Πρώτη ανάγνωση των μέτρων στήριξης: «Δίνουν ανάσες-Περιορίζουν το πλεόνασμα»

Ερωτήματα «γέννησαν» τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 11 μέτρα με άμεση επίδραση που ανέρχονται στα €141 εκατομμύρια, και 6 μέτρα Στεγαστικής Πολιτικής που ανέρχονται στα €55 εκατομμύρια.

Στο SigmaLive μίλησε ο Οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, ο οποίος προέβη σε μια πρώτη ανάγνωση των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: Ιδού τα 17 κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πολιτών- Διαβάστε αναλυτικά

Αρχικά

τόνισε ότι η υιοθέτηση στοχευμένων και κοστολογημένων μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ τονίζουν ότι πρέπει να αποφεύγονται τα οριζόντια μέτρα διότι ουσιαστικά τροφοδοτούν την κατανάλωση και τον πληθωρισμό».

Τόνισε ότι στα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα οποία έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα υπάρχουν και οριζόντια, οπότε ενδεχομένως να υπήρξε κάποια συνεννόηση με τους θεσμούς. Συμπλήρωσε ότι περιορίζουν το πλεόνασμα τόσο για το 2023 αλλά και το 2024, οπότε ενδεχομένως να δούμε και αλλαγές στο πληθωρισμό.

Μιλώντας για το ρεύμα και τα καύσιμα ανέφερε ότι υπάρχουν δύο αλλαγές. «Για το ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει κλιμακωτή επιδότηση σε σχέση με την κατανάλωση ενώ για τα καύσιμα η απόσυρση του μέτρου θα είναι σταδιακή σε αντίθεση με το τι έγινε την προηγούμενη φορά.  Ζητούμενο είναι από τη μια η ενίσχυση της κοινωνίας που όντως ασφυκτιεί και από την άλλη η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Υπογράμμισε ότι η κυπριακή οικονομία ήδη βρίσκεται σε επιβράδυνση, ενώ ως εξωγενής επηρεάζεται από πολιτικά και οικονομικά γεγονότα που συμβαίνουν στο εξωτερικό. «Για παράδειγμα δε μπορεί να υπάρξει πλήρης εκτίμηση αυτή τη στιγμή των ενδεχόμενων συνεπειών από τον πόλεμο στο Ισραήλ, ειδικά αν υπάρξει εμπλοκή και άλλων αραβικών χωρών», είπε.

Όσον αφορά το πρόγραμμα φωτοβολτιακά για όλους, ανέφερε ότι ενδεχομένως να μην είναι για όλους αν κάποιος αναλογιστεί το κόστος της δαπάνης και το ποσό που απαιτείται για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταικών. «Είναι σημαντικό να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης όσον αφορά τα φωτοβολταικά».

Επεσήμανε ότι προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η νέα στεγαστική πολιτική «αν και αναμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες την ερχόμενη βδομάδα». Σημειώνεται η ανακοίνωση του σχεδίου build to rent με μέρος της ανάπτυξης να αφορά κοινωνικές κατοικίες σε αντάλλαγμα φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων.

Τέλος, ανέφερε ότι η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε κρέατα και λαχανικά θα δώσει κάποιες ανάσες στα νοικοκυριά, όμως παρόμοια μέτρα στο παρελθόν είδαμε να αφομοιώνονται από την αγορά με τα στατιστικά για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να παρουσιάζει αυξητική τάση στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Τα μέτρα για ρεύμα, καύσιμα θέρμανση: Η επιδότηση, οι τιμές κι οι δικαιούχοι

Keywords
Τυχαία Θέματα