 εν συνόλω γεωτρήσεις, όχι μόνο στο 7 αλλά και σε άλλα θαλασσοτεμάχια που έχουν με βάση τους προγραμματισμούς, όπως έχουν συνομολογηθεί με τις αδειοδοτημένες εταιρείες πέραν της TOTAL είναι και η ExxonMobil Petroleum [00:40:38].

Τρέμη: Είναι και αμερικάνικα συμφέροντα. 

Αναστασιάδης: Ακριβώς.

Τρέμη: Αυτό λίγο, αυτό με έναν τρόπο επηρεάζει και τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών τη γενικότερη φαντάζομαι.

Αναστασιάδης: Χωρίς αμφιβολία. Θα πρέπει να πω ότι τα ευρήματα εκεί όπου έχουν αδειοδοτηθεί η TOTAL με την ExxonMobil Petroleum [00:40:58]

Keywords
ΕΡΤ, νίκος αναστασιάδης, Καλή Χρονιά, για μας, ηπα, λύση, δημοψηφισμα 2015, επιρροή, σημαίνει, κυπρος, ελλαδα, ρωτήσω, λιβυη, εκλογες, δις, ρωσία, κρητη, business, αιγυπτος, αοζ, μνημονιο, αθηνα, θες, σωφροσύνη, οφείλω, ήτο, terra, νέα, mike, βασεις, τυνησια, ισχύ, αιγαιο, επηρεάζει, εφημεριδες, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, στρατος, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, μιλα, τι σημαινει, χωρες, ρωσία, το θεμα, γερμανια, γνωση, ηγετης, ηπα, ηττα, θεμα, ιορδανια, ιρακ, ισραηλ, ιταλια, κυπρου, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, πωλειται, σημερινη, τυχη, φυσικη, ωρα, αγκυρα, αδυναμια, αυξηση, αμερικη, ανησυχητικο, ασφαλιστικα μετρα, ατζεντα, βετο, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δις, δωσει, δρωμενα, διπλο, εγγυηση, ευκαιρια, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκβαση, εκπαιδευση, εκτιμηση, εμμονη, εμμονες, εννοια, εξελιξη, εξι, επιρροή, επηρεάζει, επρεπε, ερντογαν, ερευνες, ερχεται, ευρωπη, ζωνη, ζωνες, ιδια, ειδος, ειδοποιηση, ηνωμενες πολιτειες, υπηρχαν, ήτο, θες, οικο, ισορροπια, καταρ, καιγεται, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυριε, κλιμα, λευκωσια, λεπτομερειες, ληψη, λύση, μαη, μακρια, μηνυματα, μηνες, μικρο, μπορειτε, μυαλο, ναυτικο, νεολαια, νικο, ντορα, ξερετε, παντα, οικογενεια, ολγα, οπωσδηποτε, οραμα, ουασιγκτον, ουσια, οφείλω, παιδια, παμε, πλοια, υπογραφη, πολεμικο ναυτικο, προβληματα, ρητρα, ροες, ρολο, ρωτήσω, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συρια, σκαφη, σομαλια, σχεδιο, σχεδιο αναν, σωφροσύνη, τιμη, τι ειναι, τμημα, τουρκια, ισχύ, φυσικο, φορα, χαγη, χαρα, ψευδαισθησεις, αλυσιδα, ασφαλεια, βηματα, business, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, εφαρμογη, ευχερεια, ειλικρινεις, ειπαμε, ενωση, φιλοι, για μας, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, κωνσταντινου, λευκο, μελετη, μπροστα, mike, οργη, παιχνιδι, πηγες, ρωσοι, σημαίνει, terra, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα