Πρόταση βόμβα ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Σε κίνηση αιφνιδιασμού περνάει το ΔΝΤ όσον αφορά τη στρατηγική του για το ελληνικό χρέος, με νέα πρότασή που βάζει στον διάλογο για το πακέτο διάσωσης.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση του Ταμείου είναι η Ελλάδα να παύσει την καταβολή τόκων και κεφαλαίου προς την ευρωζώνη για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2040, δίνοντας

έτσι περίοδο χάριτος στην Ελληνική Κυβέρνηση να μπορέσει να ανακάμψει, θέτοντας ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους στόχους.

Την είδηση μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές του Ταμείου, σύμφωνα με τις οποίες η πρόταση περιλαμβάνει για τα δάνεια της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη να μην εξυπηρετούνται από σήμερα μέχρι το 20140, καθώς και να οριστεί ως περίοδος ωρίμανσης η 40ετία από το 2040 μέχρι το 2080.

Όπως αναφέρεται, το επιτόκιο των εν λόγω δανείων θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 1,5%.

Με αυτή την πρόταση, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι ετήσιες δαπάνες της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση του χρέους της δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής που συνέταξαν οι οικονομολόγοι του Ταμείου.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόκλιση ανάμεσα στις θέσεις του Ταμείου και της Ευρωζώνης είναι τεράστια, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Ανένδοτοι οι Ευρωπαίοι

Εν τω μεταξύ, τόσο η Γερμανία όσο και οι λοιπές χώρες της Ευρωζώνης δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να προβούν σε υποχωρήσεις στο θέμα του ελληνικού χρέους, κάτι που έχει γίνει εμφανές εδώ και αρκετό καιρό, τόσο σε θεσμικό όσο και σε τραπεζικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αναμένεται να καταδειχθεί και στην υπουργική σύνοδο των G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας στις 20 και 21 Μαΐου, όπου ΔΝΤ και ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το θέμα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην Die Welt, χαρακτήρισε το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους «δευτερεύουσας σημασίας», καλώντας την Αθήνα να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί.

Όπως είπε, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελεί το πιεστικότερο πρόβλημα της Ελλάδας, ενώ κριτικάροντας τις επιλογές του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, είπε ότι «κάποιες αποφάσεις της ΕΚΤ παραβιάζουν τα όρια μεταξύ της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής».

Όσον αφορά στο Eurogroup της 24 Μαΐου το οποίο θα είναι το πλέον κρίσιμο για την Ελλάδα, από πλευράς Ευρωπαίων θα παρουσιαστεί ένας «οδικός χάρτης» για την ελάφρυνση του χρέους με ορίζοντα το ερχόμενο φθινόπωρο, γεγονός που όπως όλα δείχνουν θα καταστήσει αμφίβολη τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα