ΠτΔ: Πρότυπο αξιοποίησης ευρ. κονδυλίων ο Καλοπαναγιώτης

Πρότυπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ανάπτυξης ευρωπαϊκών επενδύσεων, χαρακτήρισε την κοινότητα Καλοπαναγιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την κοινότητα Καλοπαναγιώτη αλλά και ολόκληρης της περιοχής, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του μεγαλεπίβολου έργου με το όνομα "Ανάπλαση παραδοσιακού πυρήνα Καλοπαναγιώτη - κατασκευή ανελκυστήρα".

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πολυσυζητημένο τελεφερικ, η κατασκευή του οποίου ήταν και προεκλογική του δέσμευση.

Στην κοινότητα

Καλοπαναγιώτης ανεγέρθηκαν έργα αξίας δέκα εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς ιδιώτες επένδυσαν επιπλέον 14 εκατομμύρια, μετατρέποντας το χωριό πόλο έλξης τουριστών και ντόπιων επισκεπτών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για σταδιακή πρόοδο που θα φέρει ρυθμούς ανάπτυξης.

«Είμαστε σε ένα στάδιο ανάκαμψης. Ασφαλώς, αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγάλα εμπόδια και έχουμε μπροστά μας δρόμο να διανύσουμε, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις πολιτικές νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών, γενικότερα των οικονομικών του κράτους, αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κράτους, μέσα από τον εξορθολογισμό, σε έργα ανάπτυξης», είπε ο Πρόεδρος.

Ανάμεσα στα έργα που έχουν περατωθεί, είπε, είναι η ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα του χωριού και του οδικού δικτύου. γενικότερα, η ανάπλαση του χώρου των ιαματικών πηγών, η αναπαλαίωση της οικίας του Εθνομάρτυρα Λαυρεντίου για δημιουργία πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου και η δημιουργία μονοπατιών της φύσης, καθώς και η δημιουργία του ανελκυστήρα, ο οποίος θα συνδέει τον κύριο οδικό άξονα με την παλιά γειτονιά του Καλοπαναγιώτη. Η ολοκλήρωσή του μας δίνει την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων.

Ο Καλοπαναγιώτης, είπε ο Πρόεδρος, η φημισμένη λουτρόπολη της Κύπρου, απέκτησε ξανά το παλιό της μεγαλείο.

“Αποτέλεσμα των συντονισμένων και στοχευμένων προσπαθειών των ανθρώπων και του κοινοτικού συμβουλίου του Καλοπαναγιώτη, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο της κοινότητας, στις οποίες συνέδραμαν τόσο η επαρχιακή διοίκηση όσο και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, αλλά και το Τμήμα Πολεοδομίας, είναι η κατά γεωμετρική πρόοδο αύξηση των επισκεπτών στην κοινότητα. Ο Καλοπαναγιώτης πρωτοστάτησε μάλιστα και στη δημιουργία της Εταιρείας Ανάπτυξης Μαραθάσας, επιδιώκοντας το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα χωριά της κοιλάδας, για να αναζωογονηθεί πλήρως η απομονωμένη από τα αστικά κέντρα περιοχή”, πρόσθεσε.

Είμαστε έτοιμοι, συνέχισε, να στηρίξουμε ποικιλοτρόπως την ύπαιθρο στο βαθμό, βεβαίως, που το επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας.

Θέλω να ελπίζω, συνέχισε, ότι σταδιακά η πρόοδος που παρατηρείται μέχρι στιγμής θα ολοκληρώσει την πραγματική πορεία, θα μας φέρει σε ρυθμούς ανάπτυξης που να επιτρέπουν να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στις επενδύσεις και στην ενθάρρυνση δια της χρηματοδοτήσεως αναλόγων έργων, όπως αυτά στον Καλοπαναγιώτη. Και φαίνεται, σημείωσε, ότι σταδιακά ξεπερνιούνται προβλήματα που λόγω της οικονομικής κρίσης είχαμε αντιμετωπίσει με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Πρόεδρος αναφερόμενος στα έργα ύψους €173,9 εκ που εξήγγειλε για την Λευκωσία και την επαρχία Λευκωσίας τα οποία, όπως είπε, θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και στην αύξηση των θέσεων εργασίας τόνισε ότι η εξαγγελία, η εκτέλεση και ο σχεδιασμός έργων ανάπτυξης θα συνεχιστούν μέχρι να καλυφθούν όλες επαρχίες της Κύπρου.

“Ήδη έχω εξαγγείλει έργα 60 εκ. ευρώ στην Πάφο, στη Λευκωσία προχθές και ακολουθούν οι υπόλοιπες των επαρχιών. Και αυτό έγινε κατορθωτό διότι πρώτον, πετύχαμε μέσα από την εξυπηρέτηση του χρέους, γενικότερα να εξοικονομήσουμε κονδύλια και να επιλεγούν ώριμα, αδειοδοτημένα έργα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε έτσι σε άμεση προκήρυξη προσφορών με άμεσα τα αποτελέσματα”, πρόσθεσε.

Πρέπει να πω, σημείωσε, ότι δεν είναι μόνο η παρούσα, αλλά και οι προγενέστερες Κυβερνήσεις που έχουν ανταποκριθεί θετικά, διότι μιλάμε για έναρξη υλοποίησης του οράματος του Γιαννάκη Παπαδούρη από το 2003. Συνεπώς και οι προηγούμενοι από μένα Πρόεδροι και Κυβερνήσεις είχαν επιδείξει το ίδιο μεγάλο ενδιαφέρον.

“Με υπερηφάνεια και ικανοποίηση λοιπόν, εγκαινιάζουμε, αυτό το αξιόλογο έργο και το παραδίδουμε στους κατοίκους της Κοινότητας και της γύρω περιοχής με τη βεβαιότητα ότι θα το αξιοποιήσουν και θα το απολαμβάνουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και όχι μόνο οι κάτοικοι αλλά το σύνολο των κατοίκων του νησιού μας. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι”, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να στηρίξει ποικιλοτρόπως την ύπαιθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα