ΠτΔ: Διάλογος στο Κυπριακό μόνο αν αρθούν οι τουρκικές παρανομίες

Την ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξευρεθεί η βάση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα « Ο Φιλελεύθερος της Κυριακής» υπογραμμίζει ότι με έξι επιστολές προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και σε τέσσερις συναντήσεις με τον Αντόνιο Γκουτιέρες ζήτησε επανέναρξη του διαλόγου, από το σημείο στο οποίο διακόπηκε τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι ο

μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Υποδεικνύει, μάλιστα, στην Τουρκία ότι δεν είναι μέσα από ενέργειες, που προκαλούν εντάσεις και εντείνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τις τουρκικές προθέσεις, που θα βρεθεί λύση

Ως προϋπόθεση, ωστόσο, για να επαναρχίσει ο διάλογος, θέτει την άρση των τουρκικών παρανομιών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στα θέματα διαχείρισης του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι «εμείς ουδέποτε αρνηθήκαμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ουδέποτε θελήσαμε να σφετεριστούμε τα όσα οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται. Υπήρξε σύγκλιση, υπενθυμίζει, ότι τα θέματα των υδρογονανθράκων ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση.

Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία ισχυρίζεται πως υπερασπίζεται τα δικαιώματα του ψευδοκράτους στη δική του ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη αντίφαση της τουρκικής πολιτικής, η οποία καταδεικνύει και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Δεν μπορεί, τονίζει, να ισχυρίζεσαι ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, να μην αναγνωρίζεις την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς την ΑΟΖ της και να αναγνωρίζεις ότι το παράνομο καθεστώς έχει ΑΟΖ και μάλιστα να σε αδειοδοτεί για να εκτελέσεις γεωτρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα