Eurostat: Εκτόξευσε το έλλειμμα στο 8,8% λόγω Συνεργατισμού

Εξάντλησε την αυστηρότητά της η Eurostat, και προέβη σε μια κίνηση που εκτοξεύει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου για το 2014 κοντά στο 9%.

Συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας με την αυστηρότερη έννοια τη στατιστική μεθοδολογία, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και συνήθης πρακτική, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία υπολόγισε το 1,5 δισ. που παραχωρήθηκε ως στήριξη στο Συνεργατισμό, στις δαπάνες του κράτους για το 2014.

Η κίνηση αυτή, εκτόξευσε το δημοσιονομικό

έλλειμμα της Κύπρου στο 8,8% ανεβάζοντας τη χώρα μας στην κορυφή των χωρών της ευρωζώνης με δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η κυπριακή στατιστική υπηρεσία, δεν υιοθετεί το στατιστικό μοντέλο της Eurostat και διατηρεί το έλλειμμα του 2014 στο 0,3% που σε απόλυτους αριθμούς υπολογίζεται στα 44 εκατομμύρια ευρώ.

Γιατί όμως θεωρείται ότι προσέγγισε με αυτό τον τρόπο το όλο θέμα η Eurostat; Θεωρείται αυστηρή η προσέγγισή της καθώς δεν έλαβε στα υπόψιν τη συνολική εικόνα.

Οι κυπριακές αρχές όταν ειδοποιήθηκαν, πριν από ένα περίπου μήνα, για τις προθέσεις της Eurostat προσπάθησαν να πείσουν ότι το 1,5 δισ, που δόθηκε στο Συνεργατισμό δεν πρέπει να θεωρείται έξοδο του κράτους.

Στην επιχειρηματολογία τους πρόταξαν το γεγονός ότι ο Συνεργατισμός διατηρεί περιουσιακά στοιχεία και ισολογισμούς, οι οποίοι είναι εκεί και μπορούν να ελεγχθούν.
Συνεπώς, δεν είναι ένα έξοδο όπως είναι για παράδειγμα η καταβολή μισθών.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το 2015, που δε θα συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς της Eurostat το 1,5 δισ. αναμένεται να υπάρξει θεαματική βελτίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Κύπρου, χωρίς να αποκλείεται και η εμφάνιση πλεονάσματος.

Στην περίπτωση που υπολογιστεί το έλλειμμα στο 0,3%, βάσει των υπολογισμών της στατιστικής υπηρεσίας της Κύπρου, τότε η χώρα μας συγκαταλέγεται στον κατάλογο των χωρών της ευρωζώνης με τα μικρότερα ελλείμματα.

Αρκεί να λεχθεί ότι το έλλειμμα του 0,3%, είναι η καλύτερη απόδοση που καταγράφεται από το 2008 και έπειτα, όταν η χώρα μας βρισκόταν στην εποχή των πλεονασμάτων.
Επιπλέον η χώρα επιτυγχάνει δύο χρόνια ενωρίτερα τους στόχους που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα