ΠτΔ: Χρέος να μη λησμονούμε τα μαρτύρια γυναικών από τον Τούρκο εισβολέα

Χρέος όλων μας να τιμούμε με ευλάβεια τους αγώνες και τις θυσίες, αλλά και να μη λησμονούμε τα μαρτύρια και τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν οι γυναίκες της Κύπρου, κάθε ηλικίας και κάθε τάξης, από τον βάρβαρο, Τούρκο εισβολέα το 1974, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό σε εκδήλωση με τίτλο «Κάθε Γυναίκα και μια Ιστορία - Γυναίκες Σύμβολα της Κύπρου», που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο δημοτικό θέατρο

Στροβόλου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θυμόμαστε όσα υπέφεραν οι γυναίκες της Κύπρου από τη μανία των Τούρκων στρατιωτών και όσες δοκιμασίες η τουρκική εισβολή τις υποχρέωσε να περάσουν και να περνούν μέχρι και σήμερα» και πρόσθεσε ότι υποκλίνεται στις 15 γυναίκες που οι διοργανωτές της εκδήλωσης «επέλεξαν να τιμήσουν για τους αγώνες, τις θυσίες, τις δοκιμασίες και την προσφορά τους κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974».

«Σας υποσχόμαστε ότι, και αυτή είναι η πραγματική ένδειξη αναγνώρισης των αγώνων σας, δεν θα περιοριστούμε σε εκδηλώσεις, όπως η σημερινή που είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας θα είμαστε δίπλα σας, αλλά και με την έντονη πεποίθηση μας και τις πράξεις μας για την ανάγκη να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενώσουμε επιτέλους την πατρίδα μας», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στις γυναίκες προς τιμή των οποίων έγινε η εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στο πρόσωπό σας αντικατοπτρίζεται η μορφή της πατρίδας μας, της Κύπριας ηρωίδας γυναίκας που έβαλε πάνω απ’ όλα την πατρίδα, την οικογένεια και την τιμή της και  ύψωσε το φρόνημά της, αποδεικνύοντας την ένδοξη καταγωγή της».

Αναφέροντας ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος για πολλούς λόγους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι από την μια, «η σημερινή εκδήλωση διοργανώνεται επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, ημέρα γιορτής και υπενθύμισης των διαχρονικών αγώνων των γυναικών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους».

«Τιμούμε τις θυσίες και τους αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες ανά το παγκόσμιο, ώστε να κατακτηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της εργασίας του συνδικαλίζεσθαι, της συμμετοχής στα κοινά και τόσων άλλων κατακτήσεων, οι οποίες σήμερα θεωρούνται αυτονόητες, αλλά τότε δεν ήταν δεδομένες», πρόσθεσε.

Από την άλλη, όπως είπε, «είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για το γεγονός της συγκυρίας και της πολύ εύστοχης συσχέτισης της φετινής τιμής προς τη γυναίκα με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόσφατα έλαβε επιστολή ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα των παιδιών των αγνοουμένων και εξέφρασε χαρά «που υπάρχει τόσα χρόνια μετά, αυτή η αλληλεγγύη και η θέληση για αγώνα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους «θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας».

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Δήμο Στροβόλου για την εκδήλωση αλλά και το Γραφείο της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων και πρόσθεσε ότι «από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της έχει αναβαθμίσει τη λειτουργία του Γραφείου».

Ανέφερε ότι «το Γραφείο, που είναι μέρος της Προεδρίας, αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές Υπηρεσίες της Προεδρίας και βασική συνιστώσα της διακυβέρνησής μας και του προγράμματός που υλοποιούμε».

«Ενός προγράμματος που συχνά έχει σημασία με τη δουλειά που κάνει η Άννα διότι έχει ως βασική του συνιστώσα τον άνθρωπο», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας, τον καταξιωμένο καλλιτέχνη της βραδιάς Γιώργο Νταλάρα, οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

«Από το 1974 είναι δίπλα μας και η πορεία του στο καλλιτεχνικό στερέωμα έχει ταυτιστεί απόλυτα με την Κύπρο και τους αγώνες της», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: ΠτΔ για Μ. Αββακούμ: Δεν εκθέτει την Κυβέρνηση - Θα γίνουν όλα όσα πρέπει

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα