ΠτΔ: Δείτε τι δήλωσε μετά τη συνάντηση με Γκουτέρες

Διάσκεψη Τύπου παρέθεσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, στην οποία έγινε ουσιαστική συζήτηση για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Εξέφρασε, όπως είπε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για συνέχιση

της προσπάθειας προς την εξεύρεση λύσης, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς να παραγνωρίζονται τα ψηφίσματα Σ.Α ΟΗΕ, οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ, με στόχο την δημιουργία λειτουργικού βιώσιμου και φυσιολογικού κράτους.

Θα συγκαλέσει, όπως είπε Εθνικό Συμβούλιο, μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αυτούσιες οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη:

Μόλις ολοκληρώθηκε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για το πως μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

Εξέφρασα την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για συνέχιση της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου που ο κ. Γκουτέρες παρουσίασε στο Κραν Μοντανά, χωρίς να παραγνωρίζονται τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου, λειτουργικού και φυσιολογικού Κράτους.

Την ίδια ώρα, διαβίβασα στο Γενικό Γραμματέα την άποψη μας για την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας προ της όποιας νέας πρωτοβουλίας, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

Εξέφρασα τη θέση πως στην προεργασία αυτή καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ή/και συλλογικά τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία βεβαίως έχουν να διαδραματίσουν και ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισα πως καθίσταται αναγκαίο η Τουρκική πλευρά να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια εάν πρώτο υιοθετεί σαν βάση λύσης τα όσα καταγράφονται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, το εξίσου σημαντικό, το κατά πόσο αποδέχεται τις θέσεις αρχών όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα.

Ταυτόχρονα με την κατάλληλη προετοιμασία για επανέναρξη του διαλόγου, μετάφερα πως ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη βελτίωση του κλίματος μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, θα ήταν η λήψη μίας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κάτοικους του και η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Συζητήσαμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα για την επικείμενη Έκθεσή του που αναμένεται να κοινοποιηθεί σύντομα στα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έγινε ανάλλαγη απόψεων και για την υπό εξέλιξη αναθεώρηση που αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Είχα ακόμη την ευκαιρία να ενημερώσω λεπτομερώς το Γενικό Γραμματέα για μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, ή/και των Τουρκοκυπρίων, όπως, παραδείγματος χάριν, την απαράδεκτη σημερινή απόφαση για επιβολή τελών στην αποστελλόμενη προς τους εγκλωβισμένους ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Τα όσα έχω προαναφέρει, με σαφώς πιο λεπτομερή τεκμηρίωση, τα υπέβαλα γραπτώς στο κ. Γκουτέρες, κάνοντας ταυτόχρονα μνεία και για σωρεία άλλων εκκρεμοτήτων οι οποίες θα πρέπει αποτελεσματικά να αντιμετωπιστούν προκειμένου να εξευρεθεί μια συνολική λύση, η οποία θα είναι οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη, λειτουργική και διαρκής.

Καταληκτικά επί της συνάντησης με το Γενικό Γραμματέα, θα ήθελα να σημειώσω πως επανέλαβα τη βασική αρχή πως τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα, ως επίσης και το ότι οι προτάσεις που υπέβαλα στο Κραν Μοντανά δεν θεωρούνται ισχύουσες εφόσον η Τουρκία επιμένει στη Διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας Τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Την ερχόμενη βδομάδα θα συγκαλέσω Εθνικό Συμβούλιο προς πλήρη ενημέρωση των όσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Νέα Υόρκη και θα παραδώσω στα μέλη του Σώματος όλα τα σχετικά έγγραφα.

Κατά την διάρκεια της εδώ παραμονής μου είχα και μια σειρά άλλων σημαντικών συναντήσεων. Πιο συγκεκριμένα, είχα την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της Δεξίωσης του Αμερικανού Προέδρου, να συζητήσω με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κ. Pence τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια επίλυσής του Κυπριακού και την βοήθεια που αναμένουμε από Αμερικάνικης πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Pence εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε και υπογράμμισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης, με βάση τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό κ. May, με την οποία ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών έτσι ώστε να μπορούμε επιτέλους να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Με την κα. Μay συζητήσαμε επίσης για τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις της Βρετάνιας με την ΕΕ σε σχέση με την απόφαση του Βρετανικού λαού για έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Όπως καλά γνωρίζετε, συναντήθηκα επίσης με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, ο οποίος μου διαβίβασε και δια ζώσης πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου κ. Πούτιν για επίσκεψη στη Μόσχα που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των άριστων σχέσεων Λευκωσίας και Μόσχας και έχει ξεκινήσει σχετική προεργασία για υπογραφή αριθμού Συμφωνιών κατά την εκεί παρουσία μου.

Με τον κ. Λαβρόφ συζητήσαμε και τις τελευταίες εξελίξεις όπως διαμορφώθηκαν στο Κραν Μοντανά. Εξέφρασα την ευαρέσκειά μου για την διαχρονική προσέγγιση της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στη θετική ανταπόκριση σε σχέση με τη θέση μας για την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου.

Συνάντηση είχα και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, με τον οποία συζητήσαμε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα δεδομένα ως έχουν διαμορφωθεί μετά το ανεπιτυχή αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά.

Ταυτόχρονα, ανταλλάξαμε απόψεις για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων, ειδικότερα στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Σημαντική θεωρώ επίσης τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αλ-Σισι, τον οποίο θα έχω τη χαρά να υποδεχθώ στην Κύπρο στις 20 Νοεμβρίου ενώ την επόμενη, στις 21 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Αρχηγών Κυβερνήσεων ανάμεσα στην Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, πέραν του Κυπριακού, συζητήσαμε θέματα που άπτονται των ενεργειακών σχεδιασμών των δυο χωρών και συμφωνήσαμε όπως ενισχυθεί ο διάλογος ανάμεσα μας ετήσιά ώστε να διαπιστώσουμε πως μέσα από κοινές δράσεις στο τομέα της Ενέργειας μπορούν να προωθηθούν περαιτέρω οι στόχοι των δυο χωρών, πάντα προς όφελος του Κυπριακού και Αιγυπτιακού λαού.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ και τη συνάντηση μου με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών με τον οποίο έγινε ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων σε σχέση με το Κυπριακό.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις για το πως μέσα από κοινές δράσεις Αθήνας και Λευκωσίας μπορεί να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά.

Στην Νέα Υόρκη είχα επίσης συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας όπου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο εν λόγω Οργανισμός και με τον Πρωθυπουργό του Μαυρίκιου όπου συζητήσαμε θέματα που άπτονται των διμερών μας σχέσεων.

Είχα επίσης συναντήσεις με τις τρεις Αμερικανό-Εβραϊκές Οργανώσεις, όπου συζητήσαμε συγκεκριμένα πως μέσα από την ανάληψη κοινών δράσεων μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άφησα τελευταίες να αναφέρω τις καθιερωμένες μου συναντήσεις με την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, όπως επίσης και με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο με τον οποίο μας συνδέει μια στενή φιλία.

Να αναφέρω επίσης, ότι πέραν των δικών μου συναντήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης είχε σωρεία συναντήσεων με ομολόγους του κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε λεπτομερής ενημέρωση για το Κυπριακό, όπως επίσης ανάλλαγη απόψεων για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Καταληκτικά θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για το σύνολο των εδώ συναντήσεων μου, όπως επίσης για τα αποτελέσματα που προέκυψαν μέσα από τις συνάντησες αυτές.

Σε λίγο θα παρακαθήσω σε γεύμα εργασίας με του Μονίμους Αντιπροσώπους των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας, κατά την διάρκεια του οποίου θα αναφερθώ και θα ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα προαναφερθέντα θέματα.

Όπως σας έχω αναφέρει, έχω την έντονη πεποίθηση ότι τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με τον ΓΓ των ΗΕ, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς την κατεύθυνση προετοιμασίας του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών, όπως επίσης και στην αποτελεσματική διασφάλιση της εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα