Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για φορολόγηση απροσδόκητων κερδών τραπεζών

Το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση νόμου για την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών για να μπορεί το κράτος να έχει αυξημένα έσοδα τα οποία πρέπει να διαθέσει με στοχευμένο τρόπο στην στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις

μετά τα αποκαλυπτήρια των προτομών των ηρώων Χριστάκη Παναγιώτου και Χρίστου Γεωργίου, την Κυριακή, στη Δρομολαξιά.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως «η προηγούμενη Kυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη - Δημοκρατικού Συναγερμού χωρίς να έχει καμία υποχρέωση, δέσμευσε την Κύπρο για επιβολή των λεγόμενων πράσινων φορολογιών, και λέω ότι δεν ήταν υποχρεωμένη γιατί ακόμα το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητιέται και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση».

Σημείωσε πως «είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο «που για δεύτερη φορά με επιστολή μου στον Υπουργό Οικονομικών ζητώ όπως μη επιβληθούν οι λεγόμενες πράσινες φορολογίες έχοντας υπόψη την ολοένα και περισσότερη αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχοντας υπόψη και τη γενικότερη ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα ζητούμε από την Kυβέρνηση όπως επαναφέρει μέτρα για την ενέργεια, τα οποία έχει περικόψει, αλλά επίσης ξαναθέτουμε το ζήτημα της μείωσης του φόρου προστιθέμενης αξίας για την ηλεκτρική ενέργεια από 19% σε 9%», είπε ο κ. Στεφάνου.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, «λαμβάνει υπόψη και τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους, το οποίο κράτος εξαιτίας της ακρίβειας τα τελευταία δύο χρόνια είχε αυξημένα έσοδα περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σημείωσε πως «την ίδια ώρα υποδεικνύουμε στο κράτος ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του εάν φορολογήσει τα απροσδόκητα κέρδη των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας. Κέρδη δηλαδή που μπήκαν στις τσέπες των τραπεζιτών και των ιδιοκτητών εταιρειών ενέργειας, εξαιτίας του γεγονότος ότι αυξήθηκαν τα επιτόκια. Την ίδια ώρα οι εταιρείες ενέργειας πωλούν πολύ πιο ψηλά από το κόστος τους την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», επεσήμανε.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «επειδή η Κυβέρνηση ενώ είχε υποσχεθεί διαφορετικά δεν το έχει κάνει το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση νόμου για την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών για να μπορεί το κράτος να έχει αυξημένα έσοδα τα οποία πρέπει να διαθέσει με στοχευμένο τρόπο στην στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα