Προβληματισμός στην Λευκωσία από την επίσκεψη Τσαβούσογλου

Δεν κρύβει τον προβληματισμό της η Λευκωσία που παρακολουθεί με ανησυχία τον απόηχο της παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τις διαρροές περί κατάθεσης από την Τουρκία στο τραπέζι της επιλογής είτε για συνομοσπονδία, είτε για λύση δύο κρατών.

Πληροφορίες που στον Προεδρικό λόφο θεωρούν βάσιμες και πλήρως συναφείς με τα όσα η Άγκυρα διαμηνύει ένθεν και ένθεν για εγκατάλειψη των παραμέτρων του ΟΗΕ και προώθηση

του λεγόμενου σχεδίου Β’.

Στη σκιά των δυσμενών εξελίξεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που επιστρέφει απόψε στην Κύπρο από το Λονδίνο, αρχίζει από Δευτέρας κύκλο κατ’ ιδίαν επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σκοπός η πλήρης, αναλυτική και σε βάθος ενημέρωση για τα όσα έγιναν ή καλύτερα ΔΕΝ έγιναν στο περιβόητο δείπνο της περασμένης Δευτέρας. Συναντήσεις στις οποίες, όπως πληροφορείται το Σίγμα από πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης θα αποτελέσουν και το εφαλτήριο σοβαρού προβληματισμού.

Θα ανοίξει ο φάκελος του τι δέον γενέσθαι, δεδομένου ότι υπάρχει από τη μία η εμμονή του Μουσταφά Ακιντζί σε θέσεις που σε καμία περίπτωση μπορούν να γίνουν αποδεκτές ενώ από την άλλη η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταβάλει έστω μια ύστατη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού στις συμφωνημένες παραμέτρους.

Στο Προεδρικό, όπως φάνηκε και από την ομιλία Αναστασιάδη στην Κυπριακή παροικία στο Λονδίνο, δεν δένουν σε ψιλό μαντήλι τα περί διαφωνίας του Ακιντζί στους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Γνωρίζουν πως, ακόμη και αν δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής εναλλακτικών προτάσεων, τελικά λόγω και των εσωτερικών ισορροπιών στα κατεχόμενα απορροφάτε πλήρως από τα θέλω της Τουρκίας, που ούτως ή άλλως βρίσκουν ευήκοα ώτα στους κύκλους της ψευδοκυβέρνησης.

Κρατούν έτσι μικρό καλάθι και στρέφουν την προσοχή τους, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γ.Γ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στην οποία θα διαφανεί κατά πόσον η Τουρκία θα προωθήσει επίσημα άλλες εναλλακτικές, αλλά και κατά πόσο ο κ. Γκουτέρες προτίθεται όντως να αναλάβει πρωτοβουλία μέσω διορισμού της Ροσμαρί Ντι Κάρλο στη θέση του προσωρινού απεσταλμένου του στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα