Προβλήματα και παραλήψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών

Πλήθος προβλημάτων και παραλήψεων εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία στη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως διατυπώνεται στην ειδική έκθεση που δημοσίευσε και αφορά στο έτος 2016.

Παράλληλα, εισηγείται εκ νέου την ενίσχυση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου με προσωπικό, προκειμένου αυτή να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αρμοδιότητές της, ούτως ώστε να μην παρατηρούνται στρεβλώσεις και παρατυπίες.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στον έλεγχο διαπιστώθηκε έλλειμμα στο Μικρό Ταμείο στην πρεσβεία Βρυξελλών, της οποίας η λειτουργία ωστόσο ανεστάλη το 2016, ύψους €8.160, για το οποίο το Υπουργείο

ήταν ενήμερο από το 2004. Παρά το γεγονός ότι το εν λόγω ποσό δεν είναι υψηλό, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δεν τακτοποιήθηκε για 13 ολόκληρα χρόνια.

Επίσης, κατά τον έλεγχο των πρεσβειών της Ρώμης, Δουβλίνου, Μόσχας, Καΐρου, Κοπεγχάγης, Κουβέιτ, Στοκχόλμης, Τεχεράνης και Μεξικού, παρατηρήθηκε ότι κατά τη λήξη του οικονομικού έτους δεν υποβλήθηκαν από όλες τις Διπλωματικές Αποστολές πιστοποιητικά υπολοίπων για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ενώ δεν πραγματοποιείται αιφνιδιαστικός έλεγχος από τον Αρχηγό της Αποστολής ή εκπρόσωπό του για τις εισπράξεις που διενεργούνται.

Επιπλέον, δεν γίνεται έλεγχος από το Κέντρο των μητρώων περιουσιακών στοιχείων των γραφείων και της Πρεσβευτικής κατοικίας των Διπλωματικών Αποστολών, ενώ 14 Αποστολές δεν είχαν αποστείλει το πιστοποιητικό φυσικής καταμέτρησης των περιουσιακών στοιχείων για το έτος 2016, όπως προβλέπεται στους Κανονισμούς Αποθηκών.

Εν συνεχεία, καταγράφεται η μη ετοιμασία πιστοποιητικού παράδοσης και παραλαβής των περιουσιακών στοιχείων, των ταμειακών διαθεσίμων και των εντύπων των γραφείων και της πρεσβευτικής κατοικίας κατά τη μετάθεση του πρέσβη στο Μεξικό το 2013, καθώς και η μη εκποίηση του παλαιού υπηρεσιακού οχήματος στο Μεξικό, που βρίσκεται ακινητοποιημένο από το 2014. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι κάποιες δαπάνες που καταβλήθηκαν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του μόνιμου προσωπικού στο Μεξικό δεν τεκμηριώνονται.

Επιπλέον, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι το παλαιό κτήριο της Πρεσβείας στην Αθήνα δεν αξιοποιείται, ενώ δεν έχει γίνει ούτε αξιοποίηση ούτε αποδέσμευση οικοπέδου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Καμπέρα.

Παραχώρηση €42.750 στην Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας για εργοδότηση γραμματέα, χωρίς όμως η είσπραξη και η αντίστοιχη δαπάνη να περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις της Ομοσπονδίας, ενώ δεν ετοιμάζεται ένταλμα πληρωμής. Η Υπηρεσία συστήνει ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη συνέχισης της παροχής των πιο πάνω υπηρεσιών μετά την πάροδο 13 χρόνων και μέχρι πότε (δεδομένης και της ηλικίας του Γραμματέα, η οποία αγγίζει τα 78 έτη).

Επιδόματα

Όσον αφορά στην παραχώρηση επιδομάτων, η Υπηρεσία συστήνει τη μείωση του γενικού επιδόματος εξωτερικού το οποίο παραχωρείται στις πρεσβείες. Το εν λόγω επίδομα παραχωρείται ανάλογα με τη θέση στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος και το ύψος του κυμαίνεται από 70% μέχρι 100% για επιστημονικό προσωπικό και 54% μέχρι 68% για μη επιστημονικό προσωπικό στη βάση του καθορισμένου επιδόματος. Επιπρόσθετα, καταβάλλεται και επίδομα δυσχερούς πόστου, ύψους 20%, επί του γενικού επιδόματος εξωτερικού για υπαλλήλους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Διπλωματικές Αποστολές (Ινδία, Ιράν, Λίβανο, Μεξικό, Νότια Αφρική και Σαουδική Αραβία). Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις, καταβάλλεται και ειδικό επίδομα εξωτερικού ύψους 5%.

«Όπως έχουμε επισημάνει και το 2015, πιστεύουμε ότι είναι υπερβολικό, υπό τις περιστάσεις, στους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών, στους οποίους παρέχεται από τη Δημοκρατία ενοικιαζόμενη κατοικία, κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών αυτής, κάλυψη εργοδότησης οικιακής βοηθού, όχημα για τη διακίνησή τους, κάλυψη εξόδων φιλοξενίας, κάλυψη τηλεφωνικών εξόδων, καθώς και εκπαιδευτικό επίδομα, να καταβάλλεται επιπρόσθετα και ποσοστό ύψους 100% του γενικού επιδόματος εξωτερικού», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία εισηγείται τη μείωση του επιδόματος ενοικίου, καθώς και την αναθεώρηση του εκπαιδευτικού επιδόματος.

Άλλες παρατηρήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών παρατηρείται σειρά λογαριασμών με καθυστερημένα έσοδα μέχρι και διάρκειας 16 ετών, καθιστώντας τον κίνδυνο μη είσπραξής τους ορατό. Εδώ, συστήνεται η συστηματική παρακολούθηση των εσόδων, προκειμένου να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος.

Σημαντική επισήμανση γίνεται σε σχέση με τις δαπάνες που αφορούν σε αεροπορικά εισιτήρια από συγκεκριμένα ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς για την περίοδο 2009-2016 δαπανήθηκαν σχεδόν €3 εκ., ποσό το οποίο κρίνεται ως εξαιρετικά υψηλό. Εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι για την αγορά των εισιτηρίων δεν ζητούνται προσφορές από τρία τουλάχιστον διαφορετικά ταξιδιωτικά γραφεία, ώστε να γίνει σύγκριση τιμών και επιλογή της πιο συμφέρουσας.

Επιπλέον, όπως παρατηρήθηκε, δεν ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες για αγορά υπηρεσιών, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις έγινε απ’ ευθείας ανάθεση σε αντίθεση με προκήρυξη διαγωνισμού.

Μη ενημέρωση των Μητρώων Περιουσιακών Στοιχείων και μη υποβολή του Πιστοποιητικού Φυσικής Καταμέτρησης στη Γενική Λογίστρια και στην Υπηρεσία μας, μη θεσμοθέτηση Διαδικασιών και Κανονισμών για διορισμό Επίτιμων Προξένων.

Παράλληλα, καταγράφεται εκκρεμότητα στην τακτοποίηση των λογαριασμών Καταθέσεων και Προκαταβολών για μεγάλο χρονικό διάστημα, που αφορά σε περιόδους ακόμα και από το 1995, ενώ γίνεται σύσταση για διερεύνηση και τακτοποίηση. Η Υπηρεσία κάνει αναφορά και σε οφειλές του ΚΟΤ, συστήνοντας ενέργειες για άμεση εξόφλησή τους ή και με συμψηφισμό της οφειλής μέσω της Κρατικής χορηγίας που παραχωρείται στον ΚΟΤ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα