Πρώτες δόσεις CoronaVac στη Βραζιλία – Η κατάσταση διεθνώς

Οι πρώτες 120.000 δόσεις του CoronaVac, ενός εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρία Sinovac Biotech και υποβάλλεται σε δοκιμές στη Βραζιλία, έφθασαν σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, ανέφερε η κυβέρνηση του κρατιδίου.

Οι δόσεις θα αποθηκευθούν σε αποθήκη η τοποθεσία της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί καθώς η πολιτεία αναμένει έγκριση για χρήση στη Βραζιλία από την εθνική ρυθμιστική αρχή, γνωστή ως Anvisa. Το φορτίο, που έφθασε σε επτά κοντέινερ-ψυγεία, αποτελεί μέρος μιας παρτίδας έξι εκατομμυρίων δόσεων που εισάγονται

από την Κίνα έτοιμες για χρήση τον Ιανουάριο. Οι αρχές του Σάο Πάολο δεν έχουν καταρτίσει χρονοδιάγραμμα για τη διανομή του εμβολίου.

Σε συνεντεύξεις Τύπου τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ανέφερε πως οι κλινικές δοκιμές Φάσης 3 που αποτιμούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου συνεχίζονται στη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Τουρκία. Δεν αναμένεται να χορηγηθεί έγκριση για το Coronavac πριν από τις 21 Δεκεμβρίου και ενδεχομένως ούτε και πριν από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο διευθυντής επιθεωρήσεων της Anvisa Ρονάλντι Γκόμες.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 36.176 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 653 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 250.000 διαγνωστικά τεστ και κάθε εκατό τεστ, 14,4 προέκυψαν θετικά. Χθες διαγνώσθηκαν 34.282 κρούσματα και 753 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Στο μεταξύ, 3.712 ασθενείς έχουν εισαχθεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας και 33.610 σε νοσοκομειακούς θαλάμους.

Ο Ιταλός Υπουργός περιφερειακών θεμάτων Φραντσέσκο Μπότσια, μιλώντας στην δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της Rai, τόνισε ότι «δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η επιβολή lockdown και σε νέες περιοχές της χώρας, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και τα υπόλοιπα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους οι επιστήμονες».

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση, για δύο εβδομάδες, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα λόγω της πανδημίας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη χώρα και ένα μερικό lockdown τα Σαββατοκύριακα στους 191 από τους 308 δήμους της Πορτογαλίας. Πρόκειται να λήξει στις 23 Νοεμβρίου, όμως οι βουλευτές πιθανότατα θα στηρίξουν το αίτημα του προέδρου. Με βάση το Σύνταγμα, κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κηρυχθεί μόνο για 15 ημέρες, ωστόσο είναι δυνατόν να ανανεώνεται επ` αόριστον.

Στη Τσεχία, το κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα δίνοντας έγκριση στην κυβέρνηση να παρατείνει έως τις 12 Δεκεμβρίου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες εξάρσεις της πανδημίας Covid-19 στην ήπειρο. Το μέτρο αποτελεί τη νομική βάση για την λήψη ορισμένων κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην επιβράδυνση της διάδοσης των μολύνσεων, όπως ο καθορισμός ανώτατου ορίου ατόμων σε συναθροίσεις, προσωρινό κλείσιμο επιχειρήσεων ή επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Στον αντίποδα, η ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας θα επιτρέψει στα μπαρ, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και στους κινηματογράφους να ανοίξουν και πάλι από τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, χαλαρώνοντας σταδιακά ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, αν και θα διατηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ.

Οι συγκεντρώσεις έως και δέκα ατόμων θα επιτραπούν από τις 21 Δεκεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μαζί, ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση. Προσώρας επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως και έξι ατόμων. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί επίσης να χαλαρώσει κάπως κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων.

Η Καταλονία είναι η χειρότερα πληγείσα περιφέρεια της Ισπανίας μετά τη Μαδρίτη, με σχεδόν 300.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό και τουλάχιστον 7.400 θανάτους, το ένα πέμπτο των συνολικών θανάτων στη χώρα. «Είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά έχουμε ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε», δήλωσε ο ασκών χρέη περιφερειακού ηγέτη Πέρε Αραγονές σε συνέντευξη Τύπου.

Η σταθερή μείωση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Ιρλανδία έχει σταματήσει τις τελευταίες ημέρες και ο «ρυθμός αναπαραγωγής» που μετρά τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από κάθε θετικό κρούσμα αυξήθηκε, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της υγείας. Ο ρυθμός αναπαραγωγής, επίσης γνωστός ως ο αριθμός R, είναι σήμερα περίπου 0,7-0,9, από 0,6 πριν από μια εβδομάδα, δήλωσε ο Κολμ Χένρι, ο επικεφαλής κλινικός αξιωματούχος της Ιρλανδικής Υπηρεσίας Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να θανατώσει τα βιζόν εκτροφής της χώρας φοβούμενη μήπως τα ζώα αυτά είναι φορείς μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που μεταδίδεται στους ανθρώπους, η οποία εντοπίστηκε στη Δανία σε αυτά τα μικρά θηλαστικά που εκτρέφονται για τη γούνα τους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, «"η συνέχιση της εκτροφής βιζόν αντιπροσωπεύει έναν συνεχή κίνδυνο εμφάνισης πρόσθετων παραλλαγών» του ιού που συνδέονται με τα βιζόν, τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας σε ανακοίνωση, παρότι κανένα θετικό κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μεταξύ αυτών των ζώων στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, η χώρα έχει τρεις φάρμες στις οποίες εκτρέφει σχεδόν 100.000 βιζόν.

Η Υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα πως εργαζόμενοι στη βιομηχανία βιζόν βρέθηκαν θετικοί στο τεστ για τον κορωνοϊό. Οι αρχές αναλύουν τον ιό από τους ανθρώπους και τα βιζόν που έχουν μολυνθεί για να δουν αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα στελέχη, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπηρεσία. Δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί.

Η γειτονική Δανία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένα νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που προήλθε από εκτροφεία βιζόν στη χώρα «το πιθανότερο» έχει εξαλειφθεί. Ο πληθυσμός βιζόν της Σουηδίας είναι κατά πολύ μικρότερος εκείνου της Δανίας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Όπως και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία έχει καταγράψει περιστατικά κορωνοϊού σε αρκετά εκτροφεία, αν και οι αρχές έχουν πει πως δεν έχουν βρει βιζόν που να είναι φορείς του μεταλλαγμένου στελέχους το οποίο εμφανίστηκε στη Δανία.

Διαβάστε επίσης:

Επαναρχίζουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik-VΤο εμβόλιο της Pfizer λίγες ώρες μετά την έγκριση θα βγει στην αγορά

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα