ΠτΔ: Προωθούνται νομοσχέδια για αυτονόμηση Πυροσβεστικής

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προωθεί νομοσχέδιο και σχέδια κανονισμών για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παράλληλα προωθεί νομοσχέδιο για τη διαχείριση των εθελοντών Πυροσβεστών σε οργανωμένη βάση, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του

κατά την τελετή απονομής διπλωμάτων παρακολούθησης ειδικών εκπαιδευτικών μαθημάτων αγροπυρόσβεσης σε 41 κυνηγούς της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ-ΔΑΖ) από το τμήμα Λάρνακας, στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αισθάνεται «ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μια πρόσθετη δομή πολιτικής προστασίας, μια νέα υπηρεσία, είναι έτοιμη να συνδράμει στο ευρύτερο σύστημα έκτακτης ανάγκης της χώρας μας».

«Ευαισθητοποιημένοι από την καταστροφή και την υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος της χώρας μας, εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών, οι κυνηγοί του τμήματος Λάρνακας αποφάσισαν τη σύσταση ομάδας εθελοντών δασοπυροσβεστών, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθησία τους για την προστασία της φύσης» είπε.

Πρόσθεσε ότι «με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία της ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της χώρας, η ομάδα των εθελοντών αποτελεί ενισχυτικό παράγοντα του μηχανισμού αγροπυρόσβεσης, ο οποίος εκπορεύεται μέσα από τις δράσεις του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και της Δασικής Υπηρεσίας, συνεπικουρούμενου από τους μηχανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επαρχιακών Διοικήσεων».

Mια υπολογίσιμη δύναμη στη μάχη

Η ομάδα των εθελοντών κυνηγών, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταφέρνοντας να ολοκληρώσει με επιτυχία την ειδική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, της οποίας έτυχε από τα στελέχη της ΕΜΑΚ, και επανδρώνοντας πυροσβεστικά οχήματα που είτε ανήκουν σε κυνηγετικούς συλλόγους είτε σε Κοινοτικά Συμβούλια, αναδεικνύεται πλέον σε μια υπολογίσιμη δύναμη στη μάχη για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των πυρκαγιών σε παγκύπριο επίπεδο.

Σημείωσε ακόμα ότι οι κυνηγοί, οι οποίοι αναμφίβολα είναι γνώστες των βιοτόπων και της τοπογραφίας των περιοχών, δύνανται και μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη περιφρούρηση των δασών, στον έγκαιρο εντοπισμό και την καταστολή πυρκαγιών, στην κάλυψη απομονωμένων περιοχών, στην ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής σε περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών, καθώς και στην αποκατάσταση των περιοχών ύστερα από την καταστροφή.

«Ιδιαίτερα στις μέρες μας που τα περιστατικά των πυρκαγιών αυξάνονται σε αριθμό και μέγεθος, ένεκα των κλιματολογικών αλλαγών που παρατηρούνται, ο εθελοντισμός στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού συστήματος δασοπροστασίας, αποκτά το δικό του κομβικό ρόλο» είπε.

Απαραίτητη η οργάνωση

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης πως «υπό τη σκιά και των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών στην Ελλάδα το δεκαπενθήμερο που πέρασε και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, η σύσταση και η δραστηριοποίηση τέτοιων ομάδων, χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να υποκαθιστούν τις καθ’ύλην αρμόδιες αρχές, είναι ιδιαίτερης σημασίας». Αναγνωρίζοντας ότι η λειτουργία των εθελοντικών σχημάτων είναι απαραίτητο να τίθεται πάνω σε οργανωμένη βάση, «έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά σχεδιασμών και εφαρμογών, έτσι ώστε να ενισχύουν ουσιαστικά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά κυρίως να μπορούν να εκτελούν την αποστολή τους με ασφάλεια».

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε «με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και με την ιδιαίτερη συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, έχει τροχοδρομηθεί η δημιουργία σχεδίου διαχείρισης εθελοντών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές, σεισμοί, μεταναστευτικά ρεύματα».

Το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο, όπως είπε, σύντομα θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα περιλαμβάνει την ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών, την οργάνωση του τρόπου λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων και μεμονωμένων πολιτών, τον διαχωρισμό ευθυνών, την υποστήριξη των διαφόρων αναγκών που προκύπτουν καθώς και τη δημιουργία κεντρικού αρχείου εθελοντών.

Στόχος η καλύτερη αξιοποίηση των εθελοντών

Η όλη προσπάθεια, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «στόχο έχει την καλύτερη αξιοποίηση των εθελοντών ως επιπρόσθετο υποστηρικτικό εργαλείο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Ανέφερε ακόμη ότι στα πλαίσια της ενδυνάμωσης των προσπαθειών προστασίας του περιβάλλοντος, οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού, το τμήμα Δασών, η Ένωση Κοινοτήτων και ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2016 την πρωτοβουλία «Πρασινίζουμε την Κύπρο».

Η πρωτοβουλία, σημείωσε «στοχεύει στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς από πολίτες, οργανωμένα σύνολα και την αποτελεσματικότερη οικονομική στήριξη από εταιρείες και οργανισμούς, με απώτερο στόχο την περιβαλλοντική διαχείριση και αποκατάσταση των πληγεισών από πυρκαγιές περιοχών αλλά και άλλες δράσεις διατήρησης της φύσης».

Η πρωτοβουλία η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, κατάφερε να οργανώσει με αποτελεσματικό τρόπο τη συμμετοχή 50 χιλιάδων εθελοντών οι οποίοι βοήθησαν στις αναδασώσεις και ταυτόχρονα να διαχειριστεί 337 χιλιάδες ευρώ, προϊόν χορηγιών, για τη δημιουργία αντιδιαβρωτικών έργων, αγορά δενδρυλλίων και εργαλείων, ανέφερε.

Πέραν τούτων, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης πυρκαγιών και επιθυμώντας την ενίσχυση της συνεργασίας αυτής, αλλά και την προστασία των ίδιων των εθελοντών, ετοίμασε και προωθεί νομοσχέδιο για τη διαχείριση των εθελοντών πυροσβεστών σε οργανωμένη βάση».

Παράλληλα, είπε ότι το Υπουργείο προωθεί νομοσχέδιο και σχέδια κανονισμών για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στα οποία καθορίζονται μεταξύ άλλων νέα και αυστηρά κριτήρια πρόσληψης πυροσβεστών, οι πειθαρχικές διαδικασίες και οι διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων για προαγωγή στους διάφορους βαθμούς.

Συγχαρητήρια στα μέλη

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη «θερμά» τον Διοικητή και τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος «τόσο για τη συνεισφορά τους στην εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων, όσο και για το πολυσύνθετο έργο που προσφέρουν και που φέρουν εις πέρας, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και της περιουσίας τους».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες και την ικανοποίηση του στον Πρόεδρο της ΚΟΚ Αντώνη Κακουλλή και σε όλους τους εθελοντές κυνηγούς της Λάρνακας που μέσα από τη δική τους πρωτοβουλία, ενθαρρύνουν και άλλους κυνηγετικούς Συλλόγους ανά το παγκύπριο, «έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις που προσπαθούν να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος συνεχάρη την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου «τόσο για την πρωτοβουλία της σύστασης εθελοντικής ομάδας, όσο και για το πολυσχιδές έργο που επιτέλεσαν και επιτελούν στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους».

Απευθυνόμενος προς τους εθελοντές κυνηγούς ανέφερε ότι η άμισθη προσφορά τους «αποτελώντας μια σημαντική ενίσχυση στο τομέα της πυρασφάλειας περιποιεί τιμή για σας αλλά και περηφάνεια για εμάς». Τέτοιες προσπάθειες προερχόμενος από τη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος και των πολιτών, ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους Κυνηγετικούς Συλλόγους αλλά και ευρύτερα την κοινωνία των πολιτών, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τέλος ικανοποίηση, διότι, όπως είπε, φέτος δεν είχαμε σοβαρές πυρκαγιές, ανάλογες με εκείνες στην Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Ρωσία, ενώ ευχήθηκε οι υπηρεσίες των εθελοντών «να είναι αχρείαστες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα