Προτάσεις ΑΚΕΛ για μείωση κόστους ηλεκτρισμού-Εξετάζουμε μέτρα λέει η Πηλείδου

Θέματα που αφορούν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου απασχόλησαν σημερινή συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, υπό τον ΓΓ του Στέφανο Στεφάνου, με το κόμμα της αντιπολίτευσης να καταθέτει συγκεκριμένες

προτάσεις με στόχο τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες, δήλωσε μετά την ολοκλήρωσή της, πως το θέμα της μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού "σίγουρα είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί, και σίγουρα θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε εκείνα τα μέτρα τα οποία θεωρούνται κατάλληλα, ούτως ώστε πάνω από όλα να βοηθηθούν οι καταναλωτές".

Από την πλευρά του, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως "χρειάζεται με ανοικτό μυαλό το κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο να προσεγγίσει τα ζητήματα, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο, τα νοικοκυριά και την οικονομία, διότι πληρώνουν και οι επιχειρήσεις ηλεκτρικό ρεύμα". Υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από τη μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρισμού και σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες για συνέχιση του διαλόγου του ΑΚΕΛ με το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως συζήτησαν για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας στη χώρα, σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στους σχεδιασμούς, και υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με τις υποδομές που βρίσκονται στη διαδικασία της υλοποίησης.

"Θέλαμε να ενημερωθούμε για να δούμε τελικά ποια είναι η πραγματική εικόνα και αν τελικά υπάρχουν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες που να μας δίνουν τη σιγουριά ότι από ενεργειακής άποψης η Κύπρος δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα στο επόμενο χρονικό διάστημα", ανέφερε.

Είπε πως πέραν από τα ζητήματα των υποδομών και της έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής συζήτησαν και για θέματα που αφορούν την ΑΗΚ και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ως δημόσιος οργανισμός σε σχέση με τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, και όλα όσα έχουν να κάνουν με τα θέματα της παραγωγής και της διακίνησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Θέσαμε μια σειρά από ζητήματα και εδώ, δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις, και συμφωνήσαμε ότι και για τούτα τα ζητήματα θα  είμαστε σε ένα διάλογο, σημείωσε.

Επεσήμανε πως "καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι πολύ αυξημένη εξαιτίας πρώτα από όλα της μεγάλης καθυστέρησης της έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα η Κύπρος να πληρώνει πάρα πολλά εκατομμύρια σε ρύπους κάτι που μετακυλίεται στο κόστος του ηλεκτρισμού που πληρώνει κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση".

Ανέφερε πως "ζητήσαμε έντονα όπως το κράτος προχωρήσει σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς όπως έκαναν μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η Γερμανία, η Πορτογαλία, με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που είχε και αντανάκλαση πάνω στην τιμή του ηλεκτρισμού που παράγεται από ΑΠΕ".

Ο κ. Στεφάνου είπε πως σήμερα το κόστος στην Κύπρο είναι στα 18 σεντ ανά κιλοβατώρα και σημείωσε πως στην Ελλάδα έκαναν μειοδοτικούς διαγωνισμούς με 3,3 σεντ κιλοβατώρα, στην Πορτογαλία πιο φθηνά και στη Γερμανία γύρω στα 5 σεντ.

Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο από τη στιγμή που το κράτος εισπράττει πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ για τους ρύπους να καταργηθεί το τέλος που υπάρχει στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού, που είναι μισό σεντ την κιλοβατώρα και είναι συνολικά είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, ανέφερε, ζητήσαμε από αυτό το Ταμείο των θερμοκηπιακών ρύπων να διοχετευτούν κονδύλια προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, ανέφερε.

Είπε πως και για αυτά τα ζητήματα ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στο Υπουργείο να μελετήσει αυτές τις προτάσεις του ΑΚΕΛ που μαζί με την πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9%  για τον ηλεκτρισμό «πιστεύουμε ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό αυτό το ράλλι της αύξησης των τιμών στον ηλεκτρισμό».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που έλαβαν από πλευράς της Κυβέρνησης για αυτές τις προτάσεις, ο κ. Στεφάνου είπε πως ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες προς την αρμόδια Υπουργό να μελετηθούν σοβαρά.

Στις δηλώσεις της, η Υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και πως παρουσίασαν τα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Ανέφερε πως η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησαν με  την υιοθέτηση μέτρων για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού που είναι ένα διεθνές φαινόμενο, λόγω και της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου.

«Σίγουρα είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί και σίγουρα θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε εκείνα τα μέτρα τα οποία θεωρούνται κατάλληλα, ούτως ώστε πάνω από όλα να βοηθηθούν οι καταναλωτές», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πρόταση του ΑΚΕΛ για τη μείωση του τέλους κατανάλωσης, είπε πως είναι κάτι για το οποίο ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, την προηγούμενη εβδομάδα, του νομοσχεδίου για το Ταμείο ΑΠΕ/ΕΞΕ.

Εξήγησε πως με τον νέο τρόπο υπολογισμού του τέλους κατανάλωσης δίνεται η δυνατότητα για μείωση του τέλους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Επομένως εμείς θα επιδιώξουμε την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, και σίγουρα θα πρέπει να εξετάσουμε τις ανάγκες του Ταμείου για να μπορεί αυτό να προσφέρει σχέδια και κίνητρα στους πολίτες για την ενεργειακή μετάβαση που είναι και ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κόστους του ηλεκτρισμού σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, επεσήμανε.

Για την πρόταση για τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, επεσήμανε πως αυτό είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο εγχείρημα για δυο λόγους: επειδή ανοίγει η ανταγωνιστική αγορά τον Οκτώβριο του 2022 και επομένως πρέπει η οποιαδήποτε ενέργεια να γίνει ταυτόχρονα διασφαλίζοντας το επιτυχές άνοιγμα της αγοράς και επειδή πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της ΡΑΕΚ και σίγουρα θα πρέπει και να τεθούν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά αυτούς τους διαγωνισμούς αλλά και να υπάρξει συγκατάθεση της Ρυθμιστικής Αρχής ούτως ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ένα τέτοιο ζήτημα, ανέφερε.

Είπε πως με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ακολουθήσουν συναντήσεις στις οποίες θα συζητηθεί ενδελεχώς αυτό το θέμα για να δουν αν και πως μπορεί αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς.

Ερωτηθείσα για το θέμα της τιμής ανά κιλοβατώρα, η κα. Πηλείδου είπε πως έχουν κάνει βήματα για να δουν κατά πόσον μπορούν να αλλάξουν οι συμβάσεις για να υπάρχει ένας πιο ορθολογικός τρόπος τιμολόγησης-πληρωμής του κόστους αποφυγής.

Είναι ζήτημα του κατά πόσον μπορούν να αλλαχτούν συμβάσεις οι οποίες βασίζονται πάνω σε σχέδιο του 2018. Άρα είναι νομικό το ζήτημα και δεν είναι για όλα τα έργα που ισχύει αυτό το φαινόμενο, ανέφερε.

Ερωτηθείσα για τις διεργασίες στο Βασιλικό για το τερματικό, η κα. Πηλείδου είπε πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Ανέφερε πως είχαν εντοπιστεί καθυστερήσεις, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει ως έχει, για ολοκλήρωση του έργου το καλοκαίρι του 2023 με μια καθυστέρηση ορισμένων μηνών.

Για ένα τόσο περίπλοκο έργο και με τα δεδομένα του κορωνοϊού θεωρείται σχεδόν αναμενόμενη μια τέτοια καθυστέρηση, πρόσθεσε. Είπε πως και η ΔΕΦΑ και το Υπουργείο παρακολουθούν πάρα πολύ στενά τα χρονοδιαγράμματα, ούτως ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Είπε πως τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί πλέον σε μεγάλο βαθμό έχουν επιλυθεί με τη συνεργασία της κοινοπραξίας, και ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Σίγουρα αυτός είναι ο στόχος και εμάς και της κοινοπραξίας, σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν οι εργασίες σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ βαίνουν καλώς, η κα. Πηλείδου είπε πως «στο 10 βαίνουν όλα καλώς. Ναι είναι σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που προχωρούμε. Δεν έχουμε ακόμα κάτι ανακοινώσιμο».

Σημειώνεται πως σε απαντητική της επιστολή προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ  ημερομηνίας 28 Ιανουαρίου, με την οποία απαντά στην επιστολή του κ. Στεφάνου για τα ενεργειακά θέματα, ημερομηνίας 24 Ιανουαρίου, η κα. Πηλείδου αναφέρεται εκτενώς στις ενέργειες που γίνονται για προώθηση των ΑΠΕ, στο θέμα των μειοδοτικών διαγωνισμών, στο θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και στον εθνικό σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα που πρόκειται να αναθεωρηθεί το 2023 με σκοπό να συμπεριληφθούν πρόσθετα μέτρα και πολιτικές, στο πλαίσιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Fit for 55», που θα αυξάνουν τα επίπεδα φιλοδοξίας μας με στόχο την πράσινη μετάβαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα