Πρώτη Θεία Λειτουργία στη νοηματική- Δηλώσεις ιερέα Κυριάκου

Μια ξεχωριστή λειτουργία θα τελεστεί αυτή την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στην Πάνω Λακατάμια της επαρχίας Λευκωσίας. Η θεία λειτουργία θα ερμηνευτεί για πρώτη φορά στην Κύπρο στη νοηματική γλώσσα από θεολόγο που ήρθε στην Κύπρο από την Ελλάδα ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, κάλεσε τους κωφούς όλης της Κύπρου

να παραστούν στην εκκλησία.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο ιερέας του συγκεκριμένου ναού, Πατήρ Κυριάκος Κασπαρής είπε πως είναι δύσκολο για τους διερμηνείς στην Κύπρο να αποδώσουν και να ερμηνεύσουν τη θεία λειτουργία, «Πρέπει να κατέχουν την εκκλησιαστική γλώσσα και ορολογία, τις ευχές και την ερμηνεία τους. Βρήκαμε επομένως ένα θεολόγο εξ Ελλάδος που κατέχει τη νοηματική γλώσσα. Ένας διερμηνέας κανονικός δεν μπορεί να αποδώσει τα αρχαία ελληνικά, την εκκλησιαστική ορολογία και τα θεολογικά μηνύματα», είπε.

Σύμφωνα με τον πατήρ, έχουν ήδη γίνει διευθετήσεις εντός του Ναού, όπου οι κωφοί θα στέκονται μπροστά, για να μπορούν να έχουν επαφή με τον θεολόγο.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Κύπρο, θα είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι άνθρωποι θα κατηχηθούν και θα γνωρίσουν το ευαγγέλιο, τις δεήσεις, τις ευχές τους ύμνους», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη, είπε πως τον πλησίασαν αρκετοί που τού το εισηγήθηκαν και το αίτημα μεταφέρθηκε αμέσως στον Μητροπολίτη, όπου και έκρινε αναγκαία τη ρύθμιση του ζητήματος.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα