Προβληματισμοί για δημόσιους υπαλλήλους σε κομματικό αξίωμα

Υπό τις σοβαρές ενστάσεις της ΠΑΣΥΔΥ και τις ενδεχόμενες αντισυνταγματικές διατάξεις συνεχίστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η συζήτηση των οκτώ προτάσεων νόμου με τις οποίες επιχειρείται η ρύθμιση της συμμετοχής των υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε κομματικά αξιώματα.

Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι συζητούνται οκτώ προτάσεις νόμου, καθώς κρίνεται αναγκαία η ρύθμιση του ζητήματος σε όλα τα επίπεδα δημόσιας, ημιδημόσιας και τοπικής διοίκησης.

Επανάλαβε ότι με την επιχειρούμενη νομοθέτηση,

υπάλληλοι μέχρι την κλίμακα Α7, στην οποία δεν ασκείται διοίκηση εκτελεστικού χαρακτήρα δεν θα τεθεί περιορισμός στη συμμετοχή σε κομματικά αξιώματα. Πρόσθεσε ότι από την Α8, ο υπάλληλος, αφού λαμβάνει άδεια από την προϊστάμενη αρχή θα δύναται να συμμετάσχει σε κομματικό αξίωμα. Απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε ότι η απόφαση της αρμόδιας θα υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο.

Ο κ. Σαμψών είπε αναφέρθηκε στις σοβαρές ενστάσεις της ΠΑΣΥΔΥ, που θεωρεί πως εάν παραχωρηθεί δικαίωμα συμμετοχής σε κομματικά αξιώματα θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αμεροληψία των δημοσίων υπαλλήλων.

Επί του συγκεκριμένου, ο κ. Σαμψών είπε ότι παρά την απαγόρευση που ισχύει σήμερα, είναι πολλές οι περιπτώσεις που ανεξέλεγκτα δημόσιοι υπάλληλοι κατέχουν κομματικά αξιώματα, αναφέροντας ότι όποιος υπάλληλος κατέχει κομματικό αξίωμα σήμερα παρανομεί.

Αφού διευκρίνισε ότι υπήρξαν και θετικές τοποθετήσεις, είπε ότι οι προτάσεις νόμου θα εξετασθούν με τη νομική υπηρεσία για να διαπιστωθούν τυχόν συνταγματικά κωλύματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός από διάφορες πλευρές και πρόσθεσε ότι καταγράφεται η έντονη αντίδραση της ΠΑΣΥΔΥ και το γεγονός ότι υπάρχουν γνωματεύσεις ότι κάποιες διατάξεις είναι αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, καίριο σημείο για τη στάση του ΑΚΕΛ είναι η συνταγματικότητα. Ανέφερε ακόμα ότι έγιναν εισηγήσεις όπως για τα πολιτειακά αξιώματα, αναστέλλεται η δημοσιοϋπαλληλική υπηρεσία και κατέληξε, αναφέροντας ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες και θετικές τοποθετήσεις.

Περαιτέρω για την εφαρμογή τέτοιας νομοθεσίας θα πρέπει να υπάρξει καθορισμός των κομματικών αξιωμάτων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα