Πρόταση Δρ Αντώνη Οικονομίδη για λειτουργία νοσοκομείου Πάφου

Η εισήγηση αφορά τη μερική αναστολή του Νοσοκομείου.  Η πλήρης αναστολή  είναι αδύνατη λόγω της λειτουργείας της μονάδας αυτοδιάλυσης και του τμήματος πρώτων βοηθειών και πιθανώς του τμήματος που ασχολείται με τους ασθενείς της Μεσογειακής αναιμίας που χρειάζονται μεταγγίσεις. Τα τμήματα αυτά να συνεχίσουν τα λειτουργούν με διάφορες νέες, διευθετήσεις και λαμβάνοντας περισσότερα μέτρα ασφαλείας πρόσβασης, θεραπείας και αποχώρησης από το Νοσοκομείο.

Η εισήγηση αφορά το πλήρες κλείσιμο όλων των άλλων τμημάτων. Τα επείγοντα περιστατικά των άλλων τμημάτων τα οποία χρειάζονται οποιανδήποτε

ιατρική φροντίδα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Πάφου. Αυτό έχει γίνει ξανά στο παρελθόν με επιτυχία.

Το κυριότερο μέτρο είναι να γίνει το Νοσοκομείο ένα νοσηλευτήριο για πλήρη και ολοκληρωμένη  αντιμετώπιση του προβλήματος του κορονοϊόυ. Να μπορεί να πραγματοποιήσει τεστ κορονοϊόυ (PCR και Quick test). Επίσης να έχει θάλαμο ύποπτων περιστατικών βραχείας διάρκειας, θάλαμο νοσηλείας συμπτωματικών ασθενών, θάλαμο αυξημένης φροντίδας και θάλαμο εντατικής θεραπείας για ασθενείς με κορονοϊό.

Έχω την εντύπωση ότι εάν δεν γίνει αυτό τώρα θα αναγκαστούμε να το κάνουμε κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες σε 2-3 εβδομάδες. Αναρωτηθήκατε τι θα γίνει εάν σύμφωνα και με τα στατιστικά δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, όταν γίνουν στην Πάφο τις επόμενες ημέρες περίπου 2000 τεστ ( 1000 Δήμος Πάφου, 100 Γεροσκηπου, 200-300 ιδιωτικά) και ανακαλύψουμε 100 περίπου ή και περισσότερα κρούσματα εκ των οποίων τα 30 θα χρειάζονται νοσηλεία. Τι θα τους κάνουμε; Θα τους στείλουμε όλους στην Αμμόχωστο;  Να περιμένουμε μετα από ένα μήνα που θα είναι έτοιμη η καινούργια πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας; (!!)

Το πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από το Νοσοκομείο της Πάφου και συνεχίζεται. Το Νοσοκομείο όποτε προσπαθήσει να επαναλειτουργήσει σας γενικό Νοσοκομείο ανατροφοδοτεί την κοινότητά με κρούσματα. Αυτήν την στιγμή το Νοσοκομείο Πάφου είναι άδειο και έχει τεράστιους κενούς θαλάμους οι οποίοι μπορούν πολύ γρήγορα να χρησιμοποιηθούν για ασθενείς με  κορονοϊό. Επίσης έχει μικροβιολογικό εργαστήριο το οποίο με ένα μηχάνημα μερικών χιλιάδων ευρώ  και δυο τεχνικούς μπορεί να κάνει τα τεστ  κορονοϊόυ (όπως γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας).

Αντ΄αυτου τι γίνεται; Όσον αφορά την διάγνωση παίρνονται δείγματα στην Πάφο από το Νοσοκομείο Πάφου και από ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία μεταφέρονται στην Λευκωσία τόσο στο Νοσοκομείο Λευκωσίας όσο και σε ιδιωτικά εργαστήρια της Λευκωσίας όπου δίνονται τα αποτελέσματα μετα από 3-5 ημέρες. Σημειωτέων ότι έχει παρατηρηθεί κακή λήψη δείγματος, καταστροφή δήγματος κατά την μεταφορά και το χειρότερο, απώλεια δειγμάτων κατά την μεταφορά του από την Πάφο στην Λευκωσία.

Ύποπτα περιστατικά που προσέρχονται  να δώσουν δείγματα στο Νοσοκομείο της Πάφου  θα απομονώνται σε ειδικό θάλαμο μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα τους. Αυτό δεν θα συμβαίνει εάν ένα ύποπτο περιστατικό δίνει δείγμα σε ιδιωτικό εργαστήριο.  Εάν τώρα ένα δείγμα είναι θετικό τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Έχει συμπτώματα ή δεν έχει; Μην νομίζεται ότι είναι πολύ απλό να το πει κάποιος με βεβαιότητά, Εάν έχει συμπτώματά, είναι αρκετά σοβαρά να νοσηλευθεί νοουμένου ότι πρέπει να μεταφερθεί 200 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του στην Αμμόχωστο; Εάν κάποιος δεν θέλει να πάει, θα τον πάρουν με το ζόρι;

Εάν από τα θετικά ύποπτα περιστατικά μερικές δεκάδες χρειάζονται νοσηλεία τι θα γίνει;

Μπορεί το Νοσοκομείο αναφοράς στην Αμμόχωστο να ανταπεξέλθει; Είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα με την κατάσταση όπως είναι τώρα.

Η απάντηση είναι μια. Να γίνει το Νοσοκομείο Πάφου, πλήρες νοσοκομείο αναφοράς για διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος του κορονοϊόυ τόσο στην Πάφο αλλά και στην Κύπρο γενικότερα

Παφος, 04/04/2020

Keywords
Τυχαία Θέματα