ΠτΔ: Ανεκτίμητη η προσφορά του Αντικαρκινικού Συνδέσμου

Η δραστηριότητα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, η οποία ταυτίζεται με την αγάπη και την προσφορά στον συνάνθρωπο, αναγνωρίζεται από την Πολιτεία πραγματικά ως ανεκτίμητη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η δική του συνδρομή λειτουργεί συμπληρωματικά στην προσπάθεια που καταβάλλει το κράτος από την πλευρά

του, για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών, την αντιμετώπιση, αλλά και την παροχή της απαραίτητης ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς με καρκίνο.

«Επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή μας αυτή, έχουμε προχωρήσει στην εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου -μακάρι να μπορούσα να πω ότι πήραμε ή μπορούσαμε να πάρουμε τέτοια μέτρα που να μην υπάρχει αυτή η επάρατη νόσος- καθώς επίσης και τη βελτίωση και την άμεση, πολλές φορές, επίλυση των προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, αναγνωρίζοντας ακριβώς τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε χαιρετισμό του στο φιλανθρωπικό δείπνο του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2016, θέλοντας να επικαιροποιήσουμε το πρώτο στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Υγείας το 2010, προχωρήσαμε στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, η οποία έχει συμβουλευτικό ρόλο προς το Υπουργείο Υγείας.

«Η Επιτροπή αυτή διοργάνωσε πρόσφατα διεπιστημονικό εργαστήριο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και σύντομα αναμένεται να υποβάλει τις προτάσεις της», είπε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι εκδηλώσεις αγάπης, πραγματοποιούμενες με περίσσια ευαισθησία και αλτρουισμό, ενισχύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου και που έχουν σαν αποκλειστικό μέλημα τη στήριξη πασχόντων με καρκίνο συνανθρώπων μας, καθώς επίσης και των οικογενειών τους.

«Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος δρα πλέον για 46 χρόνια, επιτελεί με απαράμιλλη αφοσίωση ένα αληθινά θεάρεστο έργο, προσφέροντας δωρεάν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του, μέσω του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία, του μοναδικού κέντρου του είδους του στην Κύπρο, του «Ευαγόρειου» Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας στη Λεμεσό, αλλά και μέσω της παγκύπριας υπηρεσίας κατ’ οίκον φροντίδας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «θέτοντας ως αποκλειστική προτεραιότητά του την ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με καρκίνο, αλλά και την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, ο Σύνδεσμος διοργανώνει προγράμματα και εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα».

Αναφέρθηκε και στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι «εντατικοποίησε την εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα, ενισχύοντας παράλληλα τα προγράμματα πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος, μέσω διαλέξεων σε σχολεία, στρατόπεδα και κοινότητες. Παρέχει το εμβόλιο εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία και εντατικοποίησε τον πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, συνεχίζοντας επίσης την πιλοτική εφαρμογή ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου στην επαρχία Λάρνακας».

«Προχώρησε στην οργάνωση πυρήνων επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες που αφορούν την ανάπτυξη ανακουφιστικής φροντίδας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια», είπε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι, τον Σεπτέμβριο του 2016, λειτούργησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού, ενώ ιδρύθηκε το Κέντρο Πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, διευκολύνοντας σημαντικά τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Ανέφερε, ακόμα, ότι και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, θέλοντας να διασφαλίσει το δικαίωμα για ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση που έχουν τα παιδιά τα οποία πάσχουν από καρκίνο, προχώρησε στην υιοθέτηση όλων εκείνων των πρακτικών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συμμετοχή τους στο σχολικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, συνέχισε, «η Κυβέρνηση παραχωρεί χορηγία προς τις εθελοντικές οργανώσεις για τη λειτουργία πληθώρας κοινωνικών προγραμμάτων, θέλοντας να πετύχουμε την ενεργό εμπλοκή τους στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας».

Είπε, ακόμα, ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου λαμβάνει από το κράτος ετήσια χορηγία ύψους 600 χιλιάδων ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάιο, υλοποιώντας υπόσχεση, έχουμε φροντίσει να παρασχεθούν 50 χιλιάδες ευρώ για τις ανάγκες μεταφοράς των ασθενών από Πάφο και Λεμεσό προς το Ογκολογικό Κέντρο Λευκωσίας. Ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρξει συμφωνία με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό, ώστε αυτή η ταλαιπωρία να τερματιστεί, διότι, ανεξάρτητα από την κάλυψη των εξόδων, αυτό που έχει σημασία είναι να φροντίσεις τον πάσχοντα, ώστε να μην ταλαιπωρείται και σε μακρές διαδρομές και να χάνει ολόκληρη μέρα για θεραπείες που ενδεχομένως να είναι ελάχιστες όσον αφορά τον χρόνο».

«Η αναγνώριση ακριβώς της σημασίας των υπηρεσιών σας, επισφραγίζεται και με την κάλυψη της ανακουφιστικής φροντίδας που θα παρέχεται από το σύστημα, στη β’ φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε εκ μέρους ολόκληρης της πολιτείας «τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας, προς όλους τους εθελοντές, τους ευεργέτες, τους χορηγούς, τους συνεργάτες και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Θα ήθελα να σας παρακινήσω να συνεχίσετε με το ίδιο σθένος και την ίδια αυταπάρνηση το άξιο συγχαρητηρίων έργο που επιτελείτε».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα