ΠτΔ σε Αl Jazeera: Δεν θέλω στρατιωτική εμπλοκή με Τουρκία

Συνέντευξη παραχώρησε στο Al Jazeera, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες επανένωσης αλλά και τις πρόσφατες εντάσεις για τα δικαιώματα διερεύνησης Φυσικού Αερίου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει οποιανδήποτε εμπλοκή με Τουρκία και ότι είναι στο χέρι των ΗΠΑ

να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα ξεκινήσει εκ νέου τις ειρηνευτικές συνομιλίες, εάν τον καλέσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. «Είμαι σε ετοιμότητα να συνεχίσω τις συζητήσεις από το στάδιο που τις αφήσαμε στο Crans Montana» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να επιτύχουμε μια διευθέτηση, η απογοήτευση των ανθρώπων και η δυσπιστία αυξάνονται».

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al Jazeera, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε και για το ζήτημα του Φυσικού Αερίου λέγοντας ότι "επί τέσσερα χρόνια, διαπραγματευόμαστε να βρούμε μια λύση και το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι, διότι έχει συμφωνηθεί. Συνέχισε δε, επισημαίνοντας ότι "οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο κράτος και σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, είτε πρόκειται για Έλληνες είτε για Τουρκοκύπριους".

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, o Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε "ότι ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil θα ξεκινήσει σύντομα τις έρευνες" αλλά δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε, εαν πρόκειται να ζητήσει από τις ΗΠΑ στρατιωτική υποστήριξη για να εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος. "Ελπίζω ότι η Τουρκία θα απέχει από οποιανδήποτε εχθρική πράξη. Δε θέλω να εμπλακώ στρατιωτικά. Ωστόσο, εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα. Κάναμε ότι έπρεπε να γίνει για να πετύχει το ενεργειακό πρόγραμμα."

Εν κατακλείδι, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες ήταν "πάντα ευπρόσδεκτοι" για να συμμετάσχουν στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα