Ψευδοκράτος: Στη ΝΥ υπόθεση σφετερισμού ε/κ περιουσιών-Διερευνούν δύο οι Αρχές

Οι περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα έχουν γίνει αγνώριστες.

Ο παράνομος εποικισμός του Τρικώμου και ο σφετερισμός περιουσίων επεκτείνεται πλέον σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης Κύπρου.

Ένας από τους μεγαλύτερους σφετεριστές περιουσιών στα κατεχόμενα, συνιδιοκτήτης και συνιδρυτής της Afik Group, ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, η εταιρεία του οποίου βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυπριακής

Δημοκρατίας, έδωσε συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Yeni Duzen.

O εβραϊκής καταγωγής σφετεριστής δήλωσε ότι άρχισε να επενδύει στην Κύπρο από το 2004 όταν η αγορά γης στο Τρίκωμο κόστιζε 3 χιλιάδες λίρες ανά στρέμμα ενώ τώρα ξεπερνά τις 300 χιλιάδες.

Όπως είπε, "την πρώτη περίοδο, τη δεκαετία του 2004, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τους Βρετανούς. Στη συνέχεια υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους Ρώσους. Και επίσης πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας... Κυρίως ανθρώπους της ελίτ της Τουρκίας... Σήμερα, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Ιρανοί αγοράζουν περισσότερο. Τον τελευταίο χρόνο, το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών αυξήθηκε και πάλι".

Διαβάστε επίσης: Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι - Πότε τίθεται σε ισχύ

Η αστυνομία εντόπισε τρεις περιπτώσεις σφετερισμού περιουσιών ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα από τρεις εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη υπόθεση αφορά τον Γιακόβ Αφίκ, του οποίοι οι παράνομες επενδύσεις αποκαλύφθηκαν με διαδοχικά ρεπορτάζ στο ΣΙΓΜΑ και στην εφημερίδα «Πολίτης».

Η δεύτερη περίπτωση αφορά άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ακανθού ενώ μια τρίτη υπόθεση έχει ήδη προωθηθεί στην Νομική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστο Ανδρέου, «αφορά περιουσίες όχι μόνο στην περιοχή του Τρικώμου αλλά και στην περιοχή των Γαστριών, Αγίου Αμβρόσιου και Ακανθού. Υπάρχουν ακόμα δύο υποθέσεις. Η μια είναι στην Ακανθού, από άλλη εταιρεία που επίσης διερευνάται. Μια τρίτη υπόθεση επίσης για σφετερισμό έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει σταλεί στην Νομική Υπηρεσία». Αν δοθεί το πράσινο φως από την Νομική Υπηρεσία, τότε υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης».

Πυρ και μανία είναι οι Δήμαρχοι της Ακανθούς και του Λευκονοίκου για τις παράνομες αναπτύξεις σε γη Ελληνοκυπρίων.

Ο Δήμος Λευκονοίκου εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση για την παράνομη ανέγερση 800 διαμερισμάτων σε έκταση 80 στρεμμάτων στο Λευκόνοικο.

Διαβάστε επίσης: Αύριο το τελευταίο «αντίο» στον Λάμπρο, πατέρα ενός τρίχρονου παιδιού

Freedom Group

Ο σφετερισμός περιουσιών αποκτά ακόμα ένα όνομα στην βόρεια ακτογραμμή της Κύπρου, της οποίας τεράστιες εκτάσεις φαίνεται να εκμεταλλεύεται παράνομα, εταιρεία με Σκανδιναβούς και Βρετανούς επενδυτές πολιτογραφηθέντες στα κατεχόμενα. Πρόκειται για την εταιρεία Freedom Group.

Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων της όμως βρίσκεται στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής του νησιού, όπου οι επενδύσεις ξεφυτρώνουν η μια μετά από την άλλη.

Η πλειοψηφία αυτών των παράνομων αναπτύξεων βρίσκονται στην Ακανθού, την Καλογραία, τα χωρία Χάρτζια, Βασίλεια, στην Λάπηθο και το Ριζοκάρπασο. Αρκετά βρίσκονται υπό κατασκευή ενώ άλλα σε φάση σχεδίασης. Οι κατασκευές έχουν ήδη αρχίσει και έχουν μάλιστα τοποθετηθεί και περίφραξη εργοταξίου.

Η εταιρεία φαίνεται να άρχισε τις δραστηριότητές της το 2019. Οι ιδρυτές και ιδιοκτήτες του Freedom Group κατάγονται από την Νορβηγία, την Σουηδία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά αυτούς από το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται αυτοί να είναι οι σύνδεσμοι τους στα κατεχόμενα εδάφη μας που μεσολαβούν για τον σφετερισμό.  Η εταιρεία όπως διαφημίζει διατηρεί γραφεία στα κατεχόμενα, στο Ντουμπάι, την Σουηδία, την Νορβηγία και την Ισπανία.

Οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν εντοπίσει περιπτώσεις σφετερισμού στην Ακανθού, περιοχή όπου αυτή η εταιρεία δραστηριοποιείται.

Συνολικά, 48 θέρετρα, πολυτελή σπίτια και διαμερίσματα διαφημίζει στην ιστοσελίδα της. Αρκετά έχουν ολοκληρωθεί, άλλα βρίσκονται υπό κατασκευή και άλλα, σε φάση σχεδίων.

Διαβάστε επίσης: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα