Πρωθυπουργός Αρμενίας: H Toυρκία συντονίζει την επίθεση Αζέρων εναντίον μας

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίων των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την βοήθεια της Τουρκίας παραχώρησε  στο Specator ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan, γνωστό και ως  «Γκάντι του Καυκάσου» . Ο Pashinyan αποκαλύπτει τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στην «προσχεδιασμένη», όπως αποκαλεί, επίθεση κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώ εκφράζει μεταξύ άλλων την άποψή του για την στάση της Μόσχα και του ΝΑΤΟ.

«Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον του λαού

του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Όπως γνωρίζετε, οι Αρμένιοι ζουν εκεί. Έχουμε ηθικό και πολιτικό καθήκον να υπερασπιστούμε τους συμπατριώτες μας εκεί. Η Αρμενία είναι ο εγγυητής της ασφάλειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η κατάσταση τώρα κλιμακώνεται, καθώς το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να βομβαρδίζει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε μια προσπάθεια να επιβάλει μια λύση μέσω στρατιωτικής δύναμης, η οποία, παρεμπιπτόντως, γίνεται με την άμεση υποστήριξη της Τουρκίας», είπε.

Ερωτηθείς για τις απώλειες των Αρμενίων, απάντησε «Υπάρχουν αρκετές δεκάδες θύματα μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών. Επειδή οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να δώσω οριστικό αριθμό».

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας μίλησε επίσης για παραπληροφόρηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την ιστορία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι αφορά η σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Διαβάζοντας τους τίτλους των διεθνών μέσων ενημέρωσης, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια σοβαρή παρανόηση. Δεν πρόκειται για εδαφική διαμάχη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Το ζήτημα είναι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η περιοχή κατέληξε στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μέσω αυθαίρετης λήψης αποφάσεων στη Σοβιετική Ένωση. Οι Αρμένιοι απειλούνταν πάντα. Ήταν λανθάνων στην αρχή αλλά έγινε ορατό αργότερα. Όταν ξεκίνησε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Αρμένιοι αποφάσισαν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση: ακριβώς όπως το Αζερμπαϊτζάν αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση, όπως και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποχώρησε από το Αζερμπαϊτζάν. Παρεμπιπτόντως, ήταν μια εντελώς ειρηνική διαδικασία. Το Αζερμπαϊτζάν από την αρχή απάντησε σε αυτήν τη διαδικασία με βία, με πογκρόμ, με δολοφονίες. Και η σύγκρουση ξεκίνησε από εκείνο το σημείο. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα έχει μια βαθιά λανθασμένη αντίληψη για την ουσία της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν αφορά το έδαφος. Πρόκειται για ανθρώπους και για ασφάλεια. Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ήταν πάντα η μεγαλύτερη πλειοψηφία, επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση».

Κληθείς να σχολιάσει την στάση της Μόσχας στην διένεξη απάντησε: «Όσον αφορά τους εταίρους μας, θα ήθελα να πω ότι η θέση της Ρωσίας είναι εντελώς ουδέτερη στην τρέχουσα διαδικασία»

Ερωτηθείς αν η Αρμενία έχει την ικανότητα να αντισταθεί και να επικρατήσει μόνη της εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, είπε: «Είναι προφανώς μια συντονισμένη δράση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία διαχειρίζεται ολόκληρη τη διαδικασία. Δεν προσπαθούν να το κρύψουν. Είναι στην πραγματικότητα μια πολύ δημόσια διαδικασία. Ανέφερα την υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζουν οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αλλά καθώς αναφέρετε την Τουρκία, σκεφτείτε την υπαρξιακή απειλή που αντιμετώπισαν οι Αρμένιοι από την Τουρκία μέσω της ιστορίας μας. Όπως γνωρίζετε, η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα έγινε στην Οθωμανική Τουρκία, όταν σκοτώθηκαν ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία όχι μόνο αρνήθηκε να αναγνωρίσει το γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων – αλλά συνεχίζει στην πραγματικότητα τη γενοκτονική πολιτική της έναντι των Αρμενίων. Και όσον αφορά τις δυνατότητές μας, θα επαναλάβω: αυτή είναι μια υπαρξιακή απειλή για εμάς και δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουμε παρά να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει το ΝΑΤΟ να ανησυχεί για την δράση της Τουρκίας που είναι μέλος της, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας απάντησε  «Ας δούμε όλη αυτή τη διαδικασία ως μέρος των ευρύτερων περιφερειακών πολιτικών της Τουρκίας. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι μέρος των αυτοκρατορικών φιλοδοξιών της. Δεν έχει καμία σχέση με την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν αφορά μόνο την ασφάλεια της Αρμενίας. Πρόκειται για ολόκληρο τον Νότιο Καύκασο. Αποκαλύπτει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή».

Καταληκτικά είπε: Όταν έγινα πρωθυπουργός της Αρμενίας, είπα ότι ένας νέος πόλεμος κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν θα ισοδυναμούσε με πόλεμο κατά της δημοκρατίας. Μπορώ τώρα να πω επίσημα ότι ο πόλεμος του Αζερμπαϊτζάν ενάντια στη δημοκρατία στον Νότιο Καύκασο έχει ξεκινήσει. Δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την ελευθερία ενός έθνους ή ενός κράτους. Είναι ένας αγώνας για τη δημοκρατία γιατί είναι ο πόλεμος της δικτατορίας ενάντια στη δημοκρατία».

Keywords
Τυχαία Θέματα