Προσωρινή πολιτική συμφωνία μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου για τη νέα ΚΑΠ

Προσωρινή πολιτική συμφωνία επετεύχθη απόψε μεταξύ των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, η οποία θα ισχύσει από το 2023 και βάση της οποία τα κράτη μέλη θα ετοιμάσουν πενταετή προγράμματα.

Η νέα ΚΑΠ θα περιλαμβάνει κοινωνικούς όρους, πράγμα που σημαίνει ότι

οι δικαιούχοι της ΚΓΠ θα πρέπει να σέβονται στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργατικού δικαίου. Η αναδιανομή της εισοδηματικής στήριξης θα είναι υποχρεωτική. Τα κράτη μέλη θα αναδιανείμουν τουλάχιστον το 10% προς όφελος των μικρότερων εκμεταλλεύσεων και πρέπει να περιγράψουν στο στρατηγικό τους σχέδιο πώς σχεδιάζουν να το κάνουν αυτό. Η υποστήριξη για τους νέους αγρότες θα έχει ένα νέο υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο 3% των προϋπολογισμών των κρατών μελών για τη στήριξη του εισοδήματος της ΚΑΠ σε νέους αγρότες (γεωργοί έως 40 ετών).

Η νέα ΚΑΠ θα ενσωματώσει πλήρως την περιβαλλοντική και κλιματική νομοθεσία της ΕΕ. Τα σχέδια της ΚΑΠ θα συμβάλουν στους στόχους των στρατηγικών Farm to Fork και βιοποικιλότητας αλλά και τις αλλαγές στην κλιματική και περιβαλλοντική νομοθεσία από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να συμμορφώνονται οι δικαιούχοι της ΚΑΠ για να λάβουν υποστήριξη είναι τώρα πιο φιλόδοξες. Για παράδειγμα, σε κάθε φάρμα τουλάχιστον το 3% της αρόσιμης γης θα αφιερωθεί στη βιοποικιλότητα και στα μη παραγωγικά στοιχεία, με δυνατότητα λήψης στήριξης μέσω οικοσυστημάτων για την επίτευξη του 7%. Όλοι οι υγρότοποι και οι τύρφη θα προστατεύονται.

Τα οικολογικά προγράμματα θα είναι υποχρεωτικά για τα κράτη μέλη. Αυτό το νέο εθελοντικό μέσο θα επιβραβεύσει τους αγρότες για την εφαρμογή κλιματικών και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών (βιολογική γεωργία, αγροοικολογία, ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών κ.λπ.) καθώς και βελτιώσεις στην καλή μεταχείριση των ζώων. Τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον το 25% του προϋπολογισμού τους για τη στήριξη του εισοδήματος σε οικοσυστήματα, συνολικά 48 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού άμεσων πληρωμών.

Τουλάχιστον το 35% των πόρων αγροτικής ανάπτυξης θα διατεθούν σε γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις, οι οποίες προωθούν πρακτικές για το περιβάλλον, το κλίμα και την καλή μεταχείριση των ζώων.

Ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ πρέπει να συμβάλει σημαντικά στις συνολικές δαπάνες της Ένωσης για το κλίμα. Για να εξασφαλιστεί ένας ρεαλιστικός και ισχυρός υπολογισμός, έως το 2025 η Επιτροπή θα προτείνει μια νέα, διαφοροποιημένη προσέγγιση που υπερβαίνει τις υπάρχουσες μεθόδους.

Τέλος η νέα ΚΑΠ διατηρεί έναν γενικό προσανατολισμό της αγοράς, με τις εκμεταλλεύσεις της ΕΕ να λειτουργούν σύμφωνα με τα σήματα της αγοράς, ενώ εκμεταλλεύονται ευκαιρίες εκτός ΕΕ που προκύπτουν από το εμπόριο.

Ενισχύει επίσης τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων επεκτείνοντας τις δυνατότητες των αγροτών να ενώσουν τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων μέσω ορισμένων εξαιρέσεων από τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Ένα νέο γεωργικό αποθεματικό θα εισαχθεί για τη χρηματοδότηση μέτρων της αγοράς σε περιόδους κρίσεων, με ετήσιο προϋπολογισμό τουλάχιστον 450 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα