Πρώτη συνέλευση για βρετανική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για Κύπρο

Την πρώτη ετήσια γενική συνέλευση κατά την θητεία του νέου κοινοβουλίου πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης, στο Γουέστμινστερ, η βρετανική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (APPG) για την Κύπρο.

Η σύγκληση της συνέλευσης έγινε από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την ιδιότητα της Γραμματείας της APPG.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές

για την ανάδειξη της σύνθεσης της Επιτροπής και έγινε η εγγραφή νέων μελών.

Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο αναδείχθηκε ξανά ο βουλευτής σερ Ρότζερ Γκέιλ (Συντηρητικός, περιφέρεια North Thanet), με Αντιπροέδρους τους βουλευτές Πάμπο Χαραλάμπους (Εργατικός, Enfield-Southgate), Κριστίν Ζαρντίν (Φιλελεύθερη Δημοκράτης, Edinburgh West) και Καρολάιν Νόουκς (Συντηρητική, Romney and Southampton North).

Στην θέση του Γραμματέα εξελέγη ο Τζακ Ντρόουμι (Εργατικός, Birmingham Erdington) και της Ταμία η Σέριλ Μάρεϊ (Συντηρητική, South East Cornwall).

Ως μέλη εγγράφησαν ακόμα 28 βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων, ενώ παρών ήταν και ο σκιώδης Υπουργός Άμυνας και Αφοπλισμού, Φάμπιαν Χάμιλτον.

Μετά από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανδρέας Κακουρής, ενημέρωσε τους Βρετανούς βουλευτές για όλες τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό, τις επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θέματα που άπτονται του Brexit.

Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ελπίζει πως οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα και χαρακτήρισε ενθαρρυντική την συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο, τον Νοέμβριο.

Σημείωσε ο κ. Κακουρής ότι «η δύναμη για επίλυση του Κυπριακού εναπόκειται στην Τουρκία και τον Πρόεδρο Ερντογάν», αλλά προειδοποίησε ότι «είναι δύσκολο για την κυβέρνηση της Κύπρου να διαπραγματευτεί υπό πίεση δεδομένης της στάσης της Τουρκίας που θεωρεί ότι ‘ο δυνατός έχει δίκιο’, τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και τις απειλές της για μονομερή εποικισμό της Αμμοχώστου εκτός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ, Χρίστος Καραολής, συζήτησε κατά την συνέλευση θέματα που αφορούν την κυπριακή παροικία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σερ Ρότζερ Γκέιλ, σχολίασε: «Ήταν μία παραγωγική πρώτη συνάντηση της επανασυσταθείσας Επιτροπής σε αυτό το κοινοβούλιο και υπάρχουν πολλά για εμάς να κάνουμε αυτή την χρονιά. Είναι μια σημαντική στιγμή για την Κύπρο και είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μία αληθινά ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο. Αναφορικά με τις πρόσφατες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας και την επιθετικότητά της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό πρέπει να σταματήσει, καθώς υπονομεύει το κλίμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας που απαιτείται για να είναι επιτυχημένες οι διαπραγματεύσεις.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρώτη, Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, Κύπρο,proti, diakommatiki koinovouleftiki epitropi, kypro