Πρόταση Τζόνσον: Να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακό έδαφος ΗΒ

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πρότεινε την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία με τη διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας στο τελωνειακό έδαφος της Βρετανίας και ψηφιοποίηση όλης της τελωνειακής διαδικασίας.

Το έγγραφο με τις προτάσεις παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει ότι θα γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές και θα είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Μπέλφαστ (γνωστή και ως Good Friday Agreement) που καθορίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν «σκληρά»

σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Εφόσον γίνει αποδεκτή, η συμφωνία θα «διασφαλίσει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέρος της τελωνειακής περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου, όχι της περιοχής της ΕΕ, μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, με όλες τις τελωνειακές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το τελωνειακό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ να γίνονται ηλεκτρονικά».

Παραδέχθηκε ότι ένας «μικρός αριθμός φυσικών ελέγχων» πιθανόν να διεξάγεται στις εγκαταστάσεις των εμπόρων ή σε άλλα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού.

Το έγγραφο θα «προβλέπει τη δημιουργία ρυθμιστικής ζώνης σε ολόκληρη τη νήσο της Ιρλανδίας, η οποία θα καλύπτει όχι μόνο τους κανόνες υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας (SPS) και γεωργικών ειδών διατροφής, αλλά όλα τα αγαθά, εξαλείφοντας έτσι τους ρυθμιστικούς ελέγχους για το εμπόριο αγαθών μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και την Ιρλανδίας».

ΠΗΓΗ: Sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα