Προβλήματα λόγου στα παιδιά από συχνές ωτίτιδες

Πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια της βρεφικής και της νηπιακής ηλικίας παρουσιάζουν συχνές μολύνσεις του μεσαίου αυτιού (ωτίτιδες). Τις περισσότερες φορές οι μολύνσεις αυτές προκαλούν τη συσσώρευση παχύρευστου υγρού στο μεσαίο αυτί με αποτέλεσμα την παρουσία εκκριτικής μέσης ωτίτιδας (ΕΜΩ) ή το “glue ear”.

Το υγρό παρουσιάζεται και στα δύο αυτιά ταυτόχρονα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πάθηση αυτή ΔΕΝ συνοδεύεται από πόνο γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «ο ύπουλος σιωπηρός εχθρός». Η συχνότητα της ωτίτιδας κυμαίνεται γύρω στο 15-20% σε παιδιά ηλικίας 0-2 ετών και αυξάνεται κατακόρυφα

στο 40% στην ηλικία 3-4 ετών (Paradise, 1997; Rosenfield, 2005).Ποιες οι γενικές επιπτώσεις των συχνών ωτίτιδωνΤο παχύρρευστο υγρό «λιμνάζει» στην κοιλότητα του τυμπάνου έτσι εμποδίζεται η φυσιολογική κίνηση του τυμπάνου και των οσταρίων και κατ’ επέκταση η σωστή αγωγή και μεταφορά του ήχου στο εσωτερικό αυτί . Η ΕΜΩ προκαλεί απώλεια ακοής τύπου αγωγιμότητας της τάξης του 25-30dB (AHCPR,1999; ASHA, 2012).

Με απλά λόγια το παιδί που παρουσιάζει υγρό στο αυτί δεν ακούει τους ήχους που περιφέρονται σε χαμηλές εντάσεις (σ,ζ,θ,γ,φ,β). Η κατάσταση χειροτερεύει όταν ο ομιλητής βρίσκεται σε απόσταση και σε εκτός βλεματικής/οπτικής επαφής με το παιδί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα