Πρύτανης UCY: Παιδεία για τους νέους, όχι για τις συντεχνίες

Τη θέση ότι ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει να είναι πιο τολμηρός και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με τις συντεχνίες, εξέφρασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Σε συνέντευξη του στο Sigmalive, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε πως οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στην παιδεία του τόπου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο διαφώνησε κάθετα

με την πρόθεση του υπουργού να προχωρήσει σε μονιμοποίηση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών μέχρι το 2018. Επισήμανε ότι ο κατάλογος διοριστέων πρέπει να καταργηθεί τώρα και όχι το 2018. Το θέμα, πρόσθεσε, δεν είναι η οργή που θα προκληθεί στις συντεχνίες, οι οποίες σε γενικότερο επίπεδο έχουν καταντήσει κράτος εν κράτει, αλλά η έγνοια για τη δυνατότητα παροχής των καλύτερων δασκάλων στα παιδιά μας, για να μη χαθεί άλλη μια γενιά.

Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι συντεχνίες δεν πρέπει να εμπλακούν στο διάλογο για τις γενικότερες αλλαγές στην εκπαίδευση, καθώς, όπως ανέφερε, ο ρόλος τους πρέπει να περιορίζεται στη συζήτηση γύρω από τα εργασιακά και μισθολογικά τους ζητήματα. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προέκυψαν από υποσυντεχνίες εκπαιδευτικών στην απόφαση για μείωση διδαχτικών ορών δευτερευόντων μαθημάτων, ο κ. Χριστοφίδης ήταν ξεκάθαρος. Τόνισε ότι δεν πρέπει να διδάσκονται σε ευρεία κλίμακα δευτερεύοντα μαθήματα, απλά και μόνο για να βολεύονται εκπαιδευτικοί, με άμεσο αντίκτυπο στα ίδια τα παιδιά. Υπέδειξε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα βασικά μαθήματα και εφόσον χρειαστεί, κάποιοι καθηγητές να πλεονάσουν.

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν πρέπει να φοβηθεί τις κινητοποιήσεις των συντεχνιών, μπροστά στην επικείμενη καταστροφή των επόμενων γενιών.

Ο Πρύτανης αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόβλημα σήψης και διαφθοράς που επικρατεί στην κυπριακή κοινωνία, τονίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά θα ξεπεραστούν εάν αγαπήσουμε τον τόπο και αρχίσουμε να ψηφίζουμε με μοναδικό γνώμονα το καλό της Κύπρου.

Έδωσε παράλληλα εξηγήσεις για τους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν κάποιους να αφήσουν αιχμές εναντίον του για το ενεργειακό πάρκο που ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο, καταγγελίες οι οποίες διαψεύστηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή.

Μίλησε επίσης για τους στόχους του Πανεπιστημίου Κύπρου να μπει στον κατάλογο με τα 200 καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, στην Ιατρική Σχολή και στις κινητοποιήσεις των ωρομίσθιων του Πανεπιστημίου, οι οποίοι ζητούν τη δημιουργία ταμείου προνοίας. Ο Πρύτανης τόνισε, μεταξύ άλλων ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις κρύβονται κομματικά κίνητρα, σημείωσε ότι το θέμα του ταμείου συζητείται με το αρμόδιο υπουργείο και έκανε αναφορά στις υψηλές απολαβές του εν λόγω προσωπικού.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της συνέντευξης

Κάνουμε αρχή με τις κινητοποιήσεις του ωρομίσθιου Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς όπως καταγγέλλουν, δεν υπάρχει γι αυτούς ταμείο Προνοίας. Ποια η απάντηση σας;

-Είναι, κατά την άποψή μου, μια αδικαιολόγητη ενέργεια δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο προέβηκε σε όλες τις δέουσες ενέργειες αναφορικά με το θέμα. Έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με την πολιτεία για τον οποίον το ωρομίσθιο προσωπικό είναι ενήμερο. Δυστυχώς, ο απερχόμενος πρόεδρος της Συντεχνίας για λόγους, κατά πώς φαίνεται, καθαρά κομματικούς έσπρωξε τα πράγματα στα άκρα. Είμαι βέβαιος πως αν ενημερωθεί η κυπριακή κοινωνία για τις απολαβές του ωρομίσθιου προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου θα καταλάβει τον τρόπο που ενεργήσαμε.

Εννοείτε ότι είναι πάρα πολύ υψηλές οι απολαβές τους;

-Δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε μεγάλο βαθμό σε προσωπικό χωρίς πανεπιστημιακό δίπλωμα, ενδεχομένως να πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου το ύψος της αμοιβής τους. Αυτό είναι κάτι που θα δούμε φυσικά με την πολιτεία.

Καταγγέλλουν παραβιάσεις της Συλλογικής Σύμβασης με την ένωση Διοικητικού Προσωπικού.

-Δεν έγινε καμία απολύτως παραβίαση.

Πού στηρίζουν τότε τους ισχυρισμούς τους για να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις;

-Όπως προανέφερα, φαίνεται πως υπάρχουν κομματικά κίνητρα πίσω από αυτή την κινητοποίηση.

Για ποιους λόγους, όπως υποστηρίζουν, το Πανεπιστήμιο αρνείται να μπει σε διάλογο μαζί τους;

-Το Πανεπιστήμιο έχει συζητήσει και συνεχίζει να συζητά αυτά τα θέματα με τους εμπλεκόμενους. Είμαστε πάντα στη διάθεση όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Παραταύτα, διάλογος και ταυτόχρονα απεργία δεν μπορεί να γίνει.

Ισχυρίζονται ότι είχαν κάνει πίσω σε κινητοποιήσεις στο παρελθόν, λόγω δέσμευσης του Πανεπιστημίου για διάλογο, κάτι που όπως αναφέρουν δεν έγινε.

-Όπως σας είπα, βρισκόμαστε σε διαδικασία διαλόγου με την πολιτεία. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών για το εν λόγω Ταμείο Προνοίας και αισιοδοξώ πως σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει στη δημιουργία αυτού του Ταμείου αλλά, δυστυχώς, δεν είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Εξάλλου, δεν θα δημιουργηθεί Ταμείο μόνο για το ωρομίσθιο προσωπικό αλλά και για άλλες ομάδες της πανεπιστημιακής κοινότητας όπως είναι για παράδειγμα τα νέα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού. Επομένως, διαφαίνεται ότι η κινητοποίηση αυτή είναι άνευ ουσίας. Εξάλλου τελικά ακυρώθηκε η απεργία γιατί έγιναν δεύτερες σκέψεις και τελικά επικράτησε η κοινή λογική. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό!

Αν συνεχιστούν τα απεργιακά μέτρα πως θα προχωρήσετε;

-Το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και θα φροντίσουμε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Οι επικείμενες αλλαγές στην Παιδεία και ο ρόλος των συντεχνιών

Την εβδομάδα αυτή είχαμε τις ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας για ριζικές αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση. Είστε ένας άνθρωπος που έχει και στο παρελθόν εκφράσει την άποψη του για την ανάγκη αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πως βλέπετε τα όσα εξαγγέλθηκαν;

-Φρονώ ότι η επιστροφή στο Λύκειο με κλάδους είναι μια σωστή πρακτική. Αργήσαμε όμως. Χάσαμε ήδη μια γενιά. Από ότι ενημερώνομαι όμως, η στροφή αυτή προς παλαιότερες πρακτικές γίνεται με καλούς όρους, διαφωνώ όμως με την πρόταση του υπουργού ότι ο κατάλογος διοριστέων πρέπει να καταργηθεί το 2018. Ο κατάλογος πρέπει να καταργηθεί τώρα.

Το γεγονός ότι μέχρι το 2018 θα μονιμοποιηθούν όλοι σχεδόν οι συμβασιούχοι, με βάση δέσμευση του υπουργού, πως το κρίνετε;

-Αυτό δεν είναι καλό νέο. Οι μονιμοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα από εξετάσεις, μέσα από σοβαρές αξιολογήσεις και όχι μαζικά ως ένα πακέτο. Η μη άμεση κατάργηση του καταλόγου είναι επίσης μια μεγάλη αδικία έναντι της νέας γενιάς, ουσιαστικά κλείνουν τις πόρτες τις εκπαίδευσης για μια ολόκληρη δεκαετία στους νέους απόφοιτους. Αφού τους καταδικάσαμε στην ανεργία, έρχονται τώρα να καταναλώσουν θέσεις δεκαετίας για μια ολόκληρη γενιά!

Βέβαια η κίνηση αυτή έγινε με βάση και τα σχετικά αιτήματα των συντεχνιών, για να κατευνάσει την όποια αντίδραση τους.

-Το θέμα δεν είναι η οργή των συντεχνιών, το θέμα είναι να έχουν τα παιδιά μας τη δυνατότητα να διδαχθούν από τους καλύτερους δάσκαλους! Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Εξάλλου, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συζητάμε τα αναλυτικά προγράμματα και θέματα ουσίας με τις συντεχνίες. Με τις συντεχνίες πρέπει να συζητούνται θέματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας, μισθολογικά ζητήματα, όροι εργασίας κ.λπ. Δεν βλέπω πώς μπορεί να εμπλέκονται οι συντεχνίες στα προγράμματα σπουδών και τα υπόλοιπα θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής του κράτους. Αυτή τη στιγμή γίνεται και το εξής παράδοξο: Οι διάφορες υποσυντεχνίες, όπως είναι για παράδειγμα των μαθημάτων των οικοκυρικών, της δακτυλογραφίας κ.λπ., επεμβαίνουν στο διάλογο και λένε πόσο σημαντικό είναι το μάθημά τους. Και φαίνεται πως γίνεται μια προσπάθεια από την πολιτεία να προσλάβει καθηγητές και να δημιουργήσει ένα πακέτο μονιμοποιήσεων μέσα από αυτή τη λογική, υπολογίζοντας τα συμφέροντα των υποσυντεχνιών, αντί να έχει προτεραιότητα το γενικότερο συμφέρον της χώρας, των παιδιών μας και της εκπαίδευσης.

Άρα τι πρέπει να γίνει, κατά την άποψη σας;

-Κατ’ αρχάς πρέπει να αποφασιστεί ποια μαθήματα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία μας και γιατί. Και δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Πρόκειται κυρίως για βασικά μαθήματα είναι τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία, η βιολογία, τα Νέα Ελληνικά, η πληροφορική, τα αρχαία, η φυσική αγωγή τα λατινικά οι γλώσσες και άλλα. Στη συνέχεια, να υπολογιστεί πόσες ώρες πρέπει να αφιερωθούν σε αυτά τα βασικά μαθήματα και αν προκύψει πλεονάζον προσωπικό τότε, ναι, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν χρειάζεται πια. Δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική ότι πρέπει να βολέψουμε κάποιους και βολεύοντας αυτούς τους κάποιους πρέπει να μας μένουν μαθήματα αντίστοιχα για να διδάσκουν. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και επειδή πολλές φορές κάποιες συντεχνίες μου λένε, «μα κύριε Πρύτανη πολλοί από αυτούς τους καθηγητές είναι και απόφοιτοι δικοί σας και επομένως είναι καλοί, γιατί να τους αδικήσετε», η απάντηση μου είναι η εξής. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οι άξιοι απόφοιτοι του δικού μας Πανεπιστημίου αλλά και άλλων ανώτατων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες, θα επαναπροσληφθούν και θα μονιμοποιηθούν.

Έχουμε όλοι ακούσει εξαγγελίες περί αναβάθμισης του επιπέδου των εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης. Παρ’ όλα αυτά δεν έχω δει πουθενά να γίνεται αναφορά για απομάκρυνση ακατάλληλων εκπαιδευτικών από τα σχολεία. Και εξ όσων γνωρίζω από την επικοινωνία μου τόσο με εκπαιδευτικούς όσο και γονείς, υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι..

-Έχω την εντύπωση ότι σε μια μικρή κοινότητα, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχουν απομακρυνθεί περισσότεροι λέκτορες και επίκουροι, τα τελευταία 25 χρόνια, απ’ ότι έχουν απομακρυνθεί σε όλη τη δημόσια εκπαίδευση. Το κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα εκείνες τις οργανωμένες ομάδες που δεν λειτουργούν πάντοτε υπέρ του συμφέροντος του συνόλου των πολιτών. Δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει αξιωθεί να εγγράψει το χαλλούμι ως κυπριακό προϊόν και αναλώνεται στις διαφορές ανάμεσα στους αγελαδοτρόφους και τους ποιμνιοτρόφους για δεκαετίες τώρα. Μάλιστα τελευταίως καταφέραμε να μετατρέψουμε το χαλλούμι και μέρος του Κυπριακού προβλήματος!

Έχουμε φτάσει στον πάτο, σε ότι αφορά τον τομέα της παιδείας; Είναι αργά για αντιστροφή της κατάστασης;

-Ποτέ δεν είναι αργά για μια άλλη πορεία. Το σύστημα της μέσης εκπαίδευσης, όμως, χρειάζεται πλήρη αναδόμηση. Η λεγόμενη μεταρρύθμιση του πρώην υπουργού παιδείας, Δρ Ανδρέα Δημητρίου, μάλλον απορρύθμισε την παιδεία. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα, την οποία ζούμε εμείς εδώ στα Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου βλέπουμε πως οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές έρχονται στις Σχολές τους απροετοίμαστοι. Δεν φταίνε τα παιδιά γι αυτά που συμβαίνουν. Χρειάζεται μια ανανέωση του συστήματος, με δύο πυλώνες. Πρέπει να έχουμε τους καλύτερους δασκάλους και την καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έχουμε καλούς δάσκαλους στα σχολεία, αλλά πρέπει να είναι όλοι τέτοιοι και στις πλείστες περιπτώσεις δεν τους βοηθά και το πρόγραμμα που καλούνται να ακολουθήσουν. Όσο για την υλικοτεχνική υποδομή, παρά τα εκατομμύρια που έχουν ξοδευτεί δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα έπρεπε να ήταν. Ξέρετε ότι η χώρα μας, πριν από την κρίση ξόδευε περίπου 1,45 δις το χρόνο για της παιδεία και 1 δις σήμερα; Ξέρετε ότι ξοδεύουμε 6 φορές περισσότερα απ’ ότι η Τουρκία ανά μαθητή και στους διαγωνισμούς της Πίζας η κατάταξη μας είναι χαμηλότερη από την Τουρκία; Ενδεικτικά αναφέρω ότι στα μαθηματικά είμαστε οι προτελευταίοι, πριν τη Βουλγαρία και στις φυσικές επιστήμες τελευταίοι.

Ποια κριτήρια πρέπει να τεθούν για την επιλογή των εκπαιδευτικών;

-Υπάρχουν χώρες με επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα από τις οποίες μπορούμε να δανειστούμε τις καλύτερες πρακτικές. Για παράδειγμα στη Γαλλία γίνονται πολυ-επίπεδες εξετάσεις: γραπτές, προφορικές, ψυχολογικά tests, τους βλέπουν πώς διδάσκουν μέσα στην τάξη, IQ tests. Αυτά πρέπει να κάνουμε και εμείς.

Τα όσα εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό, σε ποιο ποσοστό επιτυχίας θεωρείτε ότι θα καταφέρουν να φτάσουν;

-Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως όπως προείπα, διαφωνώ με το διορισμό των συμβασιούχων μέχρι το 2018. Συμφωνώ με τα νέα προγράμματα σπουδών όπως έχουν ανακοινωθεί, αν και ενδεχομένως έχουν κατανεμηθεί πολλές ώρες στα φιλολογικά μαθήματα, αλλά είναι σαφώς καλύτερο από αυτό που είχαμε.

Είχατε κληθεί να καταθέσετε απόψεις για τις αλλαγές στην παιδεία;

-Όχι ως Πρύτανης αλλά συνάδελφοί μου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ναι, έχουν κληθεί. Ο Υπουργός Παιδείας προσπαθεί, επιχειρεί σημαντικές αλλαγές και έχει όραμα αλλά, θα τον ήθελα λίγο πιο τολμηρό. Είναι αναπόφευκτο, εφόσον τεθούν οι στόχοι και γίνει μια σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης, να αλλάξουν και άλλα πράγματα. Κάποια από αυτά τα είπα σε επιστολή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ τον προειδοποίησα ότι αν τα εφαρμόσει, προφανώς οι επηρεαζόμενες συντεχνίες θα αντιδράσουν και θα προβούν σε απεργιακά μέτρα. Όμως, είναι καλύτερα να προβούν τώρα σε απεργίες και να χαθούν μερικές ώρες μαθημάτων παρά να χαθούν ολόκληρες γενιές μαθητών, με μέτριες γνώσεις και ακόμα πιο μέτριες δεξιότητες. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το βάρος της ευθύνης και σαφώς μπορεί και πρέπει να το χειριστεί.

Η Κύπρος σε σήψη και διαφθορά

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες απίστευτων αποκαλύψεων στην Κύπρο, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα απαξίωσης προς τους Θεσμούς. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις και συναισθήματα γι αυτή την κατάσταση;

- Γιατί αυτά σας φαίνονται περίεργα; Αυτά τα φαινόμενα υπήρχαν πάντοτε και συνεχίζουν να υπάρχουν γιατί ζούμε σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, απλά αυτή τη στιγμή έχουν ξεφύγει τα πράγματα και βγαίνουν πληροφορίες προς τα έξω. Από το 1960 και την ίδρυση της ΚΔ έγιναν πολλά σε αυτό τον τόπο. Κοιτάξτε τη χαλίτικη γη πώς μοιράστηκε και σε ποιους, το ίδιο ισχύει για τις Τ/Κ περιουσίες, κοιτάξτε τα τεράστια υπερπολυτελή σπίτια γύρω μας, πώς χτίζονται και με τι μισθούς, πώς γίνεται η χρηματοδότηση των κομμάτων; Εκείνο που προέχει είναι να αγαπήσουμε πραγματικά αυτό τον τόπο και σε αυτή τη βάση να εργαστούμε ειλικρινά και ανιδιοτελώς για μια ελεύθερη Κύπρο. Ακόμα και το κυπριακό ζήτημα είναι κομμάτι αυτής της διαφθοράς. Είστε σίγουρη ότι είναι πρόθυμοι να δεχτούν μια λύση άνθρωποι που έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα λόγω της κατοχής και καρπώθηκαν τεράστιες εκτάσεις γης; Αντίστοιχα, Τουρκοκύπριοι που καρπώθηκαν περιουσίες στα κατεχόμενα, θα δεχθούν εύκολα μια λύση χάνοντας τα «ωφελήματά» τους; Ποιό είναι το πιο ξεχωριστό κομμάτι του συστήματος της διαφθοράς; Είναι η αναξιοκρατία, και στοιχίζει πολύ στον τόπο μεταφορικά και κυριολεκτικά, γιατί θέτει τον πήχη πολύ χαμηλά.

Φτάσαμε στον πάτο; Αν βελτιωθεί η παιδεία μας αυτό θα είναι αρκετό για να βελτιωθεί η κατάσταση στην ευρύτερη κοινωνία;

-Θερμοδυναμικά βλέποντάς το, δεν υπάρχει ποτέ πάτος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πού μπορεί να φτάσει η βλακεία των ανθρώπων μερικές φορές. Εξάλλου, ο Αϊνστάιν είχε πει κάποτε «Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά για το σύμπαν δεν είμαι εντελώς σίγουρος». Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο, τρομαχτικό σύστημα διαφθοράς, το οποίο αυτοτροφοδοτείται. Όσο για το πώς θα επιλυθεί, πρέπει να αγαπήσουμε πραγματικά αυτό τον τόπο, την πατρίδα μας, να επιστρέψουμε σε κάποιες αξίες, να βάλουμε στόχους. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ποιους ψηφίζουμε. Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή τη βουλή που είπε όχι σε ένα κούρεμα που θα ήταν μια λύση και μας πήρε σε ένα άλλο κούρεμα χειρότερο;

Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι να καταστεί η Κύπρος Περιφερειακό Κέντρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος, με δεδομένα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παιδεία μας;

- Σε αυτό τον τόπο ζούμε με μύθους:

Μύθος πρώτος τη δεκαετία του 80’: Να μετατρέψουμε την Κύπρο σε κέντρο αερομεταφορών, αεροδρόμιο τότε δεν είχαμε, το κάναμε 20 χρόνια μετά και είχαμε μια αεροπορική εταιρεία, την οποία απομυζούσαν τα κόμματα. Τελικά, όταν φτιάξαμε αεροδρόμιο, καταφέραμε και κλείσαμε την εταιρεία.Μύθος δεύτερος, τη δεκαετία του 1990: Να μετατρέψουμε την Κύπρο σε κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Νοσοκομεία δεν είχαμε, όταν τα φτιάξαμε δεν έγιναν με τους καλύτερους όρους, υπάρχουν καλοί ιατροί, αλλά δεν φτιάχνεις περιφερειακό κέντρο με κάποιους καλούς ιατρούς μόνο. Ιατρική Σχολή δεν είχαμε και όταν τη φτιάξαμε πέρασε από χίλια μύρια κύματα.Μύθος τρίτος: να μετατραπεί η Κύπρος σε κέντρο περιφερειακής εκπαίδευσης, με Πανεπιστήμια τα οποία προσπαθούμε να τα κομματιάσουμε. Στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας έχουν αφαιρέσει το δικαίωμα του να φτιάξει Σχολή Καλών Τεχνών για πολιτικούς λόγους. Φτιάξαμε κάποια πανεπιστήμια που βγήκαν μέσα από επιστημονική σκέψη και αργότερα φτιάξαμε Πανεπιστήμια για πολικούς λόγους. Είναι πιο εύκολο για κάποιο ξένο να σπουδάσει στην Ελβετία παρά να έλθει στην Κύπρο με τα συστήματα immigration που έχουμε και όλα αυτά που συμβαίνουν.

Πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε με μύθους και να δούμε την πραγματικότητα. Μπορεί η Κύπρος να επιτύχει αυτόν το στόχο; Ναι μπορεί. Όμως, πρέπει να αφήσουμε τα Πανεπιστήμια αυτόνομα να σκεφτούν πώς θα τον επιτύχουν και όχι να σκέφτονται για μας άλλοι, που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο. Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα χρειάζεται ένα νέο νομικό πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, για το οποίο συζητάμε ήδη με την πολιτεία.

Η Ιατρική Σχολή

Η ιατρική σχολή ποια προβλήματα αντιμετωπίζει;

-Η Ιατρική Σχολή λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια τώρα. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στελέχωσής της και συχνά ακούμε κριτική γιατί δεν προσλάβαμε πολλούς καθηγητές. Δεν θα βιαστούμε όμως. Αυτό θα γίνει σταδιακά, θα πάρουμε τους καλύτερους δυνατόν καθηγητές για να διδάξουν τους φοιτητές μας. Σε γενικές γραμμές η Σχολή πάει καλά.

Πότε μπορούμε να μιλούμε για μια ολοκληρωμένη ιατρική σχολή στα πρότυπα άλλων Πανεπιστημίων.

-Γύρω στο 2020 –2022. Θέλει χρόνια. Πρέπει να στελεχωθεί σιγά σιγά.

Στόχοι και προκλήσεις για το Πανεπιστήμιο.

-Στόχος μας είναι σε μια δεκαετία, το Πανεπιστήμιο Κύπρου να είναι βρίσκεται στα 200 καλύτερα του κόσμου. Τώρα βρίσκεται ανάμεσα στα 800.

Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος;

-Είναι εφικτός. Η ολοκλήρωση της Ιατρικής Σχολής θα μας δώσει τεράστιες δυνατότητες. Όταν με ρωτάνε ποιο πανεπιστήμιο θέλω να αντιγράψω, απαντώ κάποιο από τα Πανεπιστήμια του Ισραήλ. Μπορούμε να το πετύχουμε, έχουμε αρκετά ικανό ακαδημαϊκό προσωπικό.

Η απορρόφηση κονδυλίων για το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου είναι ικανοποιητική;

-Είμαστε ο οργανισμός που απορροφά τα περισσότερα χρήματα από την ΕΕ. Βρισκόμαστε ανάμεσα στα πρώτα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στα πιο προγράμματα υψηλού κύρους (ERC), τα 10 από τα περίπου 13 κερδήθηκαν από το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, και το γεγονός αυτό αποτελεί πρωτιά για ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Κανένα πανεπιστήμιο στην Ευρώπη του δικού μας μεγέθους δεν έχει τα προγράμματα που έχουμε εμείς. Με το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα λάβει το Πανεπιστήμιο νέες διαστάσεις. Το 2020 θα έχουμε ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις μας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι φίλοι του Πανεπιστημίου, οι ευεργέτες μας, βρίσκονται δίπλα μας με μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Δεν είμαστε μόνοι. Να υπενθυμίσω ότι το 80% του δανείου θα αποπληρώνεται από εξοικονομήσεις του ίδιου του Πανεπιστήμιου, να το σημειώσουν αυτό οι πολίτες! Ξέρετε, έχουμε δυο διαφορετικές πατρίδες, η μια είναι αυτή της μίζας, της διαπλοκής, της διαφθοράς, των χαμηλών στόχων και η άλλη είναι εκείνη των προσδοκιών, των ανθρώπων, της έρευνας, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, η πατρίδα των νέων παιδιών. Από τη μια είναι η Κύπρος που συστέλλεται. Από την άλλη, οι νέοι είναι η Κύπρος που διαστέλλεται, που μεγαλώνει, που δημιουργεί.

Φωτοβολταϊκό πάρκο: Μια επένδυση του Πανεπιστημίου, για την οποία είχαν λεχθεί διάφορα και για σας προσωπικά.

- Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε κάτι στη βουλή εναντίον μου σε σχέση με αυτό το έργο. Αμέσως ζήτησα από το Γενικό Ελεγκτή να κάνει έρευνα και αποδείχτηκε ότι όλα αυτά ήταν συκοφαντίες.

Οι οποίες συκοφαντίες, από πού προέκυψαν εκτιμάτε;

-Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι τότε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου υπήρχε ένα Συμβούλιο που είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο προσπάθησε να ακολουθήσει διάφορες μεθοδεύεις και να εφαρμόσεις πρακτικές που δεν μας έβρισκαν σύμφωνους, και τελικά δεν τα κατάφερε. Το Πανεπιστήμιο το κρατήσαμε έξω απ’ όλα όσα γίνονται γενικότερα στην Κύπρο. Διότι, αυτό που συνέβη στο ΤΕΠΑΚ δεν έχει να κάνει με το αν κάποιοι λειτουργοί έκαναν ότι έκαναν, υπήρχε και μια διοικούσα επιτροπή και επί μέρους επιτροπές και συμβούλια τα οποία βαρύνουν ευθύνες. Σε όλους τους οργανισμούς υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να ξεγελάσουν με δόλο το σύστημα. Στόχος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι να προλαβαίνουμε αυτά τα φαινόμενα. Εν πάσει περιπτώσει, το πάρκο θα γίνει, σύντομα θα βγούμε σε διεθνείς προσφορές και θα είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου το πρώτο Πανεπιστήμιο στον κόσμο που θα εξαρτάται 100% από ηλεκτρικό/ηλιακό ρεύμα.

Πόσο θα κοστίσει το έργο;

-Το σημαντικό είναι ότι διαθέτουμε τα χρήματα για να το φτιάξουμε. Το κόστος του υπολογίζεται γύρω στα 10 εκ. αλλά το ακριβές ποσό θα μας το πουν οι ειδικοί. Στόχος μας είναι να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

«Το Πανεπιστήμιο η ατμομηχανή ανάπτυξης του τόπου»

Σε ότι φορά την ανάπτυξη του τόπου, ποιες οι ιδέες σας;

-Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μια μεγάλη ατμομηχανή ανάπτυξης του τόπου. Υπάρχει αναβρασμός στην πανεπιστημιακή κοινότητα, νέοι άνθρωποι, καθηγητές και φοιτητές ετοιμάζουν μια δέσμη προγραμμάτων για την Κύπρο, για εκμετάλλευση του προγράμματος Γιούνκερ (για την ανάπτυξη στην Ευρώπη). Ιδέες που μπορεί να πλησιάσουν το μισό δις, μια συμμαχία του ιδιωτικού τομέα με το Πανεπιστήμιο. Θέλουμε να δώσουμε στον τόπο παραδείγματα αειφόρου ανάπτυξης, νέες προοπτικές στους νέους. Είναι κατά κύριο λόγο ιδέες που έχουν να κάνουν με επιχειρηματικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου.

Τα Πανεπιστήμιο στη μετά λύση εποχή

Κλείνοντας ποιες οι σκέψεις σας για το ρόλο του Πανεπιστημίου στο μέλλον;

-Εδώ δεν σχεδιάζουμε το Πανεπιστήμιο του 2015, αλλά της μετά της λύσης εποχή. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στρατηγικά στο πιο σημαντικό σημείο της Κύπρου. Μερικά μέτρα από εδώ είναι ο παλιός δρόμος Λευκωσίας- Λάρνακας. Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω είναι ο παλιός δρόμος Λευκωσίας- Αμμοχώστου, εδώ θα είναι ο περιφερειακός που θα βγάζει στην Κερύνεια, πιο κάτω ο δρόμος προς τη Λεμεσό. Θα γίνουμε το κέντρο συνάντησης όλων των νέων της Κύπρου, όλων των κοινοτήτων, όλων των δογμάτων και μέσα στο Πανεπιστήμιο θα συναντιούνται αυτοί οι άνθρωποι και θα σχηματίσουν τη νέα Κύπρο που έρχεται. Και δεν ξεχνάμε επίσης τον άλλο στρατηγικό στόχο, να προσελκύσουμε ακαδημαϊκό προσωπικό από την ελληνική διασπορά και να φέρουμε πίσω όλους εκείνους που χάσαμε λόγω της κρίσης!

Keywords
πρυτανης, εν λόγω, για μας, κυπρος, sigmalive, συμβασιουχοι, γνώμονα, απεργια, νέα, σχολεια, δις, γαλλια, απεργιες, λύση, πήχη, βουλη, κουρεμα, εταιρεία, τραπεζες, ακελ, τεπακ, προσφορες, καλοκαιρι, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια μμε, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, τραπεζα κυπρου, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βγαινουν, χωρες, το θεμα, βουλγαρια, θεμα, ιατρικη, ισραηλ, κυπρου, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, τα νεα, υπουργειο οικονομικων, υψος, φυσικη, χημεια, sigmalive, αγωγη, αδικια, αεροδρομιο, ακελ, ανεργια, ανθρωπος, απλα, αρχαια, ατμομηχανη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, γονεις, δανειο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δις, δωσει, δρομος, διπλωμα, δολο, εγινε, ευκολο, ευκολα, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκπαιδευση, ελβετια, εβδομαδα, ενεργεια, εν λόγω, εξετασεις, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, ερευνα, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ετοιμο, ευρωπη, ιδεες, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρχαν, η στροφη, ισχυει, κυβερνηση, κυματα, κειμενο, κινηση, κυριε, κλιμακα, λατινικα, λυκειο, λύση, λογο, μαθηματικα, μειωση, μπορεις, μπορειτε, μυαλο, μυθος, νοσοκομεια, ξερετε, παντα, οραμα, ουσιαστικα, παιδια, πανεπιστημιο κυπρου, περιφερειακο, πληροφορικη, πολιτεια, πορτες, προβληματα, προγραμματα, ρευμα, ρολο, σιγουρος, σιγουρη, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σηψη, σκεψεις, σπιτια, στα ακρα, συμπαν, σχολη καλων τεχνων, ταμειο προνοιας, τεπακ, τουρκια, υπουργος παιδειας, φαινονται, φυσικα, φορα, ψυχολογικα, κωνσταντινος, ωρες, βιολογια, δικαιωμα, ελληνικα, ενωση, φιλοι, για μας, γλωσσες, γνωσεις, χωρα, υπουργειο, κομματι, μπροστα, ομαδες, οργη, πακετο, πήχη, πληροφοριες, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα