Πρ.Βουλγαρίας: Η ένταξη σε ΕΕ η εγγύηση για λύση Κυπριακού

Η ιδιότητα μέλους της ΕΕ αποτελεί για την Κύπρο την καλύτερη εγγύηση για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στη Λευκωσία Hristo Georgiev, η χώρα του οποίου ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Ερωτηθείς πώς η Προεδρία θα συμβάλει στη νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα

μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, απάντησε λέγοντας κατ' αρχάς ότι η βουλγαρική θέση στο Κυπριακό είναι συνεπής και βασισμένη σε αρχές. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, εντός του «πλαισίου Γκουτέρες», στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Ο Πρέσβης απαντούσε σε ερωτήσεις κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία.

«Παρακολουθούμε στενά το θέμα και επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας για μια βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξή μας για την επίτευξη της λύσης και νομίζω ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι η καλύτερη εγγύηση για μια επανενωμένη Κύπρο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, δήλωσε ότι η χώρα του, ως σταθμός ενεργειακών διαδρόμων, θέλει να διατηρήσει τον ρόλο της αυτό, προσπαθώντας να κατασκευάσει ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και να φέρει σημαντικές ποσότητες αερίου από διάφορες πηγές.

Σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» και σημείωσε ότι η Βουλγαρία και η Κύπρος υπέγραψαν το 2016 ένα μνημόνιο συναντίληψης για ενεργειακή συνεργασία, ενώ δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας.

«Υποστηρίζουμε όλα τα σχέδιά σας σχετικά με τη δημιουργία του ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη», είπε.

Κληθείς να δώσει ένα μήνυμα στην Τουρκία, είπε ότι η Βουλγαρία είναι υπέρ ενός διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας που να επιλύει προβλήματα, αλλά και υπέρ ρεαλιστικών σχέσεων με την Άγκυρα.

«Φυσικά, πολλά πράγματα εξαρτώνται κυρίως από την Τουρκία, αν η Τουρκία αποφασίσει να αλλάξει την προσέγγισή της και να κάνει βήματα προς την ΕΕ, η βουλγαρική Προεδρία είναι μια καλή ευκαιρία για βοήθεια», τόνισε.

Προτεραιότητες της Βουλγαρικής Προεδρίας
--------------------

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ο Πρέσβης είπε ότι επικεντρώνονται στη σταθερότητα, ασφάλεια και αλληλεγγύη, που θα προωθηθούν μέσω τεσσάρων τομέων, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη νεολαία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και την ψηφιακή οικονομία.

Το σύνθημα της Προεδρίας είναι ‘Ενωμένοι είμαστε δυνατοί’.

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Πρέσβης δήλωσε ότι τώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια και να τους διαβεβαιώσουμε ότι η ευρωπαϊκή τους προοπτική είναι ρεαλιστική, αλλά σημείωσε ότι αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά.

Μίλησε επίσης για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Επισήμανε ότι η διασύνδεση αυτή αφορά τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την εκπαίδευση.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Προεδρία διοργανώνει σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια στις 17 Μαΐου του 2018.

Αναφερόμενος στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη νεολαία, ο Πρέσβης είπε ότι για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, η βουλγαρική Προεδρία θα εργαστεί για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και θα προετοιμάσει τη συζήτηση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Έδωσε έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και τις δεξιότητες του μέλλοντος, λέγοντας ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Πρόσθεσε ότι η Προεδρία θα αναζητήσει κοινές λύσεις που θα εφοδιάζουν τους εργαζόμενους με τα εργαλεία που χρειάζονται για εργαστούν, να ανελιχθούν και να επωφεληθούν από την ενιαία αγορά.

«Θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι τα εκπαιδευτικά μας συστήματα είναι αρκετά καλά ώστε να προσφέρουν στους νέους τις δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας του αύριο», είπε.

Όσον αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, είπε ότι η έμφαση θα δοθεί στη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Αυτός είναι ένας τομέας όπου η Ευρώπη μπορεί να πετύχει μόνο εάν είναι ενωμένη, με όλα τα κράτη μέλη να δείχνουν αλληλεγγύη και κατανόηση το ένα προς το άλλο», είπε.

Στον τομέα της ασφάλειας, ο Πρέσβης ανέφερε ότι αποτελεί προτεραιότητα η βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφοριών και των βάσεων δεδομένων της ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) θα πρέπει να καταστεί λειτουργική.

Τέλος, αναφέρθηκε σε σειρά εκδηλώσεων στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων θα είναι μια συναυλία κλασικής μουσικής τον Φεβρουάριο, μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στο Άγιον Όρος και μια διάλεξη για τη βουλγαρική πολιτιστική κληρονομιά από τον γνωστό Βούλγαρο αρχαιολόγο Καθηγητή Nikolay Ovcharov.

Θα γίνουν επίσης τα αποκαλυπτήρια ενός γλυπτού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφιερωμένο στον σπουδαίο επιστήμονα βουλγαρικής καταγωγής John Atanasov, δημιουργό του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ανέφερε, ακόμη, ότι έχει προσκληθεί ο Καθηγητής Hristo Pimpirev, ερευνητής της Ανταρκτικής, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο της Βουλγαρικής Βάσης στην Ανταρτική.

Εξέφρασε την ελπίδα όπως δύο Κύπριοι επιστήμονες κληθούν να μεταβούν στη βάση αυτή.

Επίσης, είπε ότι θα γίνει δωρεά προς τον Δήμαρχο Αμμοχώστου ενός ανάγλυφου του μεγάλου Βούλγαρου ποιητή Nikola Vaptzarov, ο οποίος, 'ως ναυτικός σε βουλγαρικό πλοίο, επισκέπτεται την υπέροχη αυτή πόλη το 1932 και τραγουδά τα «μεγάλα αστέρια της Αμμοχώστου" που κάθε Βούλγαρος γνωρίζει’.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα