ΠτΔ: Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τις εγγυήσεις

Το μήνυμα ότι έφθασε η ώρα να καταργηθούν οι αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεων στην Κύπρο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα εκδήλωσης του Οργανισμού Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Καθώς ο διάλογος, που άπτεται των τεσσάρων θεμάτων του Κυπριακού έχει εξαντληθεί, ήρθε, τόνισε, το πλήρωμα του χρόνου να δούμε και

το θέμα της απαλλαγής της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα. Της απαλλαγής μιας ευρωπαϊκής χώρας από συνθήκες ξένες προς τα σύγχρονα δεδομένα.

Γιατί οι Κύπριοι χρειάζονται τάχα την παρουσία κατοχικού στρατού για να τους προστατεύει από ξένες δυνάμεις ή από την επιβουλή ξένων διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από ποιους να προστατευθεί η Κύπρος, είπε, από τη στιγμή, που οι σχέσεις της με τους γείτονές της, είναι άριστες.
Γιατί, τόνισε, πρέπει να ζούμε κάτω από την απειλή του, ενός για να νοιώθουμε τάχα ασφαλείς;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειες, που καταβάλλει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, να αποδώσουν ένα διάλογο ουσίας.

Παράλληλα εξέφρασε λύπη, επειδή, όπως είπε, αντιμετωπίζει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο και μια στασιμότητα, η οποία παρατηρείται όχι ως αποτέλεσμα της έλλειψης βούλησης από την ε/κ πλευρά, αλλά λόγω αξιώσεων, που δεν εξυπηρετούν καθόλου είτε τους Ε/κ, είτε τους Τ/κ.

Στο μεταξύ μετά και την χθεσινή συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, δεν προκύπτει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, η οποία να αυξάνει τις όποιες προσδοκίες για άρση του αδιεξόδου και αποτροπή της κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία βρίσκεται, πλέον, στον «αέρα».

Το θέμα παραπέμπεται πλέον στον ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, ο οποίος θα αποφανθεί για τα περαιτέρω.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ στο Κυπριακό έχει ενημερώσει πλήρως τον κ. Guterres, μετά και τις επαφές, που είχε σε Αθήνα και `Αγκυρα και παραμένει σε διαβούλευση με την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα περαιτέρω βήματα του διεθνούς Οργανισμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε πως "υπάρχει ανησυχία για την παρούσα κατάσταση" και πως "κανείς δεν θέλει να δει τις συνομιλίες να αποτύχουν".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν προγραμματίζει αυτή τη στιγμή την επιστροφή του στην Κύπρο, εκτός να αυτό κριθεί αναγκαίο ή του το ζητήσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, κάτι, που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Οι συνομιλίες δεν έχουν καταρρεύσει και η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να προσπαθεί έως ότου οδηγήσει το Κυπριακό σε λύση, η οποία θα τύχει της έγκρισης του λαού δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο ΥΠΕΞ.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης δεν απέκλεισε, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες να συμφωνηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Αιτιολογώντας την εκτίμησή του δήλωσε πως, μετά την αποτυχία της διπλωματίας του πήγαινε-έλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε πρόταση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης δημοσίως δεν είπε όχι σε μια τέτοια συνάντηση.

Τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται, στο Κυπριακό θα συζητήσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και τους ηγέτες των λεγόμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο παράνομης επίσκεψης, που θα πραγματοποιήσει αύριο στα κατεχόμενα.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να πάει στη Γενεύη, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της 11η Φεβρουαρίου του 2014 και του εγγράφου της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.

Τον τελευταίο καιρό, ειδικά τους τελευταίους 3-4 μήνες, η ε/κ πλευρά, κωλυσιεργεί, ισχυρίστηκε, και έχει μια αντίληψη να μην τελειώσει η διαδικασία, να επιμηκυνθεί και ας πάει όσο πάει.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό και οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Μπαίνουν από νωρίς σε προεκλογικό κλίμα, είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για πολύ αρνητική στάση, η οποία, όπως είπε, θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε διακοπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα