Πρόταση ΔΗΚΟ για κοινό συμβούλιο στρατηγικής Κύπρου-Ελλάδας

Πρόταση για τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατέθεσε σήμερα, Τρίτη, το ΔΗΚΟ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία έγινε παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η εν λόγω πρόταση, είναι η δεύτερη που καταθέτει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά

την εισήγησή του κατά το παρελθόν, αναφορικά με τα κεφάλαια ασφάλειας και εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του SigmaLive, στην πρόταση περιλαμβάνεται η σύγκληση κοινής συνεδρίασης των Υπουργικών Συμβουλίων Κύπρου και Ελλάδας μία φορά το χρόνο, ενώ παράλληλα εισηγείται την συγκρότηση κοινών τεχνικών ομάδων εργασίας, μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας κι Ενέργειας των δύο χωρών με την συμμετοχή τεχνοκρατών κι εμπειρογνωμόνων, οι οποίες θα έχουν τακτικές συναντήσεις.

Η σύσταση αυτή, θεωρείται από το ΔΗΚΟ ως ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, μετά τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης για κοινό προσανατολισμό στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλία, τον επονομαζόμενο EastMed.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους ομάδες εργασίας έχουν συσταθεί ήδη ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, την Σερβία, την Βουλγαρία, αλλά και την Τουρκία, ενώ αποτελεί συνηθισμένη ευρωπαϊκή τακτική στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων κρατών-μελών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση αυτή έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ελληνική αντιπροσωπεία και προσωπικά από τον Έλληνα Υπουργό, ο οποίος εστίασε περισσότερο στη σημασία της συγκρότησης των ομάδων εργασίας, ενώ φέρεται να είπε ότι αναμένει την υλοποίησή τους σε τεχνικό επίπεδο.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα