Προβληματισμένοι στις κάλπες οι καθηγητές-Αποφασίζουν για απεργίες

Με προβληματισμό θα προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν σήμερα κατά τη διάρκεια του δεύτερου διαλείμματος σ' όλα τα σχολεία οι καθηγητές–μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν εάν συμφωνούν ή όχι στις απεργίες ή στάσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής

των εξετάσεων τετραμήνων τον προσεχή Δεκέμβρη.

Η εδώ και καιρό διχασμένη οργάνωση των καθηγητών αλλά και η χθεσινή απόφαση των μαθητών να προχωρήσουν την Τρίτη (12/11) σε αποχή από τα μαθήματά τους κατά την 3η και 4η περίοδο, προκαλούν μεγαλύτερο προβληματισμό στα έξι χιλιάδες μέλη της ΟΕΛΜΕΚ.

Τρεις από τις συνολικά πέντε Κινήσεις της οργάνωσης τάχθηκαν επίσημα κατά των απεργιών. Πρόκειται για την «Αλλαγή», τη «Δημοκρατική Κίνηση» και τη «Νέα Κίνηση». Και οι τρεις οργανώσεις πάντως, σημειώνουν στις ανακοινώσεις τους ότι δεν συμφωνούν με τις απεργίες, ωστόσο βλέπουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν στον τρόπο διεξαγωγής, τα οποία θα ήταν καλό να συζητηθούν μεταξύ των αρμόδιων φορέων και να επιλυθούν.

Συγκεκριμένα, η «Νέα Κίνηση» σημειώνει πως οι απεργίες δεν είναι λύση και εξηγεί πως «λύση είναι να συζητήσουμε ώστε να διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα. Καλούμε, παράλληλα, όλες τις κινήσεις με νηφαλιότητα, χωρίς αφορισμούς, βρισιές και ψεύδη να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και όλοι μαζί να σεβαστούμε την ετυμηγορία του κλάδου. Θέση μας, που την επαναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, είναι ότι αυτή τη στιγμή, με μια νομοθεσία που ψηφίστηκε με τη συμβολή και της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, η απεργία δεν είναι λύση».

Όσον αφορά στη Δημοκρατική Κίνηση (ΔΗ.ΚΙ), στη δική της ανακοίνωση σημειώνει πως, «παρά τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της Νομοθεσίας για την αξιολόγηση των μαθητών, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, θεωρούμε ότι αυτή την ώρα δεν εξυπηρετεί κανένα, πρωτίστως τους μαθητές, να γίνουν απεργίες τις ημέρες των εξετάσεων, τη στιγμή που υπάρχει μια Νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων στην Βουλή και η οποία είναι σε εφαρμογή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η «Αλλαγή», η οποία εξηγεί πως «διαφωνεί με απεργίες ή στάσεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τετραμήνων από την ΟΕΛΜΕΚ. Η ψήφος διαφωνίας δηλώνει το θετικό πρόσημο συνεργασίας του εκπαιδευτικού κόσμου, για την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος που απασχολεί την κοινωνία των πολιτών και την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα. Δηλώνει τη θετική διάθεση για επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιαστούν μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο που θα ενισχύσει τη μαθησιακή διαδικασία και θα διευκολύνει το εκπαιδευτικό έργο».
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η «Προοδευτική Καθηγητών» και «Νέα Πνοή», οι οποίες πιστεύουν ότι οι απεργίες θα ασκήσουν πίεση στο Υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων.

«Συμφωνούμε να γίνουν στάσεις εργασίας τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων. Συγκεκριμένα, ως Κίνηση θα προτείνουμε στα αρμόδια σώματα της ΟΕΛΜΕΚ, εφόσον μας δώσει την έγκριση ο κλάδος, να γίνουν στάσεις εργασίας 1 ή 2 διδακτικών περιόδων, που είναι αρκετές για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Επισημαίνουμε, ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο μεταφέρει τις μέρες ή/και ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων, θα μεταφέρονται αντίστοιχα και οι στάσεις εργασίας», αναφέρει στην ανακοίνωση της η «Προοδευτική».

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελής Νικολαΐδης, και πρόεδρος της κίνησης «Νέα Πνοή» έχει εκφράσει με σθένος την αντίθεσή του για τις εξετάσεις τετραμήνων, ενώ σε δημόσιες τοποθετήσεις του καλεί όλους να ψηφίσουν υπέρ των απεργιών, με τελευταία τοποθέτησή του να αναφέρει: «Δεν μπορούμε ως κλάδος ν' αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το παιδαγωγικό έγκλημα. Είναι θέμα όλων μας. Είτε διδάσκουμε στην Α' Λυκείου είτε όχι. Είτε είμαστε σε Λύκειο είτε σε Γυμνάσιο. Είτε διδάσκουμε εξεταζόμενο μάθημα είτε όχι. Για €50 δεν πρέπει ν' αφήσουμε να θυματοποιηθούν οι μαθητές…»

Σημειώνεται πως οι μαθητές δια της ΠΣΕΜ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες μετά τη συνεδρία της ηγεσίας της όπου και αποφασίστηκε αποχή από τα μαθήματά τους, σημειώνουν πως, «σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν καταθέσει άμεσα στη Βουλή την τροποποίηση της νομοθεσίας και την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, θα προχωρήσουμε σε ακόμη πιο δυναμικά μέτρα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προβληματισμένοι, #45Αποφασίζουν,provlimatismenoi, #45apofasizoun