ΠΣΕΜ: Απαράδεκτη η στοχοποίηση της μαθήτριας - Εξέφρασε την άποψη της

Με ανάρτησή της, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών τοποθετήθηκε για το ζήτημα που προέκυψε για το άρθρο μαθήτριας σε σχέση με το μάθημα των θρησκευτικών.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση 

Ως ΠΣΕΜ παρακολουθούμε με αγανάκτηση τη δημόσια συζήτηση που προέκυψε από το άρθρο μαθήτριας σε εφημερίδα του σχολείου σε σχέση με το μάθημα των θρησκευτικών. Θεωρούμε απαράδεκτη την στοχοποίηση της μαθήτριας που εξέφρασε την άποψή της.

Οφείλουμε όλοι να διερωτηθούμε. Ποια είναι η ουσία ύπαρξης των σχολικών εφημερίδων; Δεν είναι η ανεμπόδιστη και χωρίς

παρέμβαση έκφραση της άποψης των μαθητών; Δεν είναι το μέσο για να εξασκούν την κριτική τους σκέψη οι μαθητές; Προς τι λοιπόν αυτή η επίθεση για ένα άρθρο, στο οποίο η μαθήτρια εκφράζει την άποψή της;

Σύμφωνα με το Άρθρο 13 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού «Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών οποιουδήποτε είδους, ανεξαρτήτως συνόρων, υπό μορφή προφορική, γραπτή ή τυπωμένη, ή καλλιτεχνική ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του». Δυστυχώς, μια μερίδα εκπαιδευτικών, αλλά και μέρος της κοινωνίας, δεν σέβονται ούτε την Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού, ούτε την ελευθερία έκφρασης των μαθητών.

Είναι ανεπίτρεπτο η κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα που καταδικάζουν φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού σε άλλες περιοχές του πλανήτη να ανέχονται επιθέσεις ενάντια σε μια μαθήτρια γιατί εξέφρασε μια άποψη διαφορετική για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι καταδικαστέος μόνο για άλλες χώρες αλλά όχι για την δική μας. Στο τέλος της ημέρας, τα σχολεία μας είναι κοσμικά και σε αυτά φοιτούν παιδιά με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε μαθητή πρέπει να είναι σεβαστές και αυτό πρέπει να διαφαίνεται τόσο στις σχολικές αίθουσες όσο και στο πρόγραμμα μαθημάτων.

Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη την στάση του Υπουργείου Παιδείας. Εξαπολύονται επιθέσεις σε βάρος μαθήτριας γιατί εξέφρασε την άποψή της και το Υπουργείο Παιδείας, που κατά τα άλλα νοιάζεται για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, σφυρίζει αδιάφορα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, έστω και τώρα, να τοποθετηθεί και να καταδικάσει τις απαράδεκτες συμπεριφορές αυτής της μικρής μερίδας εκπαιδευτικών και να στηρίξει την μαθήτρια. Ως ΠΣΕΜ, στεκόμαστε δίπλα στην συμμαθήτρια μας και υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα των μαθητών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους.

Διαβάστε ακόμη: 

Βλέπουν στοχοποίηση του μαθήματος οι Θεολόγοι- «Κάποιοι αναζητούν ευκαιρίες»

Keywords
Τυχαία Θέματα