ΠτΔ: Καμία ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει, ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα, ότι και ο ίδιος ανησυχεί για την πορεία κάποιων θεμάτων στις διαπραγματεύσεις σφραγίστηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που επικεντρώθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κορύφωση των διεργασιών εντός Οκτωβρίου και την εκτός Κύπρου συζήτηση του εδαφικού.

Στη συνεδρίαση έγινε μεγάλη συζήτηση για τα περί ενδιάμεσης λύσης η συμφωνίας, την οποία απέρριψε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μάλιστα

όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Σίγμα, ο Πρόεδρος φέρεται να είπε συγκεκριμένα ότι «δεν θα υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία. Όπως καταγράφονται σήμερα οι συγκλίσεις σε κάποια στιγμή θα καταγραφούν όλες σε ένα έγγραφο, αλλά αυτό το έγγραφο δεν θα το υπογράψω. Θα γνωρίζουμε απλά όλοι το πολιτικό πλαίσιο. Σε ενδεχόμενα δημοψηφίσματα θα μπει το σύνολο της λύσης και τη λύση θα κληθεί να την υπογράψει ο Κυπριακός λαός».

Για τα θέματα ασφάλειας εγγυήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, δεν υπάρχει διαφοροποίηση θέσεων.

Αντίθετα οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν για τις επαφές σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι που επικεντρώθηκαν κυρίως στην πρόταση της Λευκωσίας για υπαγωγή της ασφάλειας στο Κεφάλαιο 7 του χάρτη των Η.Ε χωρίς δικαίωμα βέτο. Κάτι που φαίνεται να αντιμετωπίζεται ψυχρά από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μην δημιουργηθεί προηγούμενο.

Στην αυριανή νέα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα συζητηθούν, όπως πληροφορούμαστε, τα ανοικτά ζητήματα των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων με κορυφαίο αυτό του FIR.

Keywords
Τυχαία Θέματα