Προβλήματα των συνταξιούχων απασχόλησε συνεδρία της ΕΚΥΣΥ Αμμοχώστου

Προβλήματα που αφορούν και απασχολούν τους συνταξιούχους, μεταξύ των οποίων η καθυστέρηση στην εξέταση των χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων που ζητούν φροντίδα, την κατάργηση ή μείωση της μικρής επιταγής, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απασχόλησαν την Ενωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) Αμμοχώστου.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι Τοπικές Επιτροπές της Οργάνωσης στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, πραγματοποίησαν συνεδρία της διευρυμένης Επαρχιακής

Επιτροπής στη Δερύνεια, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Κώστας Σκαρπάρης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη δράση της ΕΚΥΣΥ το 2023, επισημαίνοντας πως η Οργάνωση προχώρησε σε μεγάλο αριθμό διαβημάτων προς την κυβέρνηση».

Προστίθεται ότι από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ Αμμοχώστου, Γιώργος Σωτηρίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της δράσης των Τοπικών Οργανώσεων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Όπως αναφέρεται «στη συνεδρία κατακρίθηκε έντονα η απαράδεκτα» όπως χαρακτηρίστηκε «μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων που ζητούν φροντίδα. Τονίστηκε ότι δεν αρκούν τα λόγια της Κυβέρνησης, η οποία διατείνεται ότι εξετάζονται οι αιτήσεις σε 60 μέρες, αφού τόσο η εξέταση των αιτήσεων όσο και η εξέταση των ενστάσεων, γίνεται ύστερα από πολλούς μήνες και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν τον ένα χρόνο».

Έντονη κριτική, σύμφωνα με την ανακοίνωση «ασκήθηκε και για την μείωση ή και κατάργηση της μικρής επιταγής από τις 31 Ιανουαρίου σε αρκετούς χαμηλοσυνταξιούχους και παρόλα τα διαβήματα της ΕΚΥΣΥ προς την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα, οι αναγκαίες εξηγήσεις».

Την συνεδρία απασχόλησε επίσης το θέμα της κατάργησης του πέναλτι 12% στις συντάξεις, η αλλαγή νομοθεσίας για δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας σε όλους τους χήρους, η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας και το κόστος για φάρμακα που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, αλλά και η το αίτημα για σταδιακή αποπληρωμή του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα