Πρόβλημα τα ζωικά απόβλητα - Κίνδυνος για δημόσια υγεία;

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα με την σωστή επεξεργασία των ζωικών αποβλήτων, με το τρίγωνο ανάμεσα στο κράτος και στις εταιρίες Sigan Management Ltd και Cypra Bioenergy Ltd, να βράζει για άλλη μια φορά.

Το θέμα, το οποίο είχε προκύψει με τους διαγωνισμούς αναφορικά με την επεξεργασία και τελική διάθεση ζωικών υποπροϊόντων 1 και 2, τα οποία προκύπτουν από σφαγεία, νεκρά ζώα και άλλες παρόμοιες καταστάσεις, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, σε περίπτωση που δεν τύχει σωστού χειρισμού, με τις εταιρίες που αναλαμβάνουν την επεξεργασία, να πληρούν αυστηρά τους νόμους και

τους κανονισμούς.

Ο κίνδυνος αφορά σε πιθανή εξάπλωση ασθενειών οι οποίες μπορεί να προσβάλλουν τον άνθρωπο και τη διατροφική αλυσίδα, σε περίπτωση που η επεξεργασία είναι ελλιπής και οι κτιριακές εγκαταστάσεις μικρότερες των αναγκών ή μη κατάλληλες των συνθηκών.

Αφορμή για την ανακίνηση του θέματος, είναι η αναφορά του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ), σύμφωνα με την οποία έχει αποφασιστεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο κράτος, στην Sigan, η οποία είναι συμβεβλημένη εδώ και χρόνια με το κράτος, τόσο και με «άλλους φορείς».

Η παρουσία του ιδιοκτήτη της Cypra Γιώργου Γεωργίου, συζύγου της Γενικής Λογίστριας Ρέας Γεωργίου, έγειρε την υποψία ότι η αναφορά «έκλεινε το μάτι» στην εταιρία του, η οποία υπό κανονικές συνθήκες, αφενός δεν δικαιούται να λάβει μέρος σε διαπραγμάτευση συμβολαίου δύο τρίτων μερών, αφετέρου φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις άδειες λειτουργίας της, καθώς αδυνατεί να συμμορφωθεί με τους όρους που υπέγραψε εδώ και δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Μάχη για την επεξεργασία ζωικών αποβλήτων

Αν και το θέμα εγγράφηκε προς συζήτηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας την Τρίτη, τελικά πήρε αναβολή με αίτημα των Βουλευτών του ΔΗΣΥ, προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία. Επιπλέον, η αιτιολογία της αναβολής αφορά και σε συνεδρίαση που προγραμμάτισε η ΚΕΑΑ για την Τετάρτη, αναφορικά με το θέμα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Sigan, η ΚΕΑΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα εμπλοκής στη διαπραγμάτευση των δύο μερών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Μέρος Β της Κ.Δ.Π 138/16 υπό τον τίτλο «Σύσταση και Λειτουργία αρμόδιων οργάνων χειρισμού αλλαγών και απαιτήσεων». Ειδικότερα, η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για θέματα που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, δεν περιλαμβάνεται. Πόσω μάλλον η διπλή, παράλληλη διαπραγμάτευση που επιχειρείται αυτή τη φορά από την ΚΕΑΑ.

Η μόνη αρμοδιότητα που έχει η ΚΕΑΑ, εν προκειμένω, είναι η αλλαγή του υφιστάμενου συμβολαίου, και δη υπό προϋποθέσεις. Έτσι, υπό κανονικές συνθήκες και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της Sigan, οι λειτουργοί του Γενικού Λογιστηρίου δεν θα έπρεπε να εξετάζουν καν θέματα της προσφοράς της Cypra.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με σύμβαση η οποία υπογράφηκε 30/12/2015 η Cypra δεν έχει προσκομίσει σειρά απαιτούμενων αδειών, με αποτέλεσμα η εταιρία να πάρει παράταση μέχρι τις 31/1/2017. Συν τοις άλλοις, η παράταση φαίνεται ότι δόθηκε κατά παράβαση των όρων του διαγωνισμού τον οποίο η Cypra είχε κερδίσει.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, ο Δήμος Αραδίππου έχει επανειλημμένως αρνηθεί να παραχωρήσει τις αιτούμενες άδειες στην εταιρία.

Έτσι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η ανάδοχος εταιρία θα έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτη από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες στη συνέχεια θα έπρεπε να προχωρήσουν σε κατάπτωση της Εγγύησης πιστής εκτέλεσης. Αυτό, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Sigan, είναι «υποχρεωτικό» και όχι «δυνητικό».

Όπως αναφέρει, η εταιρία αντιλαμβάνεται μια προσπάθεια σε εξέλιξη όπως οι υφιστάμενες άδειες της Cypra τροποποιηθούν έτσι ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να επεξεργάζεται τις εν λόγω κατηγορίες ζωικών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις της στην Αραδίππου. «Μια τέτοια περίπτωση με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν υφίσταται και τυχόν αποδοχή τέτοιου αιτήματος θα είναι πρόδηλα και έκδηλα παράνομη».

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα