Πρόσκληση Τουρκίας σε Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας σε συνέδριο του Ερντογάν

Πρόσκληση προς τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Σταϊνιτζ απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  προκειμένου να μετάσχει σε διάσκεψη που χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση, τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, η κίνηση αυτή της Άγκυρας εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας αναθέρμανσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Στέϊνιτζ σκέφτεται να αποδεχτεί την πρόσκληση.

Israeli Energy

Minister Yuval Stienitz has received an official invitation from Turkish Foreign Minister Çavuşoğlu to attend Antalya Diplomacy Forum that will be held in June, a diplomatic conference sponsored by president Erdogan. >

— Amichai Stein (@AmichaiStein1) April 21, 2021

Τα ισραηλινά ΜΜΕ, αναφέρουν πως σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης θα είναι η υψηλότερη διπλωματική επίσκεψη μεταξύ των χωρών εδώ και χρόνια.

Turkey has sent an invitation to Israeli Energy Minister Yuval Steinitz to attend an international diplomacy conference hosted in Antalya in June, a Turkish official has confirmed to Middle East Eye.https://t.co/oiZUVqT9EI

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) April 22, 2021

 Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η πρόσκληση αφορά συνέδριο με τίτλο «Καινοτόμος Διπλωματία: Μια νέα εποχή, νέες προσεγγίσεις». Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Στο συνέδριο που θα πραγματοποιείται επί δύο ημέρες, στην Αττάλεια έχουν προσκληθεί επίσης  πολιτικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, ΜΜΕ και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο.

Κατά τον ισραηλινό Τύπο, πιθανώς η Άγκυρα επέλεξε τον Στάινιτς αντί άλλων υπουργών, λόγω του θέματος του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειου.

Διακαής πόθος της Άγκυρας είναι η μεταφορά του Ισραηλινού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω της κυπριακής ΑΟΖ με αγωγό προς την Τουρκία. Η Τουρκία έχει κάνει επίσης ανοίγματα για πλάγια οριοθέτηση ΑΟΖ  με το Ισραήλ, στα πρότυπα του τουρκολυβικού μνημονίου.

Διαβάστε επίσης: Τα δώρα Τουρκίας σε Ισραήλ για οριοθέτηση ΑΟΖ που ακυρώνουν την Κ.Δ (XΑΡΤΕΣ)

Keywords
Τυχαία Θέματα