ΠτΔ: Δεν θα πάψω να εργάζομαι για λύση όσο είμαι στο πηδάλιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε απόψε ότι όσο παραμένει στο πηδάλιο του κράτους δεν θα πάψει να εργάζεται για την επανέναρξη του διάλογου και την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Είπε ακόμη ότι ενώ παρατηρήθηκε πρόοδος και σημεία που θα έδιναν την ελπίδα για ευτυχή κατάληξη, στο Κράν Μοντάνα απεδείχθη για άλλη μια φορά πως δυστυχώς οι στόχοι της Τουρκίας δεν είναι η ευημερία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.

Μιλώντας

σε εκδήλωση προς τιμή της Μαρωνιτικής Κοινότητας, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε παράλληλα την ικανοποίηση αιτημάτων της κοινότητας «στο πλαίσιο των βελτιωμένων οικονομικών του κράτους και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της τήρησης αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Σε αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία πυρήνα κατασκηνωτικών δραστηριοτήτων στον Κορμακίτη, με δαπάνη ύψους €180 χιλιάδων και η παραχώρηση επιπλέον €100 χιλιάδων για την υλοποίηση έργων προς όφελος της κοινότητας, σε κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε εξάλλου ότι είναι κοινός ο στόχος και ο αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας και την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.

Διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους για την προσήλωση στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας βιώσιμης, λειτουργικής λύσης, η οποία, όπως είπε, θα επιτρέπει τη συμβίωση με τους Τ/κ, δημιουργώντας ένα απόλυτα συμβατό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα κράτος.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι υπάρχει έστω και ένα κράτος στον κόσμο με ξένες εγγυήσεις και στρατό κατοχής στο έδαφός του, που θέλει τη διατήρησή τους εσαεί «ας μας το πει και είμαστε έτοιμοι να δούμε τι μπορεί να πράξουμε».

«Θέλουμε ένα κανονικό κράτος, θέλουμε ένα κράτος όπου οι κάτοικοι του, Ε/κ και Τ/κ θα μεριμνούν για της δική τους πατρίδα, το δικό τους μέλλον, αποφασίζοντας εκείνοι και όχι άλλοι για εκείνους» συνέχισε.

Είπε ακολούθως ότι «αυτή είναι η επιδίωξή μας, αλλά και αυτός δυστυχώς ήταν ο λόγος που φτάσαμε σε ένα άδοξο τέλος στο Κράν Μοντάνα».

Διαβεβαίωσε ότι όσο παραμένει «στο πηδάλιο του κράτους, ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας...δεν θα πάψω ποτέ όχι μόνο να ελπίζω, αλλά και να εργάζομαι και να προσπαθώ και να αξιοποιώ κάθε δύναμη η οποία μπορεί να επηρεάσει, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη του διάλογου και τουλάχιστον η επίτευξη μιας λύσης που δεν θα αγνοεί τις έγνοιες ούτε της μιας ούτε της άλλης κοινότητας, που θα μας βοηθήσει να εξεύρουμε μια λύση που δεν θα δημιουργεί - όπως το είπα πολλές φορές - νικητές ή θα αφήνει ηττημένους».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε παράλληλα στις αποφάσεις για έργα που έχουν προωθηθεί, όπως η διάθεση ποσού €50 χιλιάδων για μικρά έργα στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά, 50 χιλιάδων για την αναστήλωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, και χορηγία 250 χιλιάδων προς την Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου για τη δημιουργία ποιμαντικού και πολιτιστικού κέντρου.

Είπε ακόμη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση του ποσού επιδότησης εγκλωβισμένων γεωκτηνοτρόφων, από τις €700 χιλιάδες στις €950 χιλιάδες, με επιπρόσθετη επιδότηση σε νέους γεωργούς και αλιείς.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σχέδιο επιδότησης για παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων αλλά και το σχέδιο για επιδιόρθωση των κατοικιών των εγκλωβισμένων στην Καρπασία και στα Μαρωνίτικα χωριά. Τέλος, είπε ότι έχουν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους για δωρεάν νοσήλια στα κρατικά νοσηλευτήρια όλοι οι εγκλωβισμένοι.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου είπε πως τα προβλήματα που αφορούν τους Μαρωνίτες βρίσκονται πάντα μέσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος στους Μαρωνίτες, ο κ. Φωτίου είπε ότι «για 43 χρόνια ζείτε στην προσφυγιά και τον εγκλωβισμό με την προσδοκία ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα μπορέσετε ελεύθεροι και με ασφάλεια να επιστρέψετε στα κατεχόμενα χωριά σας».

Ο Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή Γιαννάκης Μούσας ανέφερε από την πλευρά του ότι οι Μαρωνίτες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανά τα χωρία τους μέχρι την επιστροφή. Είπε ακόμη ότι δεν τους φοβίζουν οι σκληρές και απάνθρωπες αποφάσεις του κατοχικού καθεστώτος, όπως η πρόσφατη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κ. Μούσας αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που κατατέθηκαν ενώπιον της Κυβέρνησης για στοχευμένα έργα υποδομής, όπως το “Maronite Sporting Center” στην Πάνω Δευτερά και ο κατασκηνωτικός χώρος στα μαρωνίτικα χωριά για τα παιδιά, ζητώντας στήριξη από την Κυβέρνηση για την υλοποίησή τους.

Ευχαρίστησε τέλος τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την τοποθέτηση μελών της μαρωνιτικής κοινότητας σε πολιτειακές και άλλες θέσεις, ενώ σημείωσε την «ξεκάθαρη» θέση του Προέδρου για διοικητική και γεωγραφική συμπερίληψη των μαρωνιτικών χωριών στο ε/κ συνιστών κρατίδιο, στα πλαίσια τελικής λύσης του Κυπριακού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ, λαμβάνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε από την πλευρά του τόσο τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, όσο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προσπάθειές τους για την επιστροφή των Μαρωνιτών και όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, ιερωμένοι, εκπρόσωποι οργανισμών, μέλη της μαρωνιτικής κοινότητας από ολόκληρη την Κύπρο αλλά και εγκλωβισμένοι Μαρωνίτες. Το παρών έδωσαν επίσης μέλη της λιβανικής κοινότητας στην Κύπρο, καθώς και αντιπροσωπεία από τον Λίβανο.

Στο τέλος της εκδήλωσης επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, ενώ η κοινότητα τίμησε και επίλεκτα μέλη της και οργανισμούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα