Πρώτη ημέρα επαφών Κασουλίδη και Χριστοδουλίδη στο Λονδίνο

Σειρά χωριστών συναντήσεων είχαν από το πρωί της Τετάρτης στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα για τη συνάντηση της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας (CMAG), στην οποία ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει μαζί με άλλους οκτώ ομολόγους του κατόπιν απόφασης των Αρχηγών Κυβερνήσεων των κρατών μελών του Οργανισμού από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σκοπός της Υπουργικής Ομάδας Δράσης που συναντάται δύο φορές τον χρόνο είναι η εποπτεία της τήρησης

από τα κράτη μέλη των πολιτικών αρχών που διέπουν την Κοινοπολιτεία, δηλαδή της δημοκρατίας, του κράτος δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Με την ευκαιρία της παρουσίας τους στο Λονδίνο ο κ. Κασουλίδης υποδέχθηκε στην Ύπατη Αρμοστεία τον ομόλογό του από τη Νέα Ζηλανδία Μάρεϊ ΜακΚάλι. Η σημασία της συνάντησης έγκειται στο ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2014-2015.Το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθεται σε δείπνο στην οικία του Γενικού Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Καμαλές Σάρμα. Το πρωί και νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης είναι αφιερωμένα στη συνάντηση της CMAG, ενώ αργότερα ο κ. Κασουλίδης θα γίνει δεκτός στο Φόρεϊν Όφις από τον Υπουργό Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Στη συνάντηση θα συζητηθούν το Κυπριακό, διμερή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα.Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε το πρωί συνάντηση με τη Διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης του Φόρεϊν Όφις Τζιλ Μόρις, με την οποία συζήτησε κυρίως το Κυπριακό, καθώς επίσης διμερή θέματα και θέματα της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το πώς μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος με προϋποθέσεις για ευτυχή κατάληξη και όχι απλώς και μόνο χάριν διαλόγου.Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. στο οίκημα της Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο. Από την πλευρά του έγινε μια ανεπίσημη γενική ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων, ενώ δόθηκε και έμφαση σε θέματα που απασχολούν την ομογένεια, με ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που μπορεί να παίξει η παροικία στις γενικές εκλογές του Μαΐου στη Βρετανία.Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον εκπρόσωπο και την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του Βρετανού Πρωθυπουργού τέθηκαν επί τάπητος θέματα επικοινωνίας και ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος.Ο κ. Χριστοδουλίδης δέχθηκε επίσης στην Υπάτη Αρμοστεία την ηγεσία του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β., στην οποία έδωσε το μήνυμα ότι πεποίθηση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πως ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είναι εφικτό, η επιστροφή της Αμμοχώστου μπορεί να δώσει νέα δυναμική στις συνομιλίες λύσης.Η επίσκεψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κλείνει με ομιλία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε εκδήλωση σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου που διοργανώνουν βουλευτές όλων των μεγάλων κομμάτων σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτη.Ο κ. Χριστοδουλίδης αναχωρεί από το Λονδίνο την Πέμπτη, ενώ ο κ. Κασουλίδης την Παρασκευή.ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα