Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για άρση αδιεξόδου της Ελλάδας

Πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου με την Ελλάδα, ανέλαβε σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Προέδρος όπως είναι γνωστό ακύρωσε σήμερα όλες του τις υποχρεώσεις και αναλώθηκε σε τηλεφωνικές επαφές με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και ηγέτες κρατών- μελών, σε μια προσπάθεια την ύστατη να υπάρξει ανατροπή και κατάληξη σε συμφωνία.

Ο Νικος Αναστασιάδης είχε μακρά συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ αλλά

και τον Προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ.

Να σημειώσουμε ότι χθες βράδυ ο Πρόεδρος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο ενημερώθηκε ενδελεχώς για την κατάσταση αλλά και για τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ μαζί συζήτησαν και της επιλογές που θα έχει η Ελλάδα μετά από εάν όχι στο δημοψήφισμα.

Ο Προέδρος ανέλαβε να μεταφέρει στους συνομιλητές του τα αιτήματα της Ελλάδας με στόχο να επιτευχθεί στην πράξη μία συμφωνία, έστω και την υστάτη, που θα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα το κύριο αίτημα που μετέφερε ο Προέδρος αφορούσε τη βιωσιμότητα του χρέους και τις επιλογές που θα μπορούσαν να δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του είχε το απόγευμα και ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος στήριξε τη νέα πρόταση της Αθήνας, στάση που θα τηρήσει και στην τηλεδιάσκεψη του Γιουρογκρουπ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έστειλε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και να λυθεί το Κυπριακό. Γι αυτό και η Τουρκία θα προσεγγίσει θετικά την κάθε πρόταση για συνεργασία.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ερωτηθείς αν θα μπορούσε η Άγκυρα να αποπληρώσει το 1,6 δις της Ελλάδας στο ΔΝΤ είπε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία επιθυμεί να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στον ελληνικό λαό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί κανένα αίτημα για πίστωση, με ότι κι αν σημαίνει αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα